17.2.2012,

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Στείλτο Email


Ολοκληρώθηκε, μετά από τρεισήμιση ώρες, η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιηθήκε εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων των Ευρωπαίων προς τη χώρα μας, με τη Γερμανία να τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση.

Πριν την έναρξη της διάσκεψης, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως η Γερμανία εργάζεται μαζί με τους εταίρους της για τη δημιουργία μιας εφικτής διαδικασίας που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, διαψεύδοντας τα περί επιθυμίας του Βερολίνου να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ [EUR=X] .

«Αυτό είναι το πνεύμα και η ουσία του προγράμματος διάσωσης. Αυτό είναι το πνεύμα και πίσω από την σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε: «Δηλώνω ξεκάθαρα εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης ότι αυτές οι φήμες είναι ανυπόστατες, δεν έχει υπάρξει τέτοιου είδους απόφασης από τη Γερμανία».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι ότι τα ελληνικά κόμματα θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υπογραφών που χρειάζονται».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, μιλώντας μάλιστα για «απαραίτητη προϋπόθεση», προκειμένου να εγκριθεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Είναι θέμα αξιοπιστίας», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι συμφωνίες θα ισχύουν και μετά τις εκλογές.

Ο κ. Κότχαους κινήθηκε, πάντως, στη γραμμή του κυβερνητικού εκπροσώπου, επαναλαμβάνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα, ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ελλάδα να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, εφόσον θέλει να τον ακολουθήσει».

Είναι εμφανές ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει σημειωθεί μια δραματική αλλαγή της συμπεριφοράς των εταίρων έναντι της Ελλάδας, η οποία έχει δρομολογηθεί από το Βερολίνο και ειδικότερα τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει κλιμακώσει τις απαισιόδοξες δηλώσεις σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Nωρίτερα πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ επανέλαβε την πάγια θέση του Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ως προς τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί.