ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 3 (18/4/2012)
- 19 Απριλίου 2012 16:22
Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια κοινωνική διαχείριση γιατί έχουμε και εσωτερικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν. Πρέπει να δώσουμε σημασία στην κοινωνική συνοχή γιατί αυτό θα μας κάνει πιο ισχυρούς στις διαπραγματεύσεις μας προς τα έξω. Και μιλάω για διαχείριση του αριθμού των λαθρομεταναστών. Το 2004 είχαμε δώσει όλο το χρήμα για να αναπτυχθεί η Αθήνα τουριστικά, η οποία τώρα εξαφανίζεται σαν τουριστικός προορισμός, γιατί έχουν χαθεί βασικά κοινωνικά χαρακτηριστικά της και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Ελληνικός τουρισμός το 2012 θα μειωθεί αρκετά σε σχέση με το 2011. Και όλα αυτά εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης των λαθρομεταναστών. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Κύρτσος στην εκπομπή της ΕΡΤ 3 «Ανιχνεύσεις».
Το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Οι εξαγωγές κατέγραψαν οριακή άνοδο μόλις 1% το Α’ δίμηνο του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά -και μετά από σημαντική πτώση που είχε σημειωθεί την περίοδο 2008-2009- ενώ η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 5 με 6% την ίδια περίοδο. Άρα, από όλα αυτά, βγαίνει το συμπέρασμα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό όμως πρέπει να το παραδεχθούμε επισήμως σε πολιτικό επίπεδο, πριν μας το προλάβει κάποιος αξιωματούχος της τρόικα. Αν το κατανοήσουμε, αυτό θα μας βοηθήσει να διαπραγματευτούμε καλύτερα ώστε να διατηρήσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη και να αποφασίσουμε τελικά αν αξίζει να μείνουμε ή να ψάξουμε για εναλλακτική λύση.
Αντ’ αυτού, προσυπογράφουμε σε πολιτικό επίπεδο, ιδιωτικοποιήσεις 50 δις, την εξοικονόμηση άλλων 15 δις από το πρόγραμμα «Ήλιος» -που κανείς δεν ξέρει πότε θα εφαρμοστεί- και το 2020 θα χρωστάμε όσα χρωστάγαμε το 2009 που είχαμε την οικονομική κατάρρευση και χαιρόμαστε! Οι πολιτικοί μας, πρέπει να καταλάβουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Όπως δεν είναι βιώσιμη και η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν, μια που δεν οδηγούν πουθενά την οικονομία και την κοινωνία. Και δεν μπορεί να γίνει συνεννόηση μαζί τους αν εμμένουν σ΄ αυτή την πολιτική.
Αποτελέσματα από το «κούρεμα» των ομολόγων
Έγινε μια μεθόδευση με το χρέος. Από το «κούρεμα» την πλήρωσαν κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν ήδη και ο ιδιώτες ομολογιούχοι που από τη μία θέλουμε να επιστρέψουν οι καταθέσεις τους στη χώρα μας, ή να κάνουμε το λεγόμενο πατριωτικό ομόλογο, οπότε να επιστρέψει χρήμα απ’ αυτούς που πιστεύουν στην Ελλάδα και το Δημόσιο. Από την άλλη όμως, τους έχουμε πρώτα λεηλατήσει με το «κούρεμα» των ομολόγων. Είναι παρανοϊκά αυτά που λέει ο κ. Βενιζέλος, ότι θα επιστρέψουν τα λεφτά στις τράπεζες, μετά ειδικά από την μεταχείριση που είχαν οι ιδιώτες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από το Ελληνικό Δημόσιο.
Έλλειψη κρατικής δομής
Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά γιατί ελέγχεται κομματικά και αποτελεί εργαλείο εκβιασμού της κοινωνίας για πολιτικούς σκοπούς.
Μόνοι μας θα αλλάξουμε το μέλλον μας
Νομίζω θα υπάρξουν Ευρωπαϊκές «ανάσες», γιατί όντως η Ε.Ε. είναι σε κρίση. Τώρα έχουμε μια τάση δογματισμού –λέει το Συμβούλιο της Μέρκελ: “Αυτό είναι και αν σας αρέσει”. Επειδή όμως όλοι αυτοί είναι ρεαλιστές, σε τελική ανάλυση, θα φανούν κάποιες αλλαγές, που όμως δεν μπορούμε να τις προσδιορίσουμε. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι, ότι είμαστε στο τρίτο Ευρωπαϊκό υπόγειο πλέον. Έχουμε τις προ-μνημονιακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία) που προσπαθούν να μην εμπλακούν στο μνημόνιο, έχουμε τις εμπλεκόμενες χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία) που οι εκτιμήσεις λένε ότι θα τα καταφέρουν να βγουν από την κρίση και έχουμε και την μνημονιακή Ελλάδα που οι εκτιμήσεις λένε, ότι δεν θα τα καταφέρει. Εμείς θέλουμε κάποιες ευκαιρίες από την Ευρώπη που μπορεί να είναι το ευρωομόλογο, το «κούρεμα» κλπ, αλλά πρέπει με τις δικές μας δυνάμεις να διεκδικήσουμε να βγούμε από το τρίτο υπόγειο με την μέθοδο της κοινωνικής διαχείρισης που είναι και βασική θέση του ΛΑΟΣ.
Προτεραιότητα του ΛΑΟΣ
Για το που θα βρούμε χρήματα, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν μπορείς να μειώνεις το επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονα να δίνεις λεφτά στα Κόμματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το θέμα είναι ποιες είναι ο προτεραιότητες σου. Και προτεραιότητα του ΛΑΟΣ, είναι να ορίσουμε τους κανόνες ενός αναγκαίου κοινωνικού και οικονομικού, νέου ξεκινήματος.