Συνέντευξη Προέδρου ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καραταφέρη στο Νίκο Χατζηνικολάου στο REAL FM
- 15 Φεβρουαρίου 2012 13:31
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ REAL FM
«Ο κόσμος βγαίνει πλέον στα “κάγκελα”. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ κακός οιωνός γι αυτά τα οποία έρχονται. Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η Ελλάδα έγινε τελικά το «πειραματόζωο» της Ευρώπης. Ποτέ πριν το ΔΝΤ δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση. Να πρέπει να επιβάλει κανόνες σε μια χώρα που δεν είχε τη δυνατότητα να ασκήσει την δική της δημοσιοοικονομική πολιτική, δηλαδή να κάνει υποτίμηση. Η Ευρώπη δεν είχε προβλέψει και δεν είχε μελετήσει πώς να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο όταν σχεδιαζόταν και συγκροτείτο η Ένωση. Έτσι βρεθήκαμε σε μια φάση που είμαστε και μας συμπεριφέρνονται σαν «πειραματόζωα». Παρόλο που όλοι βλέπουν ότι το πράγμα δεν τραβάει, επιμένουν σε μια λάθος συνταγή. Έχουν αφήσει το θέμα μας σε κάποιους μεσαίους υπαλλήλους της τρόικας. Ήμουν παρών στο τηλεφώνημα που έκανε ο Πρωθυπουργός στη κ. Μέρκελ και αυτή τον παρέπεμψε στους τροικανούς. Λάθος συνταγή λάθος αποτελέσματα ». Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στο ραδιόφωνο του REAL FM στον κ. Ν. Χατζηνικολάου.
Όχι από Ε.Ε. στη Μέρκελ
Ομόφωνα όλοι οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κομμάτων είναι εναντίον του προγράμματος και της πολιτικής που ασκείται στη περίπτωση μας. Είπα στους άλλους αρχηγούς να συνεργαστούμε και να πάμε όλοι μαζί να προωθήσουμε τις θέσεις μας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Αν έλθει το θέμα μας στην Ολομέλεια, δεν θα μπορούν να μας επιβάλουν αυτά τα μέτρα. Δεν το έκαναν και σήμερα αντιμετωπίζουν το γεγονός να τους “δείχνει τα δόντια” το Eurogroup, παρότι 199 βουλευτές ψήφισαν «ναι» προχθές.
Κορόιδεψαν τον κ. Σαμαρά
Δεν μπορώ να αδικήσω τους αγώνες που έδωσε στη συνάντηση ο κ. Σαμαράς. Θεωρώ ότι τον κορόιδεψαν. Πιστεύω ότι τώρα το έχει καταλάβει ότι τον κορόιδεψαν. Μέχρι την ώρα που έφυγα από την συνάντηση, είχαμε συμφωνήσει να μην υπάρξει το 15% στη μείωση των κύριων συντάξεων. Όμως σήμερα διαβάζω ότι όχι μόνο θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις, αλλά και στις επικουρικές. Όταν έφυγα εγώ από την συνάντηση, αυτά δεν υπήρχαν μέσα. Είχαμε καταλήξει σε μια συμφωνία να τα κρατήσουμε αυτά σαν τελευταία άμυνα. Οι 4 πιο ισχυροί άνδρες εννοείται της Ελλάδας, άκουσαν τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να μας λέει να παρακαλέσουμε τον κ. Τόμσεν για να το δεχτεί…Τότε τους είπα κάτι που έμοιαζε με γαλλικά, “γεια χαρά, εγώ φεύγω”. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παρακαλά τον υπάλληλο της τρόικας να δεχτεί…Τελικά τους «δούλεψε» ο Τόμσεν, τους κορόιδεψε. Έθεσε βέτο και τους είπε “θα κάνετε ό, τι θέλω εγώ”. Αυτή είναι η αξία του πολιτικού μας συστήματος. Λυπάμαι γι αυτό.
Έθεσα θέμα αξιοπρέπειας της Ελλάδας
Δεν με ενδιαφέρουν τι λένε οι «βαλτοί» των δημοσκοπήσεων. Για να παραμείνω στην κυβέρνηση ζήτησα εγγράφως, όπως είναι γνωστό, να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Να είναι σύννομη η σύμβαση με την Συνθήκη της Λισαβόνας και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, να ελεγχθεί η Συνταγματικότητά της από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και να αποφανθεί ρητά η ΤτΕ ότι αυτό το πρόγραμμα θα μας έβγαζε από την κρίση. Εμείς οι ίδιοι έχουμε ψηφίσει ότι για σύμβαση, για ποσό, άνω του ενός εκατομμυρίου συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας, απαιτείται η έγκριση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Βεβαίως πίστευα ότι έπρεπε να γίνει αυτή η κυβέρνηση για να απαλλαγεί η χώρα από τον κ. Παπανδρέου και τα δεινά τα οποία συσσώρευσε.
Τι κρύβει το Αγγλικό Δίκαιο
Το Αγγλικό Δίκαιο διέπει τη νέα συμφωνία. Αφού η κ. Μέρκελ δίνει τα περισσότερα λεφτά, αυτή κάνει κουμάντο και με αυτή μιλάμε για να βοηθήσει. Γιατί να συμβληθούμε με βάση το Γερμανικό Δίκαιο που είναι και πιο χαλαρό και πιο καλό ακόμα και από το Ελληνικό; Γιατί να πάμε στο Αγγλικό;
Εάν δεν πάνε καλά τα πράγματα, βάση του Αγγλικού Δικαίου, θα μπορούν να κατάσχουν τις επιχορηγήσεις της ΟΥΕΦΑ για τις ελληνικές ομάδες. Θα τα κατάσχουν από τα ταμεία της ΟΥΕΦΑ. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.
Γιατί η κ. Μέρκελ θέλει να διέπεται η σύμβαση από το Αγγλικό και δεν θέλει το δικό της το Γερμανικό;
Όλα αυτά κρύβουν παγίδες τις οποίες φοβάμαι πάρα πολύ. Για αυτό και δεν άντεξα.
Ψήφισα τότε μόνο το Άρθρο 1
Ψήφισα μόνο το άρθρο 1 στο πρώτο μνημόνιο, για να πάρουμε τα χρήματα. Δεν είχαμε τότε αυτή την επικυριαρχία. Δεν είχαμε τα ίδια πράγματα. Δεν είχαμε αυτή την δυνατότητα και τον χρόνο. Για αυτό ήμουν εξουσιοδοτημένος από την συνείδηση μου. Δεν ψήφισα όλα τα άλλα περί μειώσεως συντάξεων, των εργασιακών θεμάτων, ούτε βέβαια ψήφισα το Μεσοπρόθεσμο.
Σας θυμίζω ότι ψήφισε η ΝΔ το Μεσοπρόθεσμο και επαίρετο για αυτό. Είμαι συνεπής. Δοκίμασα. Είδα την αποτυχία. Είδα μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορούσε να “πάρει τα πόδια της”. Είπα «όχι» και ξαναείπα «όχι» γιατί λειτούργησα πατριωτικά και όχι νεοφιλελεύθερα.
Ψήφισαν ομόφωνα την πολιτική που θα ακολουθούσαμε
Ο ΛΑΟΣ είναι ένα εξόχως δημοκρατικό λαϊκό κόμμα. Ζήτησα να είναι όλοι παρόντες στην Κ.Ο. τη Τρίτη το απόγευμα. Τους εξήγησα και ανέλυσα τις αδυναμίες που έβλεπα. Τους εξήγησα γιατί δεν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε την κατάσταση. Εξήγησα γιατί έπρεπε να πάμε στο «όχι» με κυρίαρχο μοχλό την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, για την οποία και είχα δεσμευτεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Είχα δηλώσει άλλωστε στο ραδιόφωνό σας ότι δεν θα δεχτώ μειώσεις μισθών και συντάξεων και απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Είδα ότι δεν θα μπορούσα να είμαι συνεπής σε αυτές τις δεσμεύσεις μου για αυτό είπα: “φεύγουμε”. Τους παρακάλεσα για δύο πράγματα. Εάν υπάρχουν διαφωνίες, να λεχθούν τώρα, να δώσουμε τα χέρια και να φύγουν «αναίμακτα» και φιλικά. Ξεκάθαρη κουβέντα.
“Εάν όμως μείνετε θα κάνουμε μια ονομαστική ψηφοφορία για να αποφασίσουμε και να βγάλουμε αποτέλεσμα”. Ψήφισαν και οι 15 βουλευτές του κόμματος. Ψήφισαν ομόφωνα την πολιτική που θα ακολουθούσαμε.
Δεν γνωρίζω το τι συνέβη στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ Τρίτης βράδυ και το μεσημέρι της Παρασκευής. Πιστεύω ότι κάτι συνέβη μεταξύ Τρίτης και Παρασκευής το οποίο δεν μπορώ να το εξερευνήσω.
Ενώ δεσμεύτηκαν και ψήφισαν «όχι», μάλιστα με την κομματική προσφώνηση “σύνορκε“ που για μένα ήταν όρκος. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω, δεν με απασχολεί. Δεν κοιτάζω το χθες, ατενίζω το αύριο. Το αύριο είναι μπροστά μας με άμεσους κινδύνους και ανάγκες.
Για τις πιθανές προσχωρήσεις διαγραφέντων
Το ήθος μου δεν μου επιτρέπει τέτοιες συναλλαγές όπως το να «αρδεύσω» από τους διαγραμμένους βουλευτές, οι οποίοι ανήκουν στο χώρο της λαϊκής δεξιάς. Δεν κάνω καμία κίνηση.