ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ MEGA
- 24 Μαρτίου 2012 16:30
“Το πρώτο Μνημόνιο, έδινε βάσεις και γενικές κατευθύνσεις. Δεν μίλαγε για συγκεκριμένες πολιτικές. Άλλα έκανε όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου. Η αποτυχία στην εφαρμογή, οφείλεται ξεκάθαρα στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Φοβήθηκε να μειώσει τον δημόσιο τομέα, τις πελατειακές της σχέσεις.
Και αντ’ αυτού, έβαζε περισσότερους φόρους. Ο κ. Παπανδρέου είχε μείνει σε ένα παλαιό, πελατειακό ΠΑΣΟΚ. Δεν έβαλε «χέρι» στις ΔΕΚΟ που είναι το «οπλοστάσιο», ο «προμαχώνας» του κόμματός του. Αυτό ήταν η καταστροφή”.
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στη συνέντευξή του στο MEGA (Πρωϊνό Σαββατοκύριακο) στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μαν. Αναγνωστάκη.
Οι “μεσσίες” Καραμανλής- Παπανδρέου
Όταν ήρθε ο κ. Κ. Καραμανλής, ήρθε σαν «Μεσσίας» που θα αλλάξει την Ελλάδα. Όταν ήρθε ο κ. Παπανδρέου, με απελπισμένο τον κόσμο από τα συσσωρευμένα λάθη του Καραμανλή, του έδωσε ένα 44% -μια από τις μεγαλύτερες πλειοψηφίες- την οποία εξάντλησε με ένα τρόπο που όμοιο του δεν θα βρούμε στην νεότερη πολιτική ιστορία.
Το λάθος ήταν ότι έπρεπε να κάνουμε κυβέρνηση συνευθύνης από το πρώτο μνημόνιο. Αλλά ήταν τα καπρίτσια του Αντώνη, το ιμπέριουμ που είχε ο κ. Παπανδρέου με το 44% και φτάσανε στον Νοέμβριο να ψάχνουν για πρωθυπουργό. Να παραδίδουν τον πρωθυπουργικό “θώκο” σε πιθανούς και απίθανους της ημεδαπής και αλλοδαπής και για 4 μέρες να ζούμε μέρες του 1974. Του Ανδρουτσόπουλου. Θα είχαμε περάσει ήδη στην δραχμή, αν είχα αφήσει τότε τις “δρομολογημένες” θέσεις των δύο. Τον κ. Πετσάλνικο, που μπορεί να είναι καλός για Πρόεδρος της Βουλής, αλλά δεν είχε αντοχές για άλλα πράγματα, ή την κ. Έλσα Παπαδημητρίου που άκουσα εκείνο το πρωί, στο Συμβούλιο.
Είχα πει τότε που ο κ. Σαμαράς ήταν στη κατάσταση του «παραιτούμαι, φεύγω, έρχομαι», να βάλουμε ένα πολιτικό πρόσωπο για να σώσουμε την Ελλάδα.
Είχα προτείνει τον Κ. Στεφανόπουλο. Δεν έγινε. Προχωρήσαμε. Τον Νοέμβριο όμως, όταν δεν είχαμε εσωτερικό πολιτικό θέμα και μέλημά μας ήταν τι θα λέγαμε με την Μέρκελ, την Λαγκάρντ, τον Ντράγκι, τότε χρειαζόταν ένας άνθρωπος που θα μίλαγε αυτή την γλώσσα.
Τώρα γιατί δεν πέτυχε, όσα εγώ περίμενα να πετύχει ο κ. Παπαδήμος, είναι γιατί τον βάλανε σε «ράγες» οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που ήταν οι «her master’s voice”.
Εγώ μπήκα στην κυβέρνηση για να βοηθήσω. Είδα όμως ότι εκεί έχουν παραδοθεί άνευ όρων και δεν άντεχα άλλο. Και έφυγα.
Είχα πει: “Όχι σε μείωση μισθών και συντάξεων, Όχι σε απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, Όχι στο ξεπούλημα της εθνικής μας περιουσίας και να δούμε το θέμα των λαθρομεταναστών”.
Συζητήσαμε τα θέματα αυτά και από τις 10 Δεκεμβρίου, άρχισα να στέλνω επιστολές –που υπάρχουν για την ιστορία- στις οποίες διατύπωνα δικές μου θέσεις σε αυτά που λέγανε.
Στις 18:00 της τελευταίας μέρας που συζητάγαμε για τις επικουρικές συντάξεις και καταλήξαμε τα μεσάνυχτα να μην κοπούν, μιλούσαμε για ποσό 350 εκατ. Ευρώ, μετά από 6 ώρες κουβέντα, ο κ. Βενιζέλος λέει: «Εμείς συμφωνήσαμε, να πάρουμε τον κ. Τόμσεν τώρα να τον παρακαλέσουμε να δεχθεί».
Και τους λέω: «Είμαστε οι 5 πιο ισχυροί άντρες της Ελλάδας και θα πάρουμε τον Τόμσεν; Δεν το αντέχω αυτό». Δεν άντεχα τέτοια εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Αυτοί ήταν φοβισμένοι εκεί μέσα. Δεν λέγανε σε τίποτα «όχι». Και όταν έφυγα, την επόμενη μείωσαν τις συντάξεις!
Όσο ήμουν μέσα, δεν το είχαν κάνει. Η φυγή μου από την κυβέρνηση δεν ήταν εξαιτίας της περικοπής των επικουρικών συντάξεων αλλά γιατί κατάλαβα ότι πάνε για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.
Δεν μπορούσα να πάω κόντρα στην συνείδηση μου.
Αποβλέπουν στον εθνικό μας πλούτο
Είδα, έμαθα, τρόμαξα, αντιστάθηκα. Τους έλεγα να κολακέψουμε την Γερμανία, μια που είναι και ο κύριος τροφοδότης και δανειστής και να πάμε με το Γερμανικό Δίκαιο που είναι και το καλύτερο και όχι με το Αγγλικό που σημαίνει πως ό,τι θέλουν έρχονται και το παίρνουν.
Σκέφτηκα ότι για να θέλουν το Αγγλικό δίκαιο, κάπου αποβλέπουν.
Στον εθνικό πλούτο της χώρας.
Αν αύριο βρούμε πετρέλαια, θα μας πάρουν την εκμετάλλευση. Και ναι μεν θα επέμβουν στον εθνικό μας πλούτο αν δεν πληρώσουμε την δόση, αλλά είναι στο χέρι τους να μην μπορούμε να πληρώσουμε.
Μπορεί να μας καθυστερήσουν μια δόση. Ο εθνικός πλούτος σήμερα είναι ευάλωτος. Έχουμε χρυσό και ουράνιο στην Β. Ελλάδα. Έχουμε το περισσότερο νικέλιο απ’ όλη την Ευρώπη. Αυτά όμως έχουν μείνει ανενεργά.
Και γι’ αυτό λέω «όχι». Δεν λέω ότι Παπαδήμος, Σαμαράς, Παπανδρέου και Βενιζέλος θέλουν κάτι τέτοιο, αλλά αυτοί πίστεψαν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την ευλογία της κ. Μέρκελ.
Ο δε Σαμαράς ήταν κόντρα. Έλεγε άλλα αντ’ άλλων. Τον φώναξαν στο Λαϊκό Κόμμα και του είπαν «κάτσε καλά»…
Και πράγματι, ήρθε και είπε το “ποίημα” του εκεί μέσα. Εγώ δεν υπόγραψα ποτέ υποταγή.
Όταν μου φέρανε το μνημόνιο να το μελετήσω μέσα σε μια ώρα, τους είπα ότι έχω βασικές διαφωνίες.
Πρώτον, θέλω έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εμείς νομοθετήσαμε, πως οποιαδήποτε σύμβαση πάνω από 1 εκατ. Ευρώ, περνάει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ακόμα δεν έχει γίνει.
Δεύτερον, θέλω διαβεβαίωση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ότι η Σύμβαση είναι σύννομη με το Σύνταγμα. Μου είπαν «όχι».
Τρίτον, θέλω ρητή διαβεβαίωση από την Τ.τ.Ε ότι η δανειακή σύμβαση μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα. Και εκεί μου είπαν «όχι».
Και εγώ τότε γιατί να πω «ναι», όταν οι 3 φορείς λένε «όχι»;
Και δεν ζήτησα αυτές τις διαβεβαιώσεις γιατί έβλεπα δημοσκοπική πτώση του κόμματος, όπως κάποιοι λέγανε τότε. Εγώ έχω μια εθνική συνέπεια την οποία θα συνεχίσω και θα προσπαθήσω να πετύχω κάποια πράγματα. Είναι εύκολος ο λαϊκισμός. Είναι εύκολο να μιλάς για το τίποτα.
Να λες «φούσκες», ή κάποια ακραία πράγματα που αρέσουν στα αυτιά των απογοητευμένων, πράγματι, πολιτών.
Αυτά εγώ δεν θα τα κάνω. Εγώ λέω πράγματα που εξυπηρετούν το Έθνος. Εγώ σκέφτομαι πάντα εθνικά και όχι κομματικά και δεν μ’ ενδιαφέρει η κομματική τύχη αλλά η τύχη της Ελλάδας η οποία σήμερα είναι κατάμαυρη.
Σαμαράς και Βενιζέλος υποτάχθηκαν.
Αυτό που έχουν υπογράψει –και μου ζητούσαν και μένα να υπογράψω- λέει πως όσο πολιτεύονται δεν θα ασκήσουν πολιτική ενάντια στο Μνημόνιο.
Άρα, ας το καταλάβει ο Ελληνικός λαός, πως θα πάνε να κάνουν πρωθυπουργούς δύο ανθρώπους που έδεσαν τα χέρια τους πισθάγκωνα.
Και η πολιτική απάτη είναι πως ενώ ο όρος αυτός υπήρχε στο Αγγλικό κείμενο στην επιστολή της κ. Λαγκάρντ, στην Ελληνική μετάφραση δεν υπήρχε.
Άδικο το χαράτσι της ΔΕΗ
Αυτά που συμβαίνουν είναι τριτοκοσμικά. Να πληρώνουμε μόνο το ρεύμα μας. Στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών τους έδωσα ισοδύναμο για το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά δεν καταλαβαίνανε τίποτα.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πληρώνουμε ακόμα στο λογαριασμό της ΔΕΗ το χαράτσι της ΕΡΤ. Κατ’ αρχήν στην Ευρώπη αυτό θα καταπέσει. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να λειτουργεί η ΕΡΤ όπως τα ιδιωτικά κανάλια, επί ίσης όροις. Αυτό λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Είναι η ίδια περίπτωση του νόμου όπως με την Ολυμπιακή Αεροπορία όταν κατέφυγε η Aegean.
Αναφέρθηκα στα τόσα χιλιάδες σκάφη που είναι στις προβλήτες και τους είπα να μην φορολογήσουμε αυτά που είναι μέχρι 10 μέτρα μήκος και να τα αφήσουμε ελεύθερα μήπως και μας χρειαστούν μια μέρα.
Από εκεί και πέρα, να κλιμακώνουμε ένα φόρο για τα μεγαλύτερα. Και που θα βρούμε τους ιδιοκτήτες των σκαφών; Θα πάμε στο λιμάνι του Αλίμου, θα κάνουμε καταγραφή των σκαφών και θα πούμε στον Λιμενάρχη που είναι εκεί: «είσαι χρεωμένος στο κράτος 400 εκατ». Αυτή είναι η αναλογία.
Κάθε σκάφος που πάει να πάρει απόπλου, δεν θα παίρνει αν δεν έχει ξοφλήσει τα χρέη του. Τους είπα ότι με αυτό τον τρόπο θα μαζέψουμε περισσότερα χρήματα και θα γλυτώσει ο φτωχός πολίτης το “δυαράκι” του από το χαράτσι της ΔΕΗ.
Ο μύθος της χρεοκοπίας
Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας. Αυτά ήταν παραμύθια τα οποία εφευρεθήκαν. Ήταν εκβιαστικά διλλήματα. Εγώ τους είπα ότι η σωστή διαπραγμάτευση είναι να ζητήσουμε περίοδο χάριτος για 5 χρόνια, να κεφαλαιοποιήσουμε όλο το χρέος και να δίνουμε 10 δισ το χρόνο, τα οποία θα πάρουμε από την ανάπτυξη που θα δημιουργήσουμε μέσα στην 5ετία, με:
-μείωση του ΦΠΑ από 23 σε 13%,
-κατάργηση του πόθεν έσχες στην οικοδομή για να ξεκινήσει και πάλι
-μείωση της φορολογίας.
Και όλα αυτά, ήταν εξ’ αρχής δικές μου σκέψεις. Αλλά δεν κάνανε διαπραγμάτευση σε αυτά, γιατί δεν υπάρχει Ε.Ε, αλλά μόνο Μέρκελ.
Είπα ότι γίνεται “αντικάμαρα” σε ένα πύργο έξω από το Βερολίνο, τον οποίο έδειξε η «Καθημερινή», είπατε εσείς εδώ στην εκπομπή, έστω και με 1,5 μήνα καθυστέρηση, στον οποίο δούλευαν Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία, Γερμανία.
Και είπα στην συνεδρίαση: «πάμε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να τινάξουμε στον αέρα την κ. Μέρκελ». Δεν ήθελα την παράδοση άνευ όρων.
Φοβήθηκαν και μου είπαν ότι θα μου βάλουν πιπέρι στο στόμα!
Και ξεσήκωσα μόνος μου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!
Εκεί, υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί άνδρες, όπως ο “κόκκινος Ντάνι”, ο Ν. Φάρατζ που είμαστε μαζί στην ίδια πολιτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, που θα «κολλήσουν στον τοίχο» τους τροϊκανούς και θα τους κρίνουν.
Εγώ έλεγα να περιορίσουμε την δράση του κ. Ράϊχενμπαχ. Να μην κάνει κουμάντο παντού.
Σήμερα δεν μπορεί ο υπουργός να υπογράψει ούτε 5μερη άδεια! Πιο πριν δεν ήταν έτσι. Δεν είχαμε Επιτρόπους σε όλα τα υπουργεία. Υπάρχει εδώ μια στρατιά 400 Γερμανών και κάνουν ότι θέλουνε.
Η ανασφάλεια ξεπερνά τον πολίτη
Ο κόσμος την πείνα μπορεί να την αντέξει. Την ανασφάλεια όμως όχι.
Δεν βγαίνει έξω από το σπίτι του ο πολίτης σήμερα. Και εκεί απέτυχαν. Εκεί είναι το έγκλημα.
Δεν μπορείς να διασχίσεις κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα.
Μίλησα για κατοχή όπλων από νομοταγείς πολίτες. Αφού η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει το καθήκον της, να υπάρχει νόμος που να διασφαλίζει με άδεια, ότι μέσα στο σπίτι μου θα μπορώ να πυροβολώ όταν μπαίνει μέσα ο λαθρομετανάστης, ο εγκληματίας, για να προστατεύσω την οικογένειά μου.
Η αστυνομία λέει πως «αν δείτε κάποιον να μπαίνει μέσα στο σπίτι σας, κάντε ότι κοιμάστε». Και άμα πάει να σου βιάσει το κορίτσι, τι θα κάνεις; Η Πολιτεία να μου επιδοτεί το όπλο.
Αφού η Αστυνομία δεν μπορεί να με προστατεύσει και ώσπου να γίνει σωστή από αυτούς τους πολιτικούς που επέλεξε ο κόσμος, θα δώσουμε το δικαίωμα της οπλοφορίας.
Αυτό είναι ξεκάθαρο, είναι αδιαπραγμάτευτο. Αν βγω στα πράγματα, το πρώτο που θα κάνω είναι να εξασφαλίσω την ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες.
Έχουμε αφήσει τους εγκληματίες. Έχουμε μαζέψει 2 εκατ. λαθρομετανάστες. Έχουμε «τρύπια» τα σύνορα και κάθε μέρα μπαίνουν μέσα 10.000 λαθρομετανάστες.
Τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς;
Να τους πάμε στην Κοζάνη που θέλει τώρα ο κ. Χρυσοχοϊδης; Θα μπορούσαν να πάνε σε ένα ακατοίκητο νησί και να δουλεύουν για την Ελλάδα για να φάνε. Πήγαν οι ανόητοι και ψήφισαν το Δουβλίνο ΙΙ.
Και το Δουβλίνο ΙΙ σημαίνει πως αν πιάσουν 10 Αφγανούς στο Βερολίνο που ήρθαν από την Ελλάδα, δεν τους στέλνουν στη χώρα τους, αλλά τους στέλνουν πίσω στην Ελλάδα. Αν η Ευρώπη με απαλλάξει από τους λαθρομετανάστες και φυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα ως οφείλει, εγώ δεν θέλω ούτε ένα ευρώ.
12 δισ το χρόνο είναι τα χρήματα που στέλνουν οι λαθρομετανάστες στις χώρες τους. Όταν μίλαγα για τους λαθρομετανάστες με έλεγαν «ακραίο».
Τώρα όλοι μιλάνε γι’ αυτό. Σαμαράς, Χρυσοχοϊδης έρχονται στα λόγια που έλεγα εγώ.
Κόμμα Δημοκρατικών Αρχών ο ΛΑΟΣ
Είμαστε το πιο Δημοκρατικό Κόμμα και το ξέρουν όλοι. Έκανα 4 φορές σε ένα μήνα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας και 4 φορές Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Κόμμα ειδικών προδιαγραφών η Χρυσή Αυγή
Η Χρυσή Αυγή είναι ένα Κόμμα “ειδικών προδιαγραφών” καθώς πρεσβεύει τον Ναζισμό. Εγώ δεν θα τους επιτρέψω να μπουν μέσα.
Υπάρχουν εξώφυλλα εντύπων τους με τον Γκέμπελς, τον Χίτλερ και τον αγκυλωτό σταυρό. Δεν είναι Έλληνες. Έχουν μια ναζιστική νοοτροπία.
Ο κ. Βουδούρης μου είπε: «Πρόεδρε κάνε κάτι. Δεν πρέπει να μπει στη Βουλή η Χρυσή Αυγή».
Εκτός Ε.Ε πρέπει να παραμείνει η Τουρκία
Δεν συμφωνώ με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε και προτείνω ειδικό καθεστώς. «Ναι» στην ένταξη της λέει ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου.
Το κόμμα Καμμένου
Ο κ. Καμμένος κάνει μια προσπάθεια. Θα την δούμε στην πράξη. Την ίδια προσπάθεια έκανε παλαιότερα και ο Στεφανόπουλος και ο Σαμαράς και ο Μάνος και ο Αβραμόπουλος. Όταν ξεκαθαριστεί το πρόγραμμα του Κόμματος θα φανεί η δυναμική του.
Το τέλος του δικομματισμού
Θα είναι μεγάλη επιτυχία στις επόμενες εκλογές, αν ο δικομματισμός φτάσει το 55%. Το 60% το βλέπω απλησίαστο. Θυμίζω ότι έπαιρναν 88% μαζί τα δύο κόμματα σε προηγούμενες εκλογές.
Το θέμα είναι πλέον αν θα κάνουν οι δυο τους μαζί αυτοδυναμία. Ο στόχος των 180 βουλευτών δεν πιάνεται και εκεί είναι το ζητούμενο. Θα ψάξουν να βρουν παρτενέρ διαθέσιμο, για να αλλάξουν το Σύνταγμα.
Εγώ δεν συνεργάζομαι γιατί είμαι παθός και βέβαια μαθός. Αν δεν μπορούν να προστατεύσουν την χώρα, ας με φωνάξουν. Αν είναι ανίκανοι, να φωνάξουν κάποιον άλλον να πάρει το τιμόνι. Και δεν δέχομαι ούτε με όρους. Τους ζύγισα, τους μέτρησα και είδα ότι είναι λίγοι.
Δεν νομίζω ότι στη Βουλή θα είναι τόσα Κόμματα, όσα λένε οι δημοσκοπήσεις. Προβλέπω ότι θα είμαστε 6 κόμματα. Οι εκλογές θέλουν αντοχές. Είναι μαραθώνιος. Θέλει δομές κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Ποιος θα μοιράσει τα ψηφοδέλτια και που θα πάνε; Θέλει δουλειά. Εμείς είμαστε 12 χρόνια εκεί, σταθεροί.
Το στοίχημα των εκλογών για τον ΛΑΟΣ
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σήμερα, ο ΛΑΟΣ δεν μπαίνει στη Βουλή. Αλλά εγώ βάζω στοίχημα 100.000 ευρώ που θα δωρίσω στο χωριό SOS με όλους αυτούς που κάνουν τις δημοσκοπήσεις, για το αν το ποσοστό του Κόμματος στις εκλογές θα είναι το ίδιο με αυτό που λένε, έστω και με απόκλιση 30%. Και έχω επικοινωνήσει με αυτούς που βγάζουν τις δημοσκοπήσεις να στοιχηματίσουμε για το ποσοστό του Κόμματος. Αλλά δεν δέχονται και μου λένε: «Θα είστε παραπάνω».
Αυτή τη στιγμή το σύστημα θέλει τον Καρατζαφέρη μέσα στη Βουλή, αλλά με χαμηλά ποσοστά για να τον χρησιμοποιήσει αύριο σε αυτό που λέμε.
Αν είχα διαθέσιμες 500.000 ευρώ θα είχα κάνει το 3,5 σε 7%. Αυτοί είναι. Υπάρχει ένα σύστημα που επειδή ακριβώς αντιστάθηκα δεν με θέλει καν μέσα. Μεγάλη κουβέντα αλλά αληθινή.
Στόχος μου είναι να έχουμε περισσότερους βουλευτές απ’ αυτούς που έχουμε τώρα. Δεν νομίζω να υπάρξει μείωση. Εγώ λέω: «δώστε μου δύναμη για να μπορώ να επιβάλλω όρους, καταστάσεις και άλλη πολιτική».
Τα χέρια του Βενιζέλου και του Σαμαρά είναι δεμένα. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αν θέλει ο κόσμος να εξασφαλισθεί ο πλούτος της χώρας, τότε η μόνη επιλογή είμαι εγώ και θα επέλθει από τη δική μας πολιτική παρέμβαση.
Εθνικό χρέος οι παρελάσεις
Βεβαίως και θα πάω στην παρέλαση αύριο. Θα πάω σε ένα ήρεμο και ήσυχο τόπο. Δεν θέλω να δώσω το δικαίωμα σε κάποιους να χρησιμοποιήσουν την παρέλαση για ίδιον όφελος.
Αυτό τον εξευτελισμό που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας Δημοκράτης Πρόεδρος, που έχει δώσει το αίμα του για την οικογένειά του, από ένα παιδάκι που τον μούντζωσε και τον αποκάλεσε ταγματασφαλίτη, ήταν η μεγαλύτερη απρέπεια. Και μεγαλύτερο της απρέπειας αυτής ήταν που δοξάσαμε αυτό το παιδί που ενέργησε έτσι.
Δηλαδή ήταν σαν να είπαμε και στα άλλα παιδιά «μουντζώστε τους». Αυτά είναι λάθη που θα τα βρούμε μπροστά μας.