«Όχι» σε νέα δάνεια αν δεν υπάρξει συμφωνία με τρόικα
- 6 Φεβρουαρίου 2012 17:30
Νέες πιέσεις από Μέρκελ – Σαρκοζί
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα, ότι δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και δεν υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, απηύθυναν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
«Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μια και καλή», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα χορηγηθούν νέα δάνεια στη χώρα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.
Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Θέλουμε αυτή τη συμφωνία. Οι Έλληνες αρχηγοί έχουν αναλάβει δεσμεύσεις και πρέπει να τις σεβαστούν σχολαστικά…Η Ευρώπη είναι ένα μέρος όπου όλοι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να ολοκληρωθεί, πρέπει να υπογραφεί.»
Η Ανγκελα Μέρκελ διεμήνυσε από την πλευρά της ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αν κυβέρνηση και τρόικα δεν έρθουν σε συμφωνία.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω άλλη μία φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία (για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης) εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα… όσοι φέρουν ευθύνη στην Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό – δεν αποκλίνουμε από αυτήν τη θέση», είπε.
«Κάτι πρέπει να συμβεί γρήγορα», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πρόοδος τις επόμενες ημέρες. Ειλικρινά δεν βλέπω σε τι θα βοηθούσαν περισσότερες ημέρες. Ο χρόνος πιέζει, διακυβεύονται πολλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη.»
Χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, η κ. Μέρκελ είπε ακόμα ότι θεωρεί, από κοινού με τον Νικολά Σαρκοζί, ότι τα επιτόκια που θα καταβάλλει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της θα πρέπει να μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό.
Οι πιέσεις για επίσπευση των διαπραγματεύσεων εντάθηκαν σήμερα και από την πλευρά της Κομισιόν καθώς ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε στη καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Ελλάδα έχει υπερβεί τις προθεσμίες που της είχαν τεθεί.
Επιπλέον, είπε ότι κατά την άποψη της Κομισιόν θα έπρεπε ήδη να είχαν τελειώσει οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα και διατύπωσε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει τάχιστα.
«Ελπίζαμε ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα είχαν ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του Eurogroup», τόνισε και συνέχισε σε αυστηρό τόνο: «Ελπίζαμε ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα είχαν ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του Eurogroup».
Ο εκπρόσωπος επέμεινε στην ανάγκη μείωσης του κατώτερου μισθού, αναφέροντας πως σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Πάντως, αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει «πολιτικές Τσαουσέσκου», επιβάλλοντας τη βίαιη μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και επεσήμανε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι μια «τεχνική κυβέρνηση» και ότι στηρίζεται από μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, σχολιάζοντας δε συνέντευξη της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, δήλωσε ότι στην Επιτροπή δεν εξετάζονται «σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] ».
Ελεγχόμενη χρεοκοπία «βλέπει» η Fitch
Εν τω μεταξύ, ο οίκος Fitch «βλέπει» ως πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα την ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή του για την αγορά δομημένων τίτλων τις ΗΠΑ και για Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι τιτλοποιημένες συμφωνίες στην περιοχή εξαρτώνται άμεσα από το είδος της χρεοκοπίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Η περίπτωση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στην οποία θα ισχύει κάποιο σύστημα πληρωμών, θα είναι πιο επωφελής για τους ελληνικούς δομημένους τίτλους, καθώς οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τη μαζική θεσμική υποστήριξη που θα λάβουν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα διαταραχθούν οι τιτλοποιήσεις.
Ωστόσο, η περίπτωση της μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας και της πιθανής εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δεν μπορεί να προεξοφληθεί πλήρως, γεγονός που σημαίνει ότι οι δομημένες ελληνικές συμφωνίες θα υποστούν πολύ μεγαλύτερο πλήγμα, επισημαίνει η Fitch.
Μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα συνεπάγεται ενδεχομένως δυσλειτουργία στο σύστημα πληρωμών με άμεσες επιπτώσεις για τους κατόχους δομημένων τίτλων. Η μη έγκαιρη καταβολή των τόκων στον κάτοχο του τίτλου συνεπάγεται αδυναμία πληρωμής του εκδότη, έστω και εάν το κεφάλαιο καταβληθεί κανονικά.
Σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, το πρόβλημα γίνεται πολύ πιο σύνθετο, καθώς η επιστροφή σε μια υποτιμημένη δραχμή συνεπάγεται έλλειψη τίτλων εκπεφρασμένων σε ευρώ, καταλήγει η έκθεση.