Σύνοδος Κορυφής: Δημοσιονομικό Σύμφωνο και Ανάπτυξη επί τάπητος
- 1 Μαρτίου 2012 19:00
Το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και οι τρόποι που θα δοθεί νέα αναπτυξιακή ώθηση στην ευρωπαϊκή μηχανή ώστε να μετριασθούν οι επιπτώσεις της ύφεσης βρίσκονται στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα (7 μ.μ ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, παρουσία του Έλληνα υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, με στόχο την καταρχήν επικύρωση του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Η τελική απόφαση για την επικύρωση του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, της 12ης Μαρτίου ενώ στη σημερινή συνεδρίαση του Οργάνου, η Ελλάδα θα δώσει στο Συμβούλιο μια καταρχήν εικόνα για την πορεία του PSI, καθώς και για το βαθμό εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων ενεργειών που έχουν ορισθεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος.
Για την «γραφειοκρατία« των Βρυξελλών, η σημερινή συνεδρίαση αντιμετωπίζεται ως «επιστροφή στην ρουτίνα» ύστερα τις πυρετώδεις συνεδριάσεις των τελευταίων δύο ετών που είχαν σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο την κρίση της ευρωζώνης.
«Θα υπάρχει λιγότερο δράμα» σ΄αυτή τη συνεδρίαση εκτίμησε χθες ο ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προσθέτοντας: «Ελπίζω να συμφωνήσετε ότι λίγο λιγότερο δράμα δεν θα στενοχωρήσει και κανέναν».
«Πρέπει να επενδύσουμε στην επιστροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη με όση ένταση επενδύουμε τώρα για την έξοδό της από την κρίση».
Ρομπέι για άλλα 2,5 χρόνια
Σε πολιτικό επίπεδο, μία από τις κύριες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι ηγέτες των 27 είναι η αναγνώριση του ρόλου του Χέρμαν βαν Ρομπέι και η ανανέωση, για επιπλέον 2,5 χρόνια, της θητείας του.
Ο κ. Ρομπέι θα τεθεί επίσης πρόεδρος στις συνόδους κορυφής τις ευρωζώνης που θα συγκαλούνται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Ετσι, η σύνοδος, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, θα λάβει χώρα σε ατμόσφαιρα σχετικής ηρεμίας συγκρινόμενη με πρόσφατες. Το πρόβλημα της Ελλάδας, δείχνει προς το παρόν να έχει τεθεί υπό έλεγχο ενώ και οι φόβοι ότι Ιταλία και Ισπανία θα είναι οι επόμενες χώρες που θα έμπαιναν σε καθεστώς διάσωσης έχουν υποχωρήσει. Τέλος η συζήτηση για το τείχος προστασίας έχει μεταταθεί για αργότερα μέσα στον Μάρτιο.
Ακόμη και η ανακοίνωση της Ιρλανδίας ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν δείχνει ικανή να κλονίσει την πεποίθηση στο νέο κλίμα σταθερότητας. Το νέο Σύμφωνο θα υπογραφεί αύριο από τους ηγέτες 25 χωρών.
Οπως αναφέρεται σε προσχέδιο της απόφασης που έχουν στα χέρια τους οι Financial Times, η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να επιτευχθεί με πολιτικές που θα είναι “ευαίσθητες” στην κατάσταση του κάθε κράτους μέλους. Τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν προγράμματα διάσωσης ή βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών, πρέπει να δεσμευτούν στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, ενώ όσα κράτη μέλη έχουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για δράση πρέπει να ενεργοποιήσουν «αυτόματους σταθεροποιητές» της οικονομίας.
Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να επανεξετάσουν τη φορολογική τους πολιτική και, αν κριθεί απαραίτητο, να διευρύνουν τη φορολογική βάση, να καταργήσουν αδικαιολόγητες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις, να περιορίσουν τους φόρους στην εργασία, να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης, τα κράτη μέλη καλούνται να κάνουν πιο εύκολη και ελκυστική για τους εργοδότες την πρόσληψη νέων υπαλλήλων, να βελτιώσουν όπου είναι απαραίτητο τους μηχανισμούς καθορισμού των μισθών, να απομακρύνουν τα εμπόδια στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να εφαρμόσουν ενεργητικές πολιτικές αύξησης της απασχόλησης.
ethnos.gr