ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
- 9 Φεβρουαρίου 2012 19:49
Πλήρη δικαίωση της απόφασης του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη να απευθυνθεί με επιστολή του προς τους επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, αναφορικά με την νομιμότητα των απαιτήσεων των δανειστών από τη χώρα μας, αποτελεί η θέση των Προέδρων της “Σοσιαλιστικής Ομάδας” και της Ομάδας “Ευρώπη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία” (EFD) κ.κ. Σβόμποντα και Φ. Σπερόνι.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, καλεί τον κ. Μπαρόζο, καθώς και τον αρμόδιο επίτροπο κ. Όλι Ρεν να δώσουν εξηγήσεις για «τους όρους που συνδέονται με το πρόγραμμα, τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων που εμπλέκονται και την οικονομική βάση των συνταγών τους».
Ο κ. Σβόμποντα επικρίνει με δριμύτητα την τρόικα τονίζοντας πως «έχει υιοθετήσει μια στάση ιδεολογικού τιμωρού, που στερείται οποιασδήποτε οικονομικής βάσης και αποτελεί προδοσία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της θεμελιώδους, για την Ένωσή μας, αξίας της αλληλεγγύης». Και ότι «είναι ύψιστης σημασίας η άμεση ανάγκη να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που επέβαλαν στην Ελλάδα αυτό το τοξικό μείγμα υφεσιακών και κοινωνικά καταστρεπτικών πολιτικών».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz αποφάσισε να κληθούν εκπρόσωποι της Τρόικας και στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα κληθούν να αιτιολογήσουν τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που επιβάλλονται στις χώρες του νότου καθώς και να αναφέρουν αν αυτά τα μέτρα συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Κοινοτικό κεκτημένο.
Επισυνάπτεται η επιστολή του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τους προτεινόμενους όρους που υποβλήθηκαν ενόψει της νέας συμφωνίας δανείου, η οποία στάλθηκε στις 31/1/2012:
«Η Ελλάδα είναι σε μια κρίσιμη καμπή στην πορεία της για δημοσιονομική εξυγίανση και οικονομική ανάκαμψη. Τα κριτήρια λιτότητας με τα οποία επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός είναι άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Αν και η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους και η νέα σύμβαση του δανείου δεν μπορούν να αμφισβητηθούν στο πλαίσιο της συνέχισης των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας, δεν μπορεί οι όροι της συμφωνίας αυτής να παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν ποτέ αμφισβητηθεί σε μια δημοκρατική κοινωνία και ένα κυρίαρχο κράτος.
Ορισμένοι από τους προτεινόμενους όρους που υποβλήθηκαν ενόψει της νέας συμφωνίας δανείου θα κλονίσουν την πεποίθηση του ελληνικού λαού σχετικά με την όλη διαδικασία όπως επίσης και την προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να πείσει τους πολίτες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Επιπρόσθετα, θα επιβραδυνθεί η οικονομία σε σημείο χωρίς επιστροφή και θα προκληθεί κοινωνική αναταραχή, τέτοια που η Ευρώπη δεν έχει δει για δεκαετίες, κάτι το οποίο θα καταστήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ανέφικτη. Η αναταραχή στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες και θα εκφράσει την απογοήτευση των λαών όλης της Ευρώπης απέναντι στις στρεβλώσεις της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Πολλές από τις προτάσεις που συζητιούνται για τη συμφωνία είναι σε αντίθεση με το κοινοτικό κεκτημένο και τον πυρήνα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Πολλές εκ των παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας είναι ενάντια στις βασικές διατάξεις των χαρτών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ ΟΤΑΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο άμεσα εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της Ένωσης για την εξάλειψη των πρακτικών που συντηρούν ένα δημοκρατικό έλλειμμα. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, και σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβόνας, που κάνω έκκληση προς την επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και ζητώ στρατηγική παρέμβαση σας για την προστασία τόσο της διαδικασίας μεταρρύθμισης σε χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως η Ελλάδα, όσο και τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη για την ευημερία και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι θυσίες προς την προσαρμογή και ανάκαμψη θα είναι τεράστιες και ο ελληνικό λαός έχει ήδη δείξει τεράστια υπομονή και ωριμότητα στην αντιμετώπιση της διαδικασίας. Ωστόσο, η θυσία της εθνικής αξιοπρέπειας και η επιβολή μιας οικονομικής δικτατορίας στην Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος οποιασδήποτε διαδικασίας βοήθειας προς την Ελλάδα.
Είναι με αυτά τα λόγια που κάνω αυτή τη δραματική έκκληση ζητώντας τη δέσμευσή σας στην δημοκρατία ώστε να επηρεάσετε το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης προς μια πιο ορθολογική και βασισμένη σε αρχές προσέγγιση για την ελληνική οικονομική κρίση».
Γ. Καρατζαφέρης