25.11.2013,

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ν. ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στείλτο Email

                                                                                             Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2013

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ν. ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ  κ. Ν. Σαλαβράκος κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προκλήσεις της τρόικα στην Ελλάδα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Κύριο θέμα του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου είναι η κάλυψη του μεγάλου κενού Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Μέχρι τώρα, η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην άμυνα και αμοιβαίας αλληλεγγύης που προβλέπονται αντίστοιχα στο άρθρο 42 παρ 7 της Συνθήκης της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο άρθρο 222 της Συνθήκης της Λισσαβόνας είναι κενό γράμμα. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να εγγυηθούμε τα σύνορα των Κρατών-Μελών σαν Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ήδη σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε δύο εκθέσεις με τις οποίες το Κοινοβούλιο συνδράμει την σύνοδο Κορυφής και προτείνει την ανάπτυξη και υποβοήθηση μικρό-μεσαίων επιχειρήσεων αμυντικής βιομηχανίας.

 

Την ίδια στιγμή η Τρόικα στην Ελλάδα, επιμένει στο κλείσιμο ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών όπως της Α.Ε Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ κλπ για δήθεν λόγους περικοπής δαπανών.

 

Η επιμονή αυτή της Τρόικα, εκτός του ότι θέτει σε διακινδύνευση την άμυνα της Ελλάδας είναι αντίθετη προς την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική που ψήφισε το Κοινοβούλιο σήμερα και κατά πάσα βεβαιότητα θα διαμορφώσει και η σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου.

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

 

Είστε διατεθειμένοι ενόψει των ανωτέρω να καταστήσετε  σαφές στην Τρόικα ότι δεν μπορεί να παίζει με την άμυνα ενός Κράτους-Μέλους, ούτε να διαμορφώνουν απλοί υπάλληλοι πολιτικές αντίθετες προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις προβλέψεις των συνθηκών της ΕΕ που ανωτέρω μνημονεύονται;

 

Θεωρείτε ότι έχουν αρμοδιότητα  απλοί υπάλληλοι, να επιβάλλουν αντίθετες προς τις Συνθήκες απόψεις; Αν όχι, μαζέψτε τους…