28.8.2012,

Ο φαύλος κύκλος του πολιτικού ασύλου

  • 27 Αυγούστου 2012 19:00

Στείλτο Email

Από έρευνα του spirospero.gr

Μεγάλος ντόρος έχει γίνει τελευταία με την επιχείρηση «Ξένιος Δίας» που έχει αναλάβει δράση για να «καθαρίσει» την χώρα από τους μη νόμιμους μετανάστες. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω όμως όσον αφορά τις εκατοντάδες συλλήψεις αλλοδαπών και τα παράδοξα που λαμβάνουν χώρα…

 

Τα παράδοξα των συλλήψεων

 

Στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποίησε το spirospero.gr, διαπιστώσαμε το εξής παράδοξο: Όταν οι αρχές συλλαμβάνουν σήμερα κάποιον αλλοδαπό για πρώτη φορά, ο οποίος βρίσκεται εντελώς παράνομα στη χώρα μας, δεν τον κρατούν για να τον απελάσουν, αλλά αντίθετα τον κρατάνε για 2-3 μέρες και στη συνέχεια του δίνουν υπηρεσιακό σημείωμα για να φύγει οικιοθελώς μέσα σε ένα μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ναι μεν να γίνονται και να καταγράφονται συλλήψεις λαθρομεταναστών, αλλά από την άλλη τους αφήνουν και πάλι έξω στη χώρα χωρίς λόγο. Γιατί γίνεται αυτό; Σε τι χρησιμεύει; «Την πρώτη φορά τους αφήνουμε και την επόμενη που θα τους ξαναπιάσουμε τους πάμε για απέλαση» μας είπε άνθρωπος που δουλεύει στο τμήμα αλλοδαπών. Πού προβλέπεται όμως αυτό νομικά; Πουθενά!!!

Γι αυτό λοιπόν ακούμε συχνά πυκνά να πραγματοποιούνται π.χ 200 προσαγωγές, αλλά μόνον 10 συλλήψεις!

 

Η «πληγή» του πολιτικού ασύλου

 

Περισσότερες από 9000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, για την ακρίβεια 9.310, δέχτηκε η Ελλάδα το 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το 37% των αιτήσεων προέρχονται από το Πακιστάν και την Γεωργία (?) χώρες οι οποίες δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και κυβερνώνται από δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

 

Αν ο αλλοδαπός είναι ήδη κρατούμενος, μπορεί απευθείας να ζητήσει πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να κρατηθεί μέχρι 1,5 μήνα, προκειμένου να περάσει μια ειδική επιτροπή για να αποφασίσουν αν θα του χορηγηθεί ή όχι. Συνήθως όμως τον αφήνουν ελεύθερο σε μικρότερο χρονικό διάστημα, γιατί οι επιτροπές αργούν, και του χορηγούν την «ροζ» κάρτα. Ο εν λόγω αλλοδαπός χαρακτηρίζεται ως «αιτών» πολιτικό άσυλο. Το αποτέλεσμα; Έχοντας εξασφαλίσει ο αλλοδαπός την «ροζ» κάρτα, είναι πλέον νόμιμος στην Ελλάδα, αφού όχι μόνο δεν απελαύνεται , αλλά αντίθετα βγαίνει έξω με χαρτιά, αφού μπορεί να εργαστεί, να παντρευτεί κτλ.

 

Από την άλλη μεριά όταν ο αλλοδαπός δεν είναι ήδη κρατούμενος , αλλά έχει έρθει παράνομα στη χώρα και θέλει να ζητήσει πολιτικό άσυλο ο νόμος προβλέπει το εξής: Έχει την δυνατότητα να πάει σε οποιαδήποτε αστυνομική αρχή, προκειμένου να καταθέσει το αίτημά του. Στην Ελλάδα πάλι τους αναγκάζουμε να μαζευτούν όλοι έξω από το Τμήμα Αλλοδαπών, με αποτέλεσμα να βλέπεις τριτοκοσμικές καταστάσεις με μάνες και εγγύους να στέκονται ώρες ολόκληρες έξω από τα κάγκελα. Στην αντίπερα όχθη οι αστυνομικοί δεν δέχονται να παραλάβουν όλα τα αιτήματα με την δικαιολογία του φόρτου εργασίας , με αποτέλεσμα να τους μαζεύουν όλους έξω το Σάββατο και να διαλέγουν στην «τύχη» μερικούς.

Στα πλαίσια της έρευνας, βρεθήκαμε μπροστά στο εξής περιστατικό: Οι αλλοδαποί στριμωγμένοι στα κάγκελα να ζητούν πολιτικό άσυλο και ο αστυνομικός να φωνάζει «Μόνο ένας σήμερα!» …μετά από λίγη ώρα λοιπόν τον εντόπισε: «Παδιά βρήκαμε τον ΠΙΟΥ!» Ο «Πίου» λοιπόν ήταν ο τυχερός του πολιτικού ασύλου εκείνη την ημέρα!

 

Το «παρασκήνιο» της κράτησης

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του spirospero.gr και στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε τα εξής: Ο αλλοδαπός έχοντας ήδη κρατηθεί ένα μήνα περίπου, έχει ήδη κάνει τα «κονέ» του (με τους άλλους κρατούμενους αλλοδαπούς) για να πραγματοποιήσει έναν λευκό γάμο με Ελληνίδα, έτσι ώστε να μπορέσει τελικά να εκδόσει κανονικά χαρτιά και να παραμείνει νόμιμα στη χώρα.

Αλλά και αν ακόμη δεν συμβεί αυτό, η διαδικασία του πολιτικού ασύλου είναι τόσο χρονοβόρα , με αποτέλεσμα να «σουλατσάρουν» ελεύθεροι στην Αθήνα, χιλιάδες αλλοδαποί που κυκλοφορούν ως αιτούντες πολιτικό άσυλο, νόμιμα 5-6 χρόνια, χωρίς καν να έχουν εξεταστεί, ΑΝ όντως έχουν λόγους για να θεωρηθούν πολιτικοί πρόσφυγες. Εδώ λοιπόν απαιτείται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ για να λυθεί το θέμα. Πώς είναι δυνατόν πολίτες από την Ρωσία και την Αλβανία να ζητούν πολιτικό άσυλο; Αν η Ελλάδα δεχόταν να δώσει πολιτικό άσυλο σε έναν Ρώσο, τότε θα είχαμε ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. Άρα γιατί τους αφήνεις τόσο καιρό με την ροζ κάρτα και δεν εξετάζεις επι τόπου το αίτημά τους για να τους στείλεις πίσω στη χώρα τους;

 

Το «μαύρο» χρήμα της ανανέωσης του πολιτικού ασύλου

 

Και αφού ο αλλοδαπός έχει προμηθευτεί την ροζ κάρτα ως αιτών πολιτικό άσυλο όπως προαναφέραμε, πρέπει να την ανανεώνει κάθε 6 μήνες αφού μετά από αυτό το χρονικό διάστημα λήγει η ισχύ της. Μαζεύονται λοιπόν όλοι μαζί έξω από το Τμήμα Αλλοδαπών καθημερινά από τις 6 το πρωί, μέχρι να εμφανιστεί ένας αστυνομικός που θα φωνάξει: «Ποιοι είναι για ανανεώσεις;»

Τώρα αν οι περισσότεροι αλλοδαποί καταλαβαίνουν την γλώσσα και αν ο νόμος προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις διερμηνέα…αυτά είναι «ψιλά» γράμματα

 

Κατά την διάρκεια της έρευνας και σύμφωνα με τις καταγγελίες δεκάδων αλλοδαπών, οι αστυνομικοί τους αφήνουν να περιμένουν μέχρι τις 2 το μεσημέρι είτε μέσα στη βροχή, είτε μέσα στον καύσωνα, μέχρι να τους δώσουν τις ανανεωμένες ροζ κάρτες…αλλά ΠΡΟΣΕΞΤΕ! Όχι όλες! Οι αστυνομικοί με το πρόσχημα του φόρτου εργασίας, δίνουν τις κάρτες στους μισούς και στους υπόλοιπους τους λένε ελάτε αύριο και αυτό γίνεται συνεχώς….και πάμε από μέρα σε μέρα. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, υπάρχουν κάποιοι που βγάζουν «μαύρα» χρήματα από αυτή την υπόθεση. Μέχρι και 500-600 ευρώ την ανανέωση παίρνουν επίορκοι ένστολοι για να διευθετήσουν με συνοπτικές διαδικασίες την πολυπόθητη ροζ κάρτα του αλλοδαπού. Μήπως λοιπόν συμφέρει κάποιους όλο αυτό; Μήπως πρόκειται για μια καλά στημένη φάμπρικα και βιομηχανία., που το ίδιο το σύστημα συντηρεί;

 

Απαιτείται πολιτική βούληση από την μεριά της πολιτείας

 

Συνοψίζοντας, αν η πολιτεία ήθελε θα το είχε λύσει το θέμα. Χρειάζεται απλά πολιτική βούληση. Όλα τα παραπάνω, είναι πράγματα που αν μη τι άλλο τα γνωρίζουν τόσο οι αρχές όσο και οι 300 της βουλής. Είναι ένας «φαύλος» κύκλος που θα συνεχίζεται επ αόριστον αν δεν ληφθούν καίριες αποφάσεις.

 

Δεν θα έπρεπε λοιπόν κανονικά να ελέγχονται αυστηρά τα σημεία εισόδου στη χώρα μας; Αν γινόταν αυτό, με το που θα έμπαινε οποιοσδήποτε αλλοδαπός θα μπορούσε εκεί επί τόπου να ζητήσει πολιτικό άσυλο και να λυνόταν το θέμα.

Το νομοθετικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία, οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, η φάμπρικα του «μαύρου» χρήματος και η αδιαφορία των αρμοδίων …μας έχουν οδηγήσει στην άρση της εγκληματικότητας, στην υπερφόρτωση της χώρας μας από τους λαθρομετανάστες και στην οργή ενός λαού που έχει μετατραπεί σε «καζάνι που βράζει»…

Πηγή: spirospero.gr