28.4.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στείλτο Email


Ο ΛΑΟΣ  σε φάση δυναμικής, εκλογικής και πολιτικής ανόδου

Η εκτίμησή μου είναι, ότι ο ΛΑΟΣ είναι σε φάση δυναμικής, εκλογικής και πολιτικής ανόδου. Είναι μια δύναμη που αμφισβήτησε έμπρακτα το δικομματισμό. Ο κ. Καρατζαφέρης παρενέβη τότε το Νοέμβριο,  στήριξε τον κ. Παπαδήμου και εναντιώθηκε στη λύση Πετσάλνικου η οποία δεν ήταν λύση και θα οδηγούσε σε μια αστάθεια και –κατά την εκτίμησή μας- θα ήμασταν τώρα στη δραχμή. Δείξαμε ότι ο ΛΑΟΣ μπορεί να παίρνει δυναμικές πρωτοβουλίες, να αμφισβητεί έμπρακτα τον δικομματισμό και να μην μένει σε μια στείρα φρασεολογία καταδίκης που σε τελική ανάλυση δεν ενοχλεί το δικομματικό παιχνίδι. Λογικό ήταν λοιπόν να βρεθούμε στο στόχαστρο. Κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούσαν να ασκήσουν μεγάλη επικοινωνιακή πολιτική και ψυχολογική πίεση. Σε όλες τις πόλεις που επισκέφθηκα στην μέχρι τώρα περιοδεία μου, είδα μια ανοδική τάση που οφείλεται κατά την άποψή μου:

–Πρώτα στον δυναμικό ηγέτη του ΛΑΟΣ, που είναι ένας άνθρωπος που αντέχει, παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί κλίμα

–Στον υπέροχο κόσμο, στα στελέχη και την οργανωμένη βάση  του ΛΑΟΣ, που εγώ δεν την ήξερα, επειδή είμαι καινούργιος στην αγκαλιά του ΛΑΟΣ και εντυπωσιάστηκα γιατί  έχω περάσει από διάφορους πολιτικούς χώρους, έχω οργανωτικές εμπειρίες, έχω επαφές με τη βάση, ήμουν 18 χρόνια στον Ελεύθερο Τύπο σαν ανώτατο στέλεχος. Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα του κόσμου, την αγωνιστική του διάθεση και την ανιδιοτέλεια.

–Και φυσικά το μεγάλο μας ατού είναι οι θέσεις μας και η στρατηγική μας.

 

Οι Βασικές αρχές ΛΑΟΣ

Οι βασικές μας θέσεις εκτιμούμε ότι θα είναι η πολιτική πλατφόρμα του μέλλοντος και το πολιτικό σύστημα θα περάσει –σε γενικές γραμμές- αναγκαστικά από εκεί.

–Η πρώτη μας θέση είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και η δημοσιογραφική παρατήρηση –όχι μόνο η πολιτική- δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για την οικονομία και την κοινωνία και όποιος νομίζει ότι αυτή η κουρασμένη κοινωνία και η εξοντωμένη οικονομία μπορούν να σηκώσουν ένα βάρος 370 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Εμείς θέλουμε μια εθνική στρατηγική συνεννόησης με τους εταίρους και πιστωτές, ώστε το επόμενο κούρεμα –το οποίο θεωρείται διεθνώς αναπόφευκτο- να γίνει με δική μας πρωτοβουλία., να θέσουμε δηλαδή εμείς τους όρους –καλή τη πίστει-  με τους Ευρωπαίους και εταίρους γιατί και αυτοί σε τελική ανάλυση δεν θέλουν να καταρρεύσει η Ελληνική οικονομία από τον φόβο του ντόμινο. Δεν είναι εύκολα αυτά που σας περιγράφω, είναι όμως αναγκαία.

 

–Η δεύτερη βασική μας θέση είναι ότι το νέο Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά, εκτός από την κλιμάκωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Και ο κ. Προβόπουλος μάλιστα είπε ότι η ύφεση φέτος θα είναι τουλάχιστον 5% -μπορεί και μεγαλύτερη- αν δεν εφαρμόσουμε ακριβώς τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο παλιό και το νέο Μνημόνιο. Να θυμίσω ότι ο κρατικός προϋπολογισμός συντάχθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2011, με εκτίμηση ότι η ύφεση θα ήταν 2,5% το 2012, δηλαδή ότι θα έπεφτε το ΑΕΠ κατά 2,5%. Να θυμίσουμε επίσης ότι υπήρχε συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Φεβρουάριο του 2012 που έκανε εκτίμηση για ύφεση 4 με 4,5%. Και πριν τρεις με τέσσερις εβδομάδες, το ΔΝΤ, στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, έκανε εκτίμηση για ύφεση στην Ελλάδα 4,7% το 2012. Από όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια οικονομία όταν όλοι οι αρμόδιοι και επίσημοι κάθε μήνα ή δίμηνο αναθεωρούν προς το χειρότερο τα βασικά οικονομικά στοιχεία. Σημαίνει απλά ότι εφαρμόζεται λάθος οικονομική πολιτική, δεν αντέχει η συγκεκριμένη οικονομία και τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Και φυσικά με την ανεργία στο 21,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και με την ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών στο 50%, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η στρατηγική δεν είναι βιώσιμη. Εμείς θέλουμε μια ρήξη στη στρατηγική αυτή, θέλουμε να απαλλαγούμε από τον οικονομικό «ζουρλομανδύα» του νέου Μνημονίου.

 

–Η τρίτη βασική μας θέση είναι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Από το 2007, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υποδεχόμαστε 150.000 το χρόνο παράνομους μετανάστες στη χώρα μας. Αποτελούμε το 2% του πληθυσμού της Ε.Ε. των 27 και δεχόμαστε το 91% -βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων- των μεταναστευτικών ρευμάτων, κάτι το οποίο είναι εντελώς αφόρητο. Γεννήθηκα το 1952 στην Αθήνα και θυμάμαι στα νιάτα μου την Αθήνα να είναι μια πόλη φιλική πόλη, ανοιχτή στο πολίτη, ανεξάρτητα από την εισοδηματική και κοινωνική του κατάσταση. Τώρα αν κυκλοφορήσεις το βράδυ, δεν θα μπορείς να διασχίσεις ούτε την πλατεία Ομόνοιας από τους λαθρομετανάστες. Αυτό έχει και οικονομικές επιπτώσεις, καταρρέει πλέον ο τουρισμός στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο είχαμε 35% πτώση  του τουριστικού συναλλάγματος στο σύνολο της χώρας σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2011. Ο Φεβρουάριος βέβαια δεν είναι ενδεικτικός μήνας γιατί δεν δουλεύουν τα νησιά μας και άλλοι τουριστικοί προορισμοί, είναι όμως ο μήνας που κυριαρχεί ο τουρισμός στην Αθήνα. Στην Αθήνα έχουμε επομένως μεγάλη μείωση των αφίξεων και μεγάλη πτώση των δαπανών ανά τουρίστα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υποβάθμισης. Άρα αν έχεις μια πρωτεύουσα η οποία είναι υποβαθμισμένη σαν τουριστικός προορισμός, σαν οικονομικό και εμπορικό κέντρο, τότε δεν μπορείς να οργανώσεις την ανάκαμψη της χώρας. Δεν μπορεί η πρωτεύουσα να είναι μια μαύρη κοινωνική τρύπα, να έχει χαρακτηριστικά υποβαθμισμένης τριτοκοσμικής μεγαλούπολης και να έχεις απαιτήσεις Ευρωπαϊκών επιδόσεων –ΟΝΕ- και να καλείσαι να διαχειριστείς ένα τεράστιο χρέος. Αλλά δεν έχει το μονοπώλιο του προβλήματος η Αθήνα. Στην κατάσταση αυτή μας έφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τώρα, επικοινωνιακά, προσαρμόζονται στη δική μας επιχειρηματολογία. Ο κ. Χρυσοχοίδης προσπαθεί να δείξει ότι κάτι κάνει, υποτίθεται ότι θα μαζέψει κάποιους ενώ οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται και ενισχύονται. Ο δε κ. Σαμαράς σκληραίνει κάπως την φρασεολογία του, επιβραβεύει όμως και τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών –τον κ. Παυλόπουλο- τον βάζει υποψήφιο στην Α’ Αθηνών για να τον επιβραβεύσει για την απόλυτη κοινωνική διάλυση, γιατί το ρεκόρ της παράνομης μετανάστευσης σημειώθηκε το 2008 με 150.000 παράνομους μετανάστες.

 

Για συγκρότηση Ενιαίου Νοτιοευρωπαϊκού μετώπου

Αυτές είναι οι βασικές θέσεις του ΛΑΟΣ, οι οποίες επικαλύπτονται από την βασική στρατηγική επιλογή του κ. Καρατζαφέρη για δημιουργία ενός Νοτιοευρωπαϊκού μετώπου για αμφισβήτηση της Γερμανικής ηγεμονίας. Είναι η στρατηγική που απελευθερώνει δυνάμεις στο εσωτερικό για να υπάρξει μια σύνθεση και ένα εθνικό, πατριωτικό Μέτωπο προς αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα να ανοιχτούμε σε Νοτιοευρωπαϊκό επίπεδο, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μέχρι και διαφωνίες μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται πλέον αισθητή η αντίδραση στην Γερμανική ηγεμονία η οποία αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της Ε.Ε. –δεν είναι δηλαδή η Ευρώπη των λαών και των πατρίδων που θέλουμε- και μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια Γερμανική ζώνη επιρροής. Εμείς για πρακτικούς λόγους αλλά και ιστορικούς γιατί έχουμε μια μεγάλη ιστορική παράδοση αντίστασης, δεν πρόκειται να το δεχθούμε ποτέ αυτό. Και είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν αντιδράσεις και από τα Κεντροαριστερά και από τα Δεξιά. Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία. Θεωρούμε θετική τη θέση του κ. Ολάντ που ανήκει στη Κεντροαριστερά, που με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει θέλει λιγότερη δημοσιονομική πειθαρχεία με  ισχυρότερη αναπτυξιακή διάσταση, κάτι που είναι μέσα στις θέσεις του ΛΑΟΣ. Μας ενδιαφέρει όμως και το μήνυμα της Μ. Λεπέν που έφτασε το 19% η οποία θεωρεί πως με τον τρόπο που λειτουργεί το ευρώ, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «εργαλείο» Γερμανικής ηγεμονίας. Αυτά τα δύο μηνύματα έχουν μεγάλη σημασία για μας και μας βοηθούν να οργανώσουμε μια διαφορετική στρατηγική η οποία θα βγάλει σιγά-σιγά την χώρα από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και θα της δώσει μια Ευρωπαϊκή προοπτική –γιατί εμείς δεν είμαστε εσωστρεφείς αλλά αντιθέτως εξωστρεφείς και δημιουργικοί- η οποία θα καλύπτει βασικές οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές μας ανάγκες.

 

Τα πολιτικά πλεονεκτήματα του ΛΑΟΣ

Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη κοινωνικής και πατριωτικής ευθύνης. Ορισμένοι προσπαθούσαν να πουν –ο κ. Παπανδρέου ιδιαίτερα- ότι είχαμε μπει σε μια περίοδο πολυπολιτισμικότητας, ότι ήταν κάπως ντεμοντέ οι παραδοσιακές αξίες, η στήριξη της κοινωνίας, της κοινωνικής συνοχής, της έννοιας της πατρίδας. Αντίθετα αποδείχθηκε ότι ήταν μια πολύ σοφή επένδυση για το μέλλον, διότι μια πατρίδα και μια κοινωνία που δοκιμάζονται, πρέπει να έχουν συνοχή στο μέτρο του δυνατού για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα .

Ο ΛΑΟΣ επίσης έχει αποδείξει ότι είναι μια δύναμη δημιουργίας. Στόχος μας δεν είναι να καταγγείλουμε, αλλά να λύσουμε τα προβλήματα. Αλλά για να λύσουμε τα προβλήματα πρέπει να συγκλίνουμε σε μια πολιτική πλατφόρμα σαν και αυτή που σας παρουσιάζω. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της καταγγελίας αλλά υπέρ της δημιουργικής πρότασης, του αγώνα και αν καταστεί δυνατόν και της δημιουργικής σύνθεσης. Είμαστε άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά και ορίζοντες και έχουμε αγωνιστική διάθεση.

 

Προβλέψεις για τις εκλογές

Ο δικομματισμός δίνει τώρα μια μάχη οπισθοφυλακής για να συνεχίσει την κυριαρχία του. Δεν νομίζουμε ότι θα τα καταφέρει. Θα πρέπει να αφήσει πίσω το κακό παρελθόν του ή να αλλάξει νοοτροπία και μεθόδους για να επιβιώσει στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται. Απ’ αυτήν την άποψη, η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου είναι το ξεκίνημα και όχι το τέλος, γιατί είναι φανερό ότι υπάρχουν μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές σε εξέλιξη που θα φέρουν πιθανές ανακατατάξεις. Γι’ αυτό εμείς θέλουμε να έχουμε ισχυρή παρουσία στη Βουλή και νομίζω ότι θα το πετύχουμε. Οι άλλοι γραφειοκράτες της εξουσίας πιστεύουν ότι θα πάρουν την ψήφο του Ελληνικού λαού μαζί με το μπόνους των 50 εδρών, θα φτιάξουν μια κυβέρνηση, -αυτοί που καταγγέλλουν ο ένας τον άλλον και δεν μπορούν να συνεννοηθούν- και νομίζουν ότι θα λύσουν το πρόβλημα. Αλλά δεν έχουν καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα και σε τι κατάσταση έχουν περιέλθει και οι ίδιοι. Πιστεύουμε ότι στις εκλογές θα έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Είμαστε αντίθετοι στην Αριστερή απόρριψη και την Ακροδεξιά βία

Υπάρχουν διάφορα μέτωπα Αριστερής απόρριψης και Ακροδεξιάς βίας. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά, τα καταγγέλλουμε. Μας ενοχλεί η βία, η παρανομία –είτε έχει σχέση με το μπλοκάρισμα των λιμανιών, είτε με την παρεμπόδιση της ελεύθερης έκφρασης συμπολιτών μας, ή με μορφές πολιτικού χουλιγκανισμού που έχει τεκμηριωθεί ότι περίπου έχει σχέση με τον γηπεδικό χουλιγκανισμό.

 

Για τις συνεργασίες Κομμάτων

Παρατηρώ διάφορες περίεργες συγκλίσεις, κάτι που εγώ χαρακτηρίζω ως μέτωπο γελοιότητας. Αναφέρω για παράδειγμα τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αν κατάλαβα καλά μερικοί έχουν φτάσει στο σημείο να προτείνουν συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπό την ηγεμονία του ΚΚΕ. Αυτοί έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου και τη στοιχειώδη πολιτική σοβαρότητα.

 

Είμαστε ένα Κόμμα που πιστεύω έχουμε ένα πολιτικό συγκριτικό πλεονέκτημα

Εμείς είμαστε ένα Κόμμα που πιστεύω έχουμε ένα πολιτικό συγκριτικό πλεονέκτημα. σε σχέση με τα άλλα.  Και σε σχέση με αυτά που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και με αυτούς  που αυτοπαρουσιάζονται σαν εναλλακτικές λύσεις, μελλοντικοί πρωθυπουργοί, αυτοδύναμοι, μελλοντικές, συμμαχικές κυβερνήσεις. Εμείς νοιώθουμε πολύ σίγουροι για την ορθότητα των θέσεών μας και διαπιστώνουμε μια δυναμική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος του ΛΑΟΣ. Νομίζω ότι το αξίζουμε.