22.6.2012,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Στείλτο Email


 

Για το τι σημαίνει για τη χώρα η παρούσα κρίση

Θεωρώ ότι η χώρα μας μπαίνει σε μια πολύ μεγάλη κρίση. Αν δούμε την Ελληνική Ιστορία, υπάρχει μια παράδοση, ότι κάθε χρεοκοπία του κράτους, που είναι πολύ σημαντικό γεγονός, δημιουργεί πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε βάθος χρόνου οι οποίες φέρνουν και πολιτικές αναταράξεις.

Στη χρεοκοπία του 1892, η χώρα ψαχνόταν μέχρι το 1909 για το πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση. Και η χρεοκοπία του 1932 οδήγησε σε αλλαγή καθεστώτος το 1936. Αυτά τα λέω, όχι για να τρομάξω τον κόσμο, αλλά για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στα προβλήματα που μας δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες. Και για να ακυρώσω και τα ψευτοδιλλήμματα και τους ψευτοεκβιασμούς του τύπου «θέλουμε κυβερνησιμότητα με τους όρους του δικομματισμού, διαφορετικά θα καταστραφεί η χώρα» και άλλα τέτοια. Αυτοί που κατέστρεψαν με τα λάθη και τις παραλείψεις τους τη χώρα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν μπορούμε να σωθούμε χωρίς να ξεφύγουμε από το πλαίσιο του δικομματισμού. Αυτό βέβαια δεν ισχύει.

 

Για τις δυνατότητες του ΛΑΟΣ να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση

Ο ΛΑΟΣ νομίζω εδώ έχει ένα πλεονέκτημα, γιατί μπορεί να εκφράσει τον προβληματισμό και να δημιουργήσει δυναμική.

Είναι ένα Κόμμα με βαθύ κοινωνικό προβληματισμό, πάντα στηρίζει την κοινωνία και επενδύει στην συνοχή της. Γι΄ αυτό και στο πρόγραμμά μας θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες από το δραστικό και άμεσο περιορισμό της μαζικής, παράνομης μετανάστευσης, την ενίσχυση της νεολαίας, την κοινωνική προστασία των ανέργων και των νεόπτωχων. Πιστεύουμε πως μια κοινωνία που δεν είναι ενιαία και δεν έχει συνοχή, είναι καταδικασμένη να αποτύχει στη διαχείριση μιας εξαιρετικά πολύπλοκης οικονομικής κρίσης.

 

Για τα οικονομικά θέματα

Στα οικονομικά θέματα έχουμε σαφείς θέσεις. Θεωρούμε ότι το χρέος των 350 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν είναι βιώσιμο και σε αυτή τη λογική πρέπει να προσεγγίσουμε τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές μας. Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι πληρώνοντας, το χρέος θα φτάσει εκεί που ήταν το 2009, στο 120% του ΑΕΠ. Και τότε θα κάνουμε και ένα μεγάλο πανηγύρι για να πούμε ότι είναι βιώσιμο. Αλλά μέχρι τότε θα έχει διαλυθεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία και θα έχουν γίνει διάφορες αλχημείες όπως η εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων από τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθούν ή τα 15 δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα «Ήλιος» με τα φωτοβολταϊκά που δεν ξέρουμε αν θα μας δώσουν 15 δισεκατομμύρια ή θα δώσουμε εμείς 15 δισεκατομμύρια στους Γερμανούς, που ενδιαφέρονται να το ελέγξουν.

Επομένως θεωρούμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η οικονομική πολιτική που συνοψίζεται στις αποφάσεις του Μνημονίου ΙΙ που προσυπέγραψαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, δεν οδηγεί πουθενά, γιατί φέρνει την ανεργία στο 22%. Είμαστε στον 5ο με 6ο χρόνο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και νομίζω ότι θα έχουμε εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις αμέσως μετά τις εκλογές, γιατί θα έχουμε τα νέα μέτρα, τις αποκλίσεις, τα πρόσθετα μέτρα του 2014-2015. Είναι πρακτικά αδύνατον να αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το νέο Μνημόνιο οδηγεί σε μια βαθύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση και θέλουμε αυτό να το ανατρέψουμε συγκεντρώνοντας τις αναγκαίες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

 

Για τις εναλλακτικές προτάσεις του ΛΑΟΣ για την Οικονομία

Έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για την Οικονομία και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο κοινωνικό, πολιτικό και κυρίως πατριωτικό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση που είναι πολυδιάστατη και έχει σχέση με τη διεθνή θέση της χώρας που τώρα έχει υποβαθμιστεί. Έχει ψαλιδιστεί η αυτονομία και η ανεξαρτησία μας και αυτό πέρα από τα πρακτικά θέματα που δημιουργεί -ποιος παίρνει τις αποφάσεις κλπ- θίγει το φιλότιμο των Ελλήνων, δημιουργεί μια πρόσθετη αναστάτωση. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί σε εσωστρέφεια, αλλά στο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο εσωτερικό, να ενώσουμε την κοινωνία και μετά πάνω σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα να βγούμε προς τα έξω και να διεκδικήσουμε μια λογική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και των οικονομικών προβλημάτων. Τα κόμματα του δικομματισμού, που μας απειλούν για μη κυβερνησιμότητα, την επόμενη μέρα είναι αυτά που οργάνωσαν την αβεβαιότητα και τη μη κυβερνησιμότητα της χώρας.

 

Για την προσφορά του Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ για να βγούμε από το τούνελ της κρίσης

Εμείς δεν ανήκουμε σε Αριστερό ή Δεξιό Μέτωπο άρνησης που απλώς καταγγέλλουν χωρίς να κάνουν τίποτα. Αναζητούμε μια εθνική, κοινωνική, πολιτική σύνθεση για να βρούμε τον τρόπο να βγούμε από το τούνελ της κρίσης. Δεν προβλέπουμε ότι αυτά θα είναι εύκολα, δεν υποσχόμαστε λύσεις ή λεφτά «εδώ και τώρα» – αυτά τα αφήνουμε γι΄ αυτούς που κατέστρεψαν με τις επιλογές τους τη δημόσια διαχείριση και τα οικονομικά της χώρας – αλλά θέλουμε να δώσουμε κουράγιο στο κόσμο και να τον ενθαρρύνουμε να επιβραβεύσει την τόλμη του Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ που τουλάχιστον μπόρεσε να παρακάμψει τον δικομματισμό, προτείνοντας τον Παπαδήμο για πρωθυπουργό, για να μην πάμε στον Πετσάλνικο και την δραχμή εκείνη την περίοδο του Νοεμβρίου.

Ο Καρατζαφέρης είναι ο πρώτος, που τον Νοέμβριο αμφισβήτησε με την τολμηρή του κίνηση την απόλυτη κυριαρχία του δικομματισμού. Όλοι οι άλλοι μένουν στα λόγια και τις καταγγελίες. Είχε θέσει κάποιους όρους που δεν έγινε κανένας σεβαστός. Και έκανε πολύ καλά που αποχώρησε από την κυβέρνηση. Και στη συνέχεια ο Παπαδήμος δεν αφέθηκε ελεύθερος, δεν του επετράπη να γίνει ένας άλλος «Μόντι», ώστε να έχει χρονικό ορίζοντα η κυβέρνησή του, να έχει λίγους υπουργούς, οι οποίοι θα είναι τεχνοκράτες ή της δικής του επιλογής, να έχει πλήρη πολιτική ατζέντα. Τον «ψαλιδίσανε» ακριβώς γιατί ο δικομματισμός δεν θέλει να υπάρχει ποτέ σοβαρή, εναλλακτική πρόταση. Και αυτή είναι η προσφορά του Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ. Και γι΄ αυτό είμαι στο πλευρό τους.

Αλλά τώρα είναι η ώρα της δράσης και γι΄ αυτό βγήκα από το εκδοτικό μου γραφείο και μπήκα στην πολιτική προσπάθεια του κ. Καρατζαφέρη και των άξιων συνεργατών του στο ΛΑΟΣ.