19.7.2012,

Το 30% του πληθυσμού είναι αποκλεισμένο από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας

Στείλτο Email

 

Οι επιπτώσεις της κρίσης στο σύστημα Υγείας

«Δεν έχουμε δικαίωμα να προκαλέσουμε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», είχε δηλώσει στα τέλη του Ιουνίου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση» είχε προηγουμένως προειδοποιήσει με επιστολή στον ΟΗΕ στις 20 Ιουνίου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι χιλιάδες ασθενείς μένουν χωρίς φάρμακα και απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Στις 6 Ιουλίου, η τρόικα επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας για συνάντηση με τη νέα πολιτική διοίκηση. Οι ελεγκτές βρήκαν το υπουργείο περίπου «εν τάξει» ως προς την επίτευξη των οικονομικών στόχων.

«Αν με το μνημόνιο τα πάμε καλά, με την παροχή υπηρεσιών υγείας στον λαό η κατάσταση είναι επιεικώς, δράμα», τονίζει, σε άρθρο του, ο ομότιμος καθηγητής της Οικονομίας και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λυκούργος Λιαρόπουλος.

«Με την επιβολή των μνημονίων δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε στην Ελλάδα μία εκτεταμένη ζώνη αποκλεισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που αφορά πια το 30% του πληθυσμού, που είναι ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά», διαπιστώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαπιστώνει τριπλασιασμό των ανασφάλιστων Ελλήνων, που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα.

«Υπάρχει, πιο έντονα από ποτέ, ανισότητα προσβασιμότητας στους φορείς Υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι με μισθό 500 ευρώ που σταματούν τη φαρμακευτική τους αγωγή γιατί πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των φαρμάκων και της καθημερινής τους διατροφής» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Η ελληνική νομοθεσία επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία.

Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου, όσοι χρωστάνε είτε στον ασφαλιστικό τους φορέα, είτε στην εφορία, όσο εξαθλιωμένοι και εάν είναι οικονομικά», δηλώνει ο κ. Πατούλης.

Για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος και την ενίσχυση των πολιτών που έχουν ανάγκη, προκρίνεται από πολλούς φορείς η δημιουργία Κοινωνικών Φαρμακείων και Ιατρείων με γοργούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότεροι από 4.000 ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, αποτέλεσμα της συμμαχίας μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με το 80% αυτών να είναι Έλληνες.

«Οι εικόνες που ζήσαμε, τους έξι πρώτους μήνες λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θυμίζουν μία ξεχασμένη Ελλάδα, μία Ελλάδα που δε μας αξίζει.

Είναι τουλάχιστο απαράδεκτο εν έτη 2012 να υπάρχουν εγκυμονούσες γυναίκες που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, διαβητικοί που οδηγούνται σε ακρωτηριασμό, ως τη μόνη πιο φθηνή θεραπευτική λύση του διαβήτη, παιδιά που είναι εκτεθειμένα στις παιδικές ασθένειες χωρίς εμβόλια», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αποστολή» Κωστής Δήμτσας.

«Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων βγαίνει εκτός συστήματος, είτε μιλάμε για ανέργους, είτε για εκείνους που δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εξαιτίας της δεινής οικονομικής τους κατάστασης», δηλώνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης.

Η μη κυβερνητική οργάνωση λειτουργεί τέσσερα πολυϊατρεία και δύο κινητές μονάδες. Στο κεντρικό της κτίριο, στην περιοχή της Ομόνοιας, συνταξιούχοι που αδυνατούν να πληρώσουν, μετανάστες και άλλες κοινωνικές ομάδες περιμένουν για μία δωρεάν εξέταση.

«Κατά μέσο όρο οι Έλληνες ασθενείς που μας επισκέπτονται έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 300 ευρώ το μήνα. Απευθύνονται σε εμάς άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν πολύ σημαντικά χειρουργεία γιατί το κόστος είναι απλησίαστο. Για παράδειγμα γυναίκα άπορη με χαρτί έξωσης στο χέρι, με καρκίνο στο μαστό, με τρία μικρά παιδιά της ζήτησαν 3.600 ευρώ από το νοσοκομείο. Στο τέλος του 2012 υπολογίζουμε ότι περίπου 40.000 άνθρωποι θα έρχονται σε εμάς με το 40% αυτών να είναι Έλληνες», τονίζει ο κ. Κανάκης.

«Τα κοινωνικά ιατρεία πριν τρία χρόνια τα επισκέπτονταν κατά 85% μετανάστες και 15% Έλληνες. Τώρα ο αριθμός είναι 50% – 50%», δηλώνει ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Ολοένα αυξανόμενος, όμως, εμφανίζεται και ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Μας έχει τρομάξει επίσης πόσα παιδιά απέχουν από τον εμβολιασμό. Μόνο στο Πέραμα, σε μία φτωχή συνοικία της Αθήνας, έχουμε εμβολιάσει περισσότερα από 400 παιδιά, που το έγκλημα τους ήταν ότι ήταν ανασφάλιστα. Κι εδώ υπάρχει τεράστια ευθύνη του κράτους καθώς ο εμβολιασμός αποτελεί κρατική υποχρέωση», τονίζει ο κ. Κανάκης. «Εκατόν δύο παιδιά ήρθαν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και το 82% εξ αυτών είχε ανάγκη εμβολιασμού, μία βόμβα για τη δημόσια υγεία», επισημαίνει ο κ. Πατούλης.

«Αντιμετωπίζουμε έναν τεράστιο κίνδυνο μιας ανεμβολίαστης γενιάς, μιας γενιάς εκτεθειμένης σε πανδημίες», υπογραμμίζει ο κ. Βαρνάβας.

Ανησυχητικές και άγνωστες διαστάσεις παίρνει και το φαινόμενο εκατοντάδων παιδιών που γεννιούνται χωρίς πιστοποιητικό γέννησης.

«Έχουμε καταγγελίες για παιδί που γεννήθηκε σε κρατικό νοσοκομείο και δεν δίνουν στην μητέρα το πιστοποιητικό γέννησης αν δεν δώσουν 300 ευρώ προκαταβολή. Μιλάμε για παιδιά που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν… που δεν διασταυρώνεται η φυσική με την νομική τους παρουσία. Και καταλαβαίνετε τι συνεπάγεται αυτό», δηλώνει ο κ. Κανάκης.

Tα νοσοκομεία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν χρόνια περιστατικά

«Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την υποβάθμιση παροχής περίθαλψης. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα και σε κάθε είδους υλικό», τονίζει ο Σπύρος Μιχαήλ, διευθυντής στο Νεφρολογικό τμήμα του «Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας.

«Η ζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει αυξηθεί κατά 30%, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικά νοσοκομεία» τονίζει ο κ. Βαρνάβας.

«Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι τα νοσήλια, όχι η ιατρική αμοιβή για τους ανασφάλιστους. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν πρόθυμοι να δεχτούν χωρίς αμοιβή τους ασθενείς.

Έχουμε ανθρώπους που χρειάζονται χειρουργείο και τα νοσοκομεία δεν τους δέχονται», δηλώνει η Ελένη Δουλιανάκη, υπεύθυνη εθελοντών γιατρών του πρώτου Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Και ο κ. Μιχαήλ καταλήγει: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να δώσουν ούτε τα 5 ευρώ που χρειάζονται για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Αν δεν ήταν η αυτοθυσία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού δεν ξέρω που θα έφτανε η κατάσταση».