Και πάλι πίσω η ομάδα κρούσης του Ράιχενμπαχ…
- 12 Μαρτίου 2012 14:00
Ένα ακόμα κρίσιμο eurogroup στην αλυσίδα των κρίσιμων ημερών που θα κρίνουν την επιτυχία του δεύτερου δανειακού προγράμματος ξεκινάει σήμερα το απόγευμα.
Οι 16 υπουργοί οικονομικών θα ακούσουν τα τελευταία νέα – δηλαδή την ανταλλαγή των ομολόγων στην πράξη – θα υπολογίσουν με ακρίβεια τα ποσά που μένει να εγκρίνουν, θα κάνουν μια επισκόπηση των απαραίτητων νομικών κειμένων και εν αναμονή της αντίστοιχής απόφασης του ΔΝΤ θα δώσουν τα χέρια με την ελληνική πλευρά για το νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.
Θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των ποσών για την ανταλλαγή (30 δις), για τους τόκους (5,5 δις), τα 23 για τις τράπεζες και τα ποσά που θα καλύπτουν το έλλειμμα του 2012, 2013, και 2014 και θα επιμεριστούν σε τρίμηνα.
Αυτό είναι το εύκολο μέρος της ημέρας. Το δύσκολο έρχεται από τη στιγμή που οι υπουργοί θα αποφασίσουν να μπουν σε «λεπτομέρειες». Τέτοιες λεπτομέρειες είναι το ταμειακό έλλειμμα του 2011, για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως αγγίζει τα 24,9 δις ευρώ – 400 εκατομμύρια ευρώ πάνω από το τελικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2010. Το σκηνικό δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό δεδομένου ότι μένουν να εξερευνηθούν και άλλες τρύπες ως τα μέσα Απριλίου και την έγκριση των στοιχείων από την eurostat (κατά edp). Μέχρι στιγμής τα 24,9 δις αντιστοιχούν σε 11,5% από ΑΕΠ 208δις ευρώ, ενώ το 2010 έκλεισε με 24,4 δις, δηλαδή 10,5% έλλειμμα σε 225δις ευρώ ΑΕΠ: με άλλα λόγια η προσωποποίηση της αποτυχίας.
Συνεπώς οι 17 του ευρώ, που βάζουν και το χέρι στην τσέπη, οφείλουν να βεβαιωθούν ότι ο «υπότροπος» έχει πάρει το μάθημα του, έχει παραδεχθεί τι πάει στραβά και σκοπεύει να συνεργαστεί για να μην επαναληφθεί η αποτυχία.
Τα τρία αυτά στοιχεία μεταφράζονται σε ένα νέο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής λίγο πολύ γνωστό, σε διασφάλιση της συνεργασίας με την διευρυμένη ομάδα Ράιχενμπαχ και σε πολιτικές εγγυήσεις ότι από εδώ και στο εξής η όποια κυβέρνηση θα λαμβάνει τα σωστά μέτρα και όχι «τα πολιτικώς εφικτά υποκατάστατα μέτρων».
Η πρώτη προτεραιότητα των εταίρων αποτελεί η μείωση του κράτους και των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, το νέο φορολογικό σύστημα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της χώρας. Τα σχόλια για τις κυβερνητικές προθέσεις, δεν είναι και πολύ ευχάριστα στις Βρυξέλλες. Οι ελεγκτές της τρόικας διαμηνύουν ότι οι τρύπες του 2011 δε θα κλείσουν με έκτακτα εισπρακτικά κόλπα, «υπάρχει πρόγραμμα» και ως εκ τούτου το τρέξιμο στην ανηφόρα των τελευταίων δύο εβδομάδων θα συνεχιστεί.
Ο ίδιος ο Ράιχενμπαχ φτάνει στην Αθήνα με σκοπό να παρουσιάσει τη Πέμπτη την έκθεση προόδου. Από την εκτενέστατη παρουσίαση που έκανε ο Γ.Χόλμκβιστ, δεξί χέρι του Ράιχενμπαχ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκύπτει το αυτονόητο: το κράτος χρειάζεται σοβαρή εγχείρηση και όχι “lifting”. Το ίδιο αναλυτικές ήταν και πολλές από τις παρουσιάσεις των εθνικών ειδικών όπως του Σουηδού και του Γερμανού ειδικού για τον τομέα της υγείας, των Ολλανδών για το κτηματολόγιο και το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, ενός γερμανικού υπουργείου για την τοπική αυτοδιοίκηση, των Ολλανδών ειδικών στη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, της έκθεσης των Γάλλων για τη δημόσια διοίκηση και την κρατική μηχανή και τέλος ομάδας Αυστριακών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και γραφειοκρατία.
Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο η μεγαλύτερη αβεβαιότητα παραμένουν οι εκλογές, όμως ήδη στις πρωτεύουσες των εταίρων κυκλοφορούν τα σενάρια της επόμενης ημέρας.
Ανώτατα στελέχη της Κομισιόν έχουν στα χέρια του αναλύσεις και δημοσκοπήσεις, από απόλυτα αξιόπιστους φορείς που αναφέρουν ότι αύριο μεθαύριο, όταν τέλος πάντων γίνουν εκλογές, κυβέρνηση δύσκολα θα σχηματιστεί. Με λίγα λόγια οι πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να σχηματίσουν κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη είναι λίγες. Αυτό που γίνεται εύκολα είναι πως η «τεχνοκρατική κυβέρνηση» που θα σχηματιστεί μεταβατικά, θα μπορούσε να επεκτείνει το βίο της όσο επιτρέπει το Σύνταγμα – ενόσω δε σχηματίζεται άλλη – να κάνει τη δουλειά που πρέπει και εν τέλει οι πολιτικοί αρχηγοί (δύο ή τρεις) να κρατήσουν ή όχι τον Λ.Παπαδήμο επικεφαλής και την επαύριον…
real.gr