Ελλάδα-Κύπρος: Ο ενεργειακός πνεύμονας της ΕΕ
- 27 Αυγούστου 2012 17:00
Όταν οι αριθμοί μιλάνε κάθε νομικίστικό και σαθρό «επιχείρημα» το οποίο προσπαθεί να κάνει τη κατάσταση πιο περίπλοκη και θολή «πηγαίνει περίπατο». Τα αποθέματα στη λεκάνη της Λεβαντίνης αλλά και τα αναμενόμενα στη Λεκάνη του Ηροδότου δεν αποτελούν παρά τον ενεργειακό πνεύμονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, η οποία στην ουσία καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ότι παράγει.
Η Ανατολική Μεσόγειος, αποτελεί, μαζί με την Αρκτική, το πεδίο από το οποίο οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν αποκτήσουν την πολυπόθητη ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία, η οποία θα τους επιτρέψει να επιτύχουν το εξής μέγιστο πλεονέκτημα: Η ενεργειακή ανεξαρτησία θα οδηγήσει στη μείωση της πολιτικής εξάρτησης της Ένωσης από τη Ρωσία την οποία υποτίθεται ότι επιδιώκουν, από τον μουσουλμανικό (σουνιτικό κυρίως) κόσμο αλλά και από τις ΗΠΑ.
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς αποκάλεσε μία τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως «γεωπολιτικό εφιάλτη», όχι όμως για την Ελλάδα, αλλά για τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (βλ. Γερμανία και Γαλλία).
Με άλλα λόγια, εάν η Ένωση θα ήθελε να λάβει τη θέση που επιθυμεί σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο με την ύπαρξη της Ελλάδας και της Κύπρου στους κόλπους της μπορεί να το πετύχει. Και ακριβώς αυτό είναι το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο σύμφωνα με τους γνωρίζοντες παρουσίασε στο Βερολίνο και στο Παρίσι, αφού όπως έχουμε πει η ανωτάτη λογιστική δεν μπορεί να δώσει λύσει σε ένα βαθιά πολιτικο-στρατηγικό ζήτημα όπως είναι αυτό του γεωπολιτική προσανατολισμού της Ελλάδας…
defence-point.gr