Παρά τις περικοπές και στην Ιταλία, το χρέος αυξάνεται και τα έσοδα μειώνονται
- 16 Μαΐου 2012 21:00
Σε δύσβατο μονοπάτι πορεύεται η μη μνημονιακή Ιταλία. Παρά τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές στις οποίες έχει προχωρήσει ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, το χρέος αυξάνεται, τα έσοδα από τους φόρους μειώνονται και η ύφεση πλήττει την οικονομία της χώρας. Η Ρώμη προσπαθεί να ξορκίσει τους φόβους του ντόμινο, σε περίπτωση που η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης. Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Κοράντο Πασέρα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωζώνη θα αντέξει και χωρίς την Ελλάδα, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η Ιταλία θα υποστεί πρώτη τις συνέπειες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τον περασμένο Μάρτιο, το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 1.946,083 ευρώ, έναντι των 1.928,226 ευρώ του Φεβρουαρίου.
«Ποσό που μοιάζει ακόμη εντυπωσιακότερο, αν υπολογίσει, κανείς, τις περικοπές των δημοσίων δαπανών στις οποίες ήδη προχώρησε, και πολλές άλλες τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού», τονίζουν οι σχολιαστές.
Παράλληλα, πτώση σημειώνουν και οι εισπράξεις φόρων. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, μπήκαν στα ταμεία του ιταλικού υπουργείου οικονομικών 83,168 δισεκατομμύρια ευρώ, με συρρίκνωση της τάξης του 0,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011. Το Μάρτιο, δε, ο περιορισμός των φοροεισπράξεων ήταν της τάξης του 3,61%, σε ετήσια, πάντα, βάση.
«Το δημόσιο χρέος βαραίνει τις πλάτες του κάθε Ιταλού με 32.435 ευρώ, κάθε οικογένεια οφείλει 88.458 ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα L’ Unita. Παράλληλα, οι ενώσεις καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori σημειώνουν ότι συνολικά κάθε οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει 2.201 ευρώ, μέχρι τον Δεκέμβριο, σε νέους φόρους και αυξήσεις τιμολογίων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο.
in.gr