6.7.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Στείλτο Email


 
Ο ΛΑΟΣ έχει συνεπή και σοβαρή στάση
Ο ΛΑΟΣ έχει μια συνεπή και σοβαρή στάση. Να την θυμίσω. Όταν ξαφνικά ο αρχηγός του 45%, ο λαοπρόβλητος τότε όπως φαινόταν Παπανδρέου, ελέω Καραμανλή, ήλθε και είπε από το Καστελόριζο ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Τελειώσαμε. Ανυποψίαστοι όλοι στη κατάσταση εκείνη. Ο Καρατζαφέρης τότε έφερε στην Ελλάδα τον Αν. Υπουργό μεγάλης πετρελαιοπαραγωγού χώρας, του ζήτησε 10 δισεκατομμύρια για δέκα χρόνια με 3%. Τον έστειλε στον κ. Παπανδρέου και όταν την άλλη ημέρα ρώτησα με αγωνία αν πήραμε τα λεφτά για να πληρώσουμε τη δόση για να μην μπλέξουμε στην περιπέτεια, η απάντηση ήταν ότι μου μίλησε για κανό…Όταν φτάσαμε στο πλήρες αδιέξοδο, είχα δύο πράγματα να κάνω. Ή το πολύ εύκολο, το όχι του Σαμαρά χωρίς αντοχές στο χρόνο, ή να πω «ναι» στο άρθρο 1, και μόνο στο άρθρο 1, δεν ψήφισα τα άλλα άρθρα (υπάρχουν τα πρακτικά), ζητώντας ταυτόχρονα, η διαχείριση του όλου πακέτου να γίνει από μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Το αρνήθηκε πάλι ο κ. Σαμαράς. Από τότε και στη συνέχεια, ψηφίσαμε όλα αρνητικά.
Ψήφισα αρνητικά το δεύτερο Μνημόνιο, γιατί αυτό είναι το τρίτο, το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο, που ψήφισε η ΝΔ σε μεγάλη πλειοψηφία. Ψηφίσαμε αρνητικά αυτό το Μνημόνιο. Άρα λοιπόν, δεν βλέπω που είναι η ασυνέπεια.
Τώρα, αν εννοείτε  στο προσκλητήριο που έκανα για δύο χρόνια για εθνική κυβέρνηση και η οποία δεν έγινε και θα είχε σώσει σαφώς περισσότερα πράγματα απ΄ ότι σήμερα έχουν περισωθεί, αν έχουν περισωθεί, και δεν ακολουθήθηκε λόγω του γινατιού του κ. Σαμαρά, το αντιλαμβάνομαι.
 
Για την συμμετοχή στη συγκυβέρνηση
Θυμίζω την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Προσπαθούν για 4 ημέρες να κάνουν κυβέρνηση και δεν μπορούν. Περιφέρουν την πρωθυπουργία στον οποιονδήποτε περπατούσε. Ρουμελιώτης, Διαμαντούρος, Κακλαμάνης, σε πιθανούς και απιθάνους. Και ειδοποιήθηκα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάω επάνω, με τη φράση «έλα δω να συγκολλήσεις τη κατάσταση και δεν μπορώ να τους φέρω σε λογαριασμό». Και πήγα. Με ειδοποιούν την Τετάρτη ότι βρέθηκε πρωθυπουργός. Ρωτάω ποιος είναι και μου λένε ο Πετσάλνικος. Και λέω: «Πάει η Ελλάδα». Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς ανάμεσά μας που να πιστεύει ότι με Πετσάλνικο η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα;
Άρα λοιπόν, προσέφερα μια μεγάλη υπηρεσία στη Πατρίδα. Κάνω τη δήλωση και φεύγω για τον Παπαδήμο, την οποία θυμίζω. «Θα βοηθήσω την κυβέρνηση με τις εξής προϋποθέσεις:
ΌΧΙ μείωση μισθών και συντάξεων
ΟΧΙ απώλεια εθνικής κυριαρχίας
ΟΧΙ ξεπούλημα του εθνικού πλούτου
Να φύγουν οι λαθρομετανάστες
 
 
Μπαίνω μέσα και λέω κύριοι, αυτοί είναι οι όροι που έβαλα απ΄έξω. Εντάξει, προχωράμε, σας στηρίζω. Τότε, δια μιας φωνής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι άλλοι δύο, με παρακάλεσαν να μπω στη κυβέρνηση. Αυτό δε, το είπα στη Βουλή. Όχι μια και δύο φορές, αλλά πέντε, για να βγει ένας εκ των δύο και να το διαψεύσει. Από κει πέρα, ζήτησα μια κυβέρνηση τύπου Μόντι. Έκαναν αυτό το πλαδαρό πράγμα, και από τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα, είδα ότι ξεστράτιζαν από αυτά που είχαμε συμφωνήσει. Επειδή λοιπόν ξέρω πάρα πολύ καλά την επικοινωνία και επειδή μέσα εκεί δεν κρατούσαν πρακτικά, τους έστειλα τις επιστολές. Εδώ είναι η «Λευκή Βίβλος».
Κυκλοφόρησε σε 1 εκατ. αντίτυπα. Δεν έκαναν το ίδιο πράγμα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για να ξέρουμε την πολιτική τους, εκείνες τις ημέρες.
Και γι’ αυτό προκαλώ να γίνει το debate  μεταξύ των τριών, πέραν των άλλων, για να δούμε τι έγινε εκείνα τα βράδια εκεί μέσα. Κρύβονται και φοβούνται. Γιατί ξέρουν τι έκαναν και ξέρουν πολύ καλά τι έκανα εγώ. Τους έστειλα λοιπόν τέσσερις επιστολές-δυο memo και δυο σημειώματα. Θα σας διαβάσω τρεις γραμμές για να μην σας κουράσω για να δείτε τι τους έλεγα 29 Ιανουαρίου. Διαβάζω από μέσα από την επιστολή που τους έδωσα: «Ακούστε κύριοι, -τους γράφω- βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι το πρωτοφανές. Ιδρύεται για την Ελλάδα μέσω αυτών των σελίδων που μας υποβλήθηκαν μια επονείδιστη κηδεμονία, μια εξω-Συνταγματική αυθαίρετη και αυταρχικά υπερκείμενη των πάντων Αρχή, μια καμουφλαρισμένη δικτατορία δεκαετιών, ένα μόνιμο καθεστώς καταπίεσης του λαού μας». Αυτά τους έγραφα. Μετά από αυτό μπορούσαν να έχουν έστω και καμία ελπίδα εγώ να υπογράψω αυτό το κείμενο; Αυτή ήταν η πορεία μου. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει καμία κωλοτούμπα.
 
Για τη Χρυσή Αυγή
Τώρα βέβαια οι εκφράσεις Πατριωτικό Μέτωπο για την μεν Χρυσή Αυγή νομίζω προσβάλουν τη Δημοκρατία. Ένα κόμμα ναζιστικό δεν μπορεί να είναι και Εθνικό. Εγώ κύριε πολεμάω την Γερμανία της Μέρκελ και αυτοί θέλουν να φέρουν την Γερμανία του Χίτλερ. Άρα λοιπόν μην συζητάμε. 18 του μηνός ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έκανε τιμητική αναφορά στον Αλέξανδρο Κορυζή. Ξέρετε ποιος είναι. Είναι ο μόνος πρωθυπουργός της Ευρώπης, τραπεζίτης πρωθυπουργός, που αυτοκτόνησε επειδή κατέλαβαν τη χώρα του οι Γερμανοί. Την ίδια ημέρα που τιμούσα εγώ τον Αλέξανδρο Κορυζή, την ίδια ώρα αυτοί έκαναν εκδήλωση σε κεντρικό μαγαζί της Αθήνας για τα γενέθλια του Χίτλερ. Έλεος!
 
Για το κόμμα Καμμένου
Τώρα όσον αφορά στο άλλο που είπατε πατριωτικό κόμμα του κου Καμένου, εν πάση περιπτώσει πατριωτισμός και αλισβερίσι με τον Τσίπρα νομίζω είναι σχήματα οξύμωρα και αντιφατικά. Με πρωθυπουργό την Παπαρήγα.
 
Για τη λαθρομετανάστευση
Τότε το πίστευα μόνο εγώ και ήταν ακραίο. Τώρα το πιστεύουν όλοι και έγινε μεσαίο. Το ίδιο πράγμα λένε. Αυτό που έλεγα πριν δέκα χρόνια και με έλεγαν ακραίο το λένε όλοι σήμερα.
Οι λαθρομετανάστες είναι τεράστιο πρόβλημα. Με τον μετανάστη η Ελλάδα δεν θα σηκώσει ποτέ κεφάλι. Ξεκάθαρο. Και δεν θα σηκώσει ποτέ κεφάλι γιατί είναι δυο εκατομμύρια, το 20% του πληθυσμού, και βγάζουν από την χώρα μας στις χώρες τους 12 δισεκατομμύρια. 12 δισεκατομμύρια είναι τεράστιο ποσό για το έλλειμμα που έχει η χώρα. Εάν προσθέσετε και 27 δισεκατομμύρια που φεύγουν από το Lidl, το Carrefour, το Praktiker, το ΙΚΕΑ, κάποια από αυτά τα είδα από το αεροπλάνο, αντιλαμβάνεστε ότι με 40 δις εκροή από το πορτοφόλι της Ελλάδος το χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση καμίας σωτηρίας. Άρα λοιπόν πρέπει να λύσουμε αυτά τα δυο θέματα. Έχετε υπόψη σας εγώ είμαι έτοιμος να βγάλω τη χώρα από το Δουβλίνο 2 και θα αρχίσω να σφραγίζω ταξιδιωτικά έγγραφα. Κανείς από αυτούς δεν έρχεται για την Ελλάδα. Και αυτό που υπέγραψε ο κος Σημίτης είναι τόσο ανόητο όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Δηλαδή εάν φύγουν από εδώ 100 λαθρομετανάστες και τους πιάσουν στο Βερολίνο δεν τους στέλνουν στη Σομαλία στη χώρα τους. Τους στέλνουν στην Ελλάδα. Άρα να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς είμαστε ασυμβίβαστοι με αυτό το πράγμα.
 
«ΟΧΙ» Μνημόνιο και σύμπτυξη ενός μετώπου του Νότου
Εγώ μπορώ να συζητήσω σε ένα μόνο πλαίσιο. «ΟΧΙ» Μνημόνιο και σύμπτυξη ενός μετώπου του Νότου. Αυτό το καταλαβαίνω. Εάν δεν έχουν όρεξη να πάμε να ξεσηκώθούμε και να φωνάξουμε απέναντι στον Βορρά, δεν έχω καμία διάθεση να πάω. Και πάνω απ’ όλα δεν μπορώ να ζητήσω για πρωθυπουργό Σαμαρά και Βενιζέλο. Άνθρωποι οι οποίοι υπέγραψαν και έδεσαν χειροπόδαρα τον εαυτό τους δεν μπορεί να είναι αύριο οι ασφαλείς οδηγοί της Ελλάδος. Από εκεί και πέρα μέσα στους 300 θα βρούμε κάποιον και σαφώς, πολιτικό πρόσωπο.
 
Οι τρεις πρωθυπουργοί που διέλυσαν τη χώρα: Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου
Κατ’ αρχας, και ο ένας και ο άλλος, και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, να μην πω και ο τρίτος πριν, μιλάνε, όταν μιλάνε, πρέπει να κάνουν μια σοβαρή αυτοκριτική και να εκθέσουν στον Ελληνικό λαό τους λόγους που κατέστρεψαν τη χώρα. Οι τρεις πρωθυπουργοί που διέλυσαν τη χώρα είναι ο Σημίτης είναι ο Καραμανλής είναι και ο Παπανδρέου. Δεν μπορώ να ακούω όλες αυτές τις νουθεσίες από εκείνους, που στη θητεία τους διπλασίασαν το δημόσιο χρέος. Χρειάζεται περισσότερη συστολή. Βέβαια, στο χωριό μου έχουμε μια παροιμία, δεν ξέρω αν την έχετε στην Ήπειρο.  «Αλλού είναι η λαλιά μου και αλλού είναι η καρδιά μου». Δεν ξέρω τι λέει ο Καραμανλής. Αλλά ξέρω ότι ο Καραμανλής, θα υποδεχόταν ευχαρίστως μερικές καραβανιές νεοδημοκρατών στη Ραφήνα.
 
Ό,τι έκανα, το έκανα για την Πατρίδα
Αθήνα 7 Φεβρουαρίου 2012. Αριθμός πρωτοκόλλου 545. Όλα αυτά θα τα βρείτε στη «Λευκή Βίβλο». Όταν το βράδυ εκείνο είδα ότι το πράγμα πηγαίνει προς μια κατεύθυνση, έστειλα μια επιστολή και τους λέω «Παρακαλώ, αύριο ή μεθαύριο, θέλω απάντηση». Τους γράφω στην επιστολή ότι θέλω:
• Tη ρητή, τη γραπτή διαβεβαίωση της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι με αυτή τη σύμβαση η χώρα βγαίνει από τη κρίση. Απάντηση: ΟΧΙ.
• Τη ρητή διαβεβαίωση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ότι αυτό είναι σύννομο και δεν σκοντάφτει στο Σύνταγμα. Απάντηση: ΟΧΙ.
• Τη ρητή διαβεβαίωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο – εμείς νομοθετήσαμε ότι για κάθε σύμβαση του Δημοσίου πάνω από 1 εκατ. ευρώ χρειάζεται έγκριση φανταστείτε 330 δισεκατομμύρια ευρώ- και μου λένε  ΟΧΙ.
 
Και λέω κ. Πρωθυπουργέ, «Είναι δυνατόν τρία Όργανα να λένε ΟΧΙ και να πω εγώ ΝΑΙ»;  Δεν θέλω το κεφάλι μου να είναι στη καρμανιόλα. Γιατί θα πάει κάποιων το κεφάλι στη καρμανιόλα. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα πάει.
Ακούστε επιτέλους μερικά πράγματα, γιατί ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια. Και δεν ξέρω πόσο φτάνει αυτή η έρμη η αλήθεια, εδώ στη Περιφέρεια. Μιλάγαμε τηλεφωνικά μέχρι τις 3 το πρωί και συμφωνούμε ότι 8 το πρωί θα έχω το Μνημόνιο. Μου το έφεραν στις 10. Και μου το έστειλαν μόνο στα αγγλικά. Πήρα τηλέφωνο και λέω στον Πρωθυπουργό: «κ. Πρωθυπουργέ, σε δύο ώρες πρέπει να σου απαντήσω. Γιατί όλοι οι επιτελείς μου πρέπει να είναι απόφοιτοι της Οξφόρδης; Το θέλω σε μετάφραση».
Απάντηση του Πρωθυπουργού της χώρας: «Δεν μπορεί να το μεταφράσει η μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών».
Στείλαμε τρεις υπαλλήλους του Υπ. Οικονομικών να πάνε εκεί. Ξέρετε τι ώρα πήρα το ελληνικό κείμενο; Πέντε παρά είκοσι. Πέντε η ώρα ψήφιζα για το ναι ή το όχι. Μέσα στο αυτοκίνητο έχω τα δύο Μνημόνια και ξεκινώ την επιστολή προς την κα. Λαγκάρντ. Και διαβάζω αυτό που σας είπα. Δεν μπορούσα μέσα εκεί. Εν πάση περιπτώσει, πέντε η ώρα λέω «πάρτε αυτήν τη παραίτηση. Δεν μπορώ. Γεια χαρά! Δεν συμφωνώ. Πάτε τη βάρκα σε πολύ δύσκολα σημεία».
Μου είπαν να μείνω για να μην διαταραχθούν οι αγορές έξω. Είπα να μείνω.
Και συμμετέχω σε μια μάχη για να μην γίνει μείωση μισθών και συντάξεων.
Και τις 00.30 πετύχαμε μια συμφωνία. «Δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις». Όταν λοιπόν συμφωνήσαμε και δώσαμε τα χέρια οι πέντε, ακούω τον κ. Βενιζέλο και λέει: «Ωραία! Συμφωνήσαμε! Να πάρουμε τώρα τον κ. Τόμσεν να τον παρακαλέσουμε να δεχτεί».
Εκεί μίλησα «γαλλικά» και έφυγα. Να παρακαλέσουμε τον κ. Τόμσεν….
Έγινε μεγάλη μάχη για τον 13ο-14ο μισθό του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα κοπεί τώρα. Αν διαβάσετε το Μνημόνιο και δείτε τι όρους έχει, θα ανατριχιάσετε! Δεν μπορούσα να πω ναι. Ίσως έχω μια δική μου αντίληψη των πραγμάτων.
Ας πούμε αλήθειες. Ό, τι έκανα, το έκανα για τη πατρίδα και όχι για το κόμμα. Κάποιοι άλλοι έβαζαν το κόμμα μπροστά και τα ποσοστά, έναντι της πατρίδας.
 
Πρέπει να αλλάξει μια ευρύτερη πολιτική στην Ευρώπη
Να σας θυμίσω την άλλη φορά που είχε πτωχεύσει η Ελλάδα ή είχε έλθει σε μια περίπου τέτοια κατάσταση, στη δεκαετία του 1890, έφυγε το τότε ΔΝΤ από την Ελλάδα το 1987!!! Έμεινε σχεδόν έναν αιώνα.  Σας θυμίζω τα σπίρτα του μονοπωλίου, το οινόπνευμα κ.λπ. Ήταν οι όροι του τότε. Δεν  θα φύγουμε πολύ εύκολα. Εκτός αν αλλάξει μια ευρύτερη πολιτική στην Ευρώπη.
Και για να αλλάξει πρέπει να γίνει μια σύμπτυξη των λαών του Νότου. Η κα. Μέρκελ θέλει ακριβό ευρώ. Γιατί όσο ακριβό και να είναι αυτό, θα πουλήσει τα ακριβά πολυτελή αυτοκίνητα που παράγει και εξάγει. Εμείς όμως, πως θα πουλήσουμε τα δικά μας προϊόντα, όταν τα ομοειδή τους από τις γειτονικές μας χώρες, όπως Τουρκία, Μαρόκο, Αίγυπτο κ.α  είναι στο 1/3 της δικής μας τιμής; Δεν θα μπορέσω να πουλήσω τίποτα στην Αμερική. Δεν θα έλθει κανένας Αμερικανός να κάνει διακοπές στην Ελλάδα.
 
Ισοτιμία δολαρίου – ευρώ, 1 προς 1, για μια δεκαετία
Θα πάνε όλοι τους στη Τουρκία. Άρα λοιπόν, θέλω φθηνό δολάριο. Η πρότασή μου έχει κατατεθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ισοτιμία δολαρίου – ευρώ, 1 προς 1, για μια δεκαετία. Να σταματήσουν έτσι τα παιχνίδια των οίκων αξιολόγησης, των αγορών και να μπορέσει να βγει πάνω η Ευρώπη. Διαφορετικά, θα διαλυθεί. Είναι θέμα χρόνου να διαλυθεί.