9.5.2012,

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΛΑΟΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ

Στείλτο Email

«Εμείς λέμε ναι και όχι. Λέμε «ναι», όταν θέλουμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας και «όχι» όταν το παιχνίδι ξεφεύγει από τον έλεγχο». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Εκπρόσωπος Τύπου, Επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας ΛΑΟΣ κ. Γ. Κύρτσος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Πρώτη Γραμμή”.

 

Για την ύφεση το 2012

Εμείς σαν ΛΑΟΣ πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει η οικονομική πολιτική της χώρας. Το Δεκέμβριο του 2011 η Βουλή ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2012 προβλέποντας ύφεση 2.5% του ΑΕΠ. Ο κ. Προβόπουλος, προ ημερών προέβλεψε ύφεση 5% για το 2012. Διαβάζοντας χθες τη διεθνή έκδοση της «Καθημερινής», υπάρχει προειδοποίηση για ακόμα μεγαλύτερη πτώση, γιατί δεν πάει καλά ο τουρισμός μας, λόγω της απαξίωσης της Αθήνας κλπ. Επομένως, σ’ αυτή τη κατάσταση, με ανεργία 22% και «ελεύθερη» -ουσιαστικά- πτώση της οικονομίας, αν επιβάλουμε τον Ιούνιο πρόσθετα μέτρα 20 δισ. ευρώ, θα φύγει το πάτωμα κάτω από τα πόδια της πραγματικής οικονομίας, η οποία δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το κράτος πρόνοιας, ούτε το Δημόσιο.

 

Ανάγκη για συνεννόηση με προτάσεις ΛΑΟΣ

Η πρόγνωσή μου είναι ότι στους επόμενους 3, 6, 9 μήνες θα εφαρμοστεί το νέο Μνημόνιο, με υπογραφή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό το τρόπο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη. Μόλις αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το νέο Μνημόνιο και ο δικομματισμός δεν οδηγούν πουθενά, πρέπει να αρχίσουμε να ψαχνόμαστε σε προτάσεις, που έχουμε ήδη κάνει εμείς, και στη βάση άλλων προτάσεων, μήπως φτάσουμε σε μια εθνική, κοινωνική συνεννόηση για να βγούμε από το αδιέξοδο, με όρους Ευρωπαϊκούς φυσικά και όρους λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα.

 

Ανάγκη συμφωνίας με τράπεζες για ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα

Μιλάμε για το πόσα λεφτά θα πάρουν οι τράπεζες και αυτή τη στιγμή μειώνεται η ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα σε μηνιαία βάση (-4% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία). Αν δεν υπάρξει μια συμφωνία για αύξηση της ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα, μία δέσμευση, τότε δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε τα λεφτά στις τράπεζες. Αν οι τράπεζες πάρουν τα λεφτά και τα δώσουν στην ΕΚΤ- που είναι και το πιθανότερο σενάριο- για να μειωθεί το χρέος τους προς αυτήν, τότε η οικονομία θα καταρρεύσει και πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε τις αρνητικές εξελίξεις.

 

Για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση

Πήραμε μια πρωτοβουλία υπέρ του κ. Παπαδήμου, γιατί δεν θέλαμε τον κ. Πετσάλνικο, την οικονομική κατάρρευση και την επιστροφή στη δραχμή. Στηρίζοντας την πρωθυπουργία Παπαδήμου κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κ. Καρατζαφέρης την ώρα που υποστήριζε τη λύση Παπαδήμου και την προωθούσε, έλεγε «όχι» στην οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων, «όχι» στις εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία. Εμείς λέμε ναι και όχι. Λέμε «ναι», όταν θέλουμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας και «όχι» όταν το παιχνίδι ξεφεύγει από τον έλεγχο.

 

Για την επόμενη μέρα

Την Δευτέρα θα έχουμε, κατά πάσα πιθανότητα μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις από τις Βρυξέλλες για να εφαρμόσουν –αφού έχουν δεσμευθεί ήδη με την υπογραφή τους- το νέο Μνημόνιο. Η κυβερνητική τους πρόταση δεν μπορεί να είναι διαφορετική απ’ αυτά που ορίζει το νέο Μνημόνιο. Και προεκλογικά, άλλα λένε και άλλα έχουν υπογράψει.

 

Οι βασικές θέσεις του ΛΑΟΣ

Εμείς έχουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, που θεωρούμε ότι με το πέρασμα του χρόνου θα κερδίζει την αποδοχή ευρύτερων στρωμάτων του Ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα λέμε:

–Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, άρα πρέπει να δούμε πως θα συνεννοηθούμε ώστε να διεκδικήσουμε το κούρεμά του, αντί να το περιμένουμε από το εξωτερικό.

–Το δεύτερο Μνημόνιο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει, άρα δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ανθρώπους που είναι δεσμευμένοι στο νέο Μνημόνιο.

–Πρέπει να γίνει άμεση και δραστική μείωση της παράνομης μετανάστευσης, γιατί έχει διαλυθεί η κοινωνία, καταρρέει ο Αθηναϊκός τουρισμός και δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Και δεν μπορούμε να λύσουμε οικονομικά προβλήματα, αν δεν έχουμε μια στοιχειώδη κοινωνική συνοχή.

–Θέλουμε ένα Νοτιοευρωπαικό μέτωπο αλληλεγγύης και συνεννόησης με τις χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας, για να αμφισβητήσουμε τον Γερμανικό ηγεμονισμό. Εμείς είμαστε υπέρ της Ε.Ε. και όχι υπέρ μιας Γερμανικής Ευρώπης.

Σε λίγο καιρό, αυτά που σας λέω θα έχουν μεγάλη σημασία και θα τα συζητάμε χωρίς την πίεση του χρόνου.