6.5.2012,

Νέα μέτρα και περικοπές μετά τις εκλογές…

  • 30 Απριλίου 2012 11:00

Στείλτο Email

 

Να βρει και να κόψει 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες, υποχρεώνεται η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, εν όψει της επιστροφής της Τρόικα στις 15 Μαΐου, η οποία αν και τυπικά έρχεται για να… γνωρίσει το νέο επιτελείο, θα ζητήσει το προσχέδιο για τις περικοπές, καθώς όπως έχουν διαμηνύσει, «το Κράτος έχει συνέχεια».

Ενδεικτική της δυσκολίας του εγχειρήματος αλλά και της προσπάθειας των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων να βρουν εναλλακτικές λύσεις, είναι η μαραθώνια διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της συμφωνίας για το «πακέτο» των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορούσε σε περικοπές μόλις 325 εκατομμυρίων ευρώ, όπου μάλιστα δεν αποφεύχθηκαν τελικά οι μειώσεις συντάξεων.

Στο στόχαστρο θα μπει το Δημόσιο, που σύμφωνα με τους δανειστές μας παραμένει δυσανάλογα ογκώδες και δαπανηρό, ενώ ζητούμενο είναι να αποφύγουμε νέα φορολογικά μέτρα ως αντιστάθμισμα ενδεχόμενης αποτυχίας εξασφάλισης 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αν και τα οικονομικά επιτελεία αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων και των κοινωνικών επιδομάτων, που προβλέπει το Μνημόνιο, τα περιθώρια χαρακτηρίζονται εξαιρετικά περιορισμένα, αν ανατρέξει κανείς στη δομή των δημόσιων δαπανών.

Από το σύνολο των 62,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, τα 20,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προορίζονται για μισθούς και συντάξεις, τα 15,6 δισεκατομμυρίων ευρώ διατίθενται για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη περίθαλψη και 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη πληρωμή των τόκων του δημόσιου Χρέους, ενώ μόνο 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ αφορούν σε λειτουργικές άρα και ελαστικές δαπάνες

Αυτό που πραγματικά τρομάζει τα οικονομικά επιτελεία είναι ότι ο κεντρικός σχεδιασμός του Προγράμματος Προσαρμογής, προβλέπει ότι οι πρωτογενείς δαπάνες φέτος θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 88,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 43,2% του ΑΕΠ, το 2013 θα πρέπει να μειωθούν στα 82 δισ ευρώ ή στο 40,4% του ΑΕΠ, το 2014 θα πρέπει να υποχωρήσουν περαιτέρω στα 78,2 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 37,6% του ΑΕΠ και το 2015 στα 76,9 δισεκατομμύρια ή στο 35,6% του ΑΕΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, το Πρόγραμμα πάει… περίπατο κι όπως επισημαίνει στη τελευταία του Έκθεση το ΔΝΤ, αυτομάτως τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα του Χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια ελιγμών του επόμενου οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζονται εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς αυτά τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ των επιδιωκόμενων περικοπών είναι λίγο ως πολύ προσδιορισμένα. Με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου, κάθε χρόνο θα πρέπει να εξοικονομούνται περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από τις μειώσεις (12% κατά μέσο όρο) στα ειδικά μισθολόγια αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, ενώ θα επανεξεταστεί το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο έτσι ώστε να μην υπάρξουν υπερβάσεις δαπανών λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων.

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, περικοπές 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα, με διακοπή προγραμμάτων και στόχευση των παροχών στους πλέον ασθενέστερους. Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού είναι, επίσης, έως το 2015 να έχουν μείνει 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι λιγότεροι, εκ των οποίων οι 15.000 πρέπει να έχουν αποχωρήσει υποχρεωτικά έως το τέλος του έτους.

Συν τοις άλλοις προβλέπεται μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών- στρατιωτικών- αστυνομικών, αύξηση της εφεδρείας κάθε χρόνο, καθώς και κατάργηση των κενών θέσεων. Από την αναδιάρθρωση του Δημοσίου συνολικά, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει «λουκέτα» και συρρίκνωση υπηρεσιών, ανάθεση λειτουργιών σε ιδιώτες, απολύσεις, αναδιάρθρωση της Κεντρικής Διοίκησης και των ΟΤΑ, καθώς και εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.

parapolitika.gr