Γιώργος Κύρτσος: Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε
- 18 Απριλίου 2012 18:05
Τρία είναι τα ζητήματα που πρέπει να κυριαρχήσουν στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.
Η παράνομη μετανάστευση
Το πρώτο έχει να κάνει με την παράνομη μετανάστευση. Πρέπει να υπάρξει μία εθνική συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τη λύση του προβλήματος, ώστε να οργανωθεί η απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα. Πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία, που από τη στιγμή που θα ξεκινήσει θα στηριχθεί σε ευρωπαϊκούς κανόνες και συνεννοήσεις, αλλά και δυναμικές εθνικές πρωτοβουλίες. Θεωρούμε ότι σε διάστημα 12 μηνών μπορεί να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο σχέδιο απομάκρυνσης άνω του 1 εκατομμυρίου παράνομων μεταναστών από τη χώρα μας, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σαν οικονομικό και εμπορικό κέντρο και σαν τουριστικός προορισμός η Αθήνα, να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή και να σταματήσει η φοβερή πίεση που ασκείται στην κοινωνική υποδομή από ανθρώπους που δεν συμβάλλουν στη χρηματοδότησή της.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντέξει στις πιέσεις της ΟΝΕ με κοινωνικά χαρακτηριστικά Πακιστάν, Ιράκ, Αφγανιστάν και Σομαλίας. Αναλογικά η Γερμανία θα έπρεπε να είναι σε θέση να διατηρήσει την εξωστρέφεια και την αποτελεσματικότητα της οικονομίας της, με 10 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να κινούνται ανεξέλεγκτα στα μεγάλα αστικά κέντρα της και στα ομόσπονδα κρατίδια. Ευρωπαϊκά στοιχήματα με ασιατικό, αφρικανικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον δεν μπορούν να κερδηθούν.
Το νέο μνημόνιο
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να δεσμεύτηκαν υπέρ της εφαρμογής του νέου μνημονίου, αυτό όμως μοιάζει εντελώς ξεπερασμένο από τις αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Πρόκειται για μία συνταγή απόλυτης οικονομικής καταστροφής, η οποία πλέον καταγγέλλεται διεθνώς από σοβαρούς αναλυτές και τα πιο έγκυρα ΜΜΕ.
Θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργηθεί ένα πολιτικό, κοινωνικό μέτωπο υπέρ της εγκατάλειψης της πολιτικής του νέου μνημονίου και της αντικατάστασή της με μία σοβαρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών, που θα εξασφαλίζει όμως την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Όσο δύσκολη και να είναι η διαπραγμάτευση που περιγράφουμε, είναι πιο εύκολη -και φυσικά πιο δημιουργική- από την εφαρμογή μιας πολιτικής που απλούστατα δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Το νέο «κούρεμα»
Παρά το πολυσυζητημένο PSI, οι αγορές θεωρούν το ελληνικό Δημόσιο χρεοκοπημένο. Το επιτόκιο στα δεκαετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κινείται σταθερά πάνω από το 20%, ενώ όσοι επιθυμούν να προεισπράξουν τα νέα ομόλογα που έδωσε στους πιστωτές του το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούν να επιτύχουν μια τιμή που ξεπερνάει το 20% της ονομαστικής τους αξίας.
Η χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου είναι δεδομένη, καιρός να το αναγνωρίσουν και οι πιστωτές μας, που συνέβαλλαν στο σημερινό αδιέξοδο. Πρέπει να ξεκινήσουμε μία διαπραγμάτευση με στόχο τον περιορισμό του συνολικού χρέους του ελληνικού Δημοσίου στα 100-120 δισ. ευρώ μέσα από το κατάλληλο ιδιωτικό και δημόσιο «κούρεμα».