Πρωταρχικό θέμα η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας
- 27 Ιανουαρίου 2012 11:30
Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε.
Η νέα στήριξη της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, μόνον εφόσον επιτευχθεί προηγουμένως συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές για το «κουρεμα» του χρέους, διαφορετικά οι όποιες συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών θα γίνουν στο περιθώριο της συνεδρίασης.
Θέμα συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θέτει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Βασικά θέματα της έκτακτης συνόδου θα είναι η ανάληψη δράσης, με στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, και η επίτευξη οριστικής συμφωνίας σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), δηλαδή το νέο ταμείο διάσωσης, καθώς και τη νέα διακρατική συνθήκη για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ειδική συνεδρίαση
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δεν σχεδιάζει τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των «27», γιατί στην παρούσα φάση κρίνει πως μια συζήτηση για την Ελλάδα δεν θα έδινε προστιθεμένη αξία. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι, εάν υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τη Δευτέρα σχετικά με το «κούρεμα», τότε θα γίνει συζήτηση, αποφεύγοντας να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πάντως, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το ελληνικό ζήτημα, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τους Ευρωπαίους ηγέτες, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος του ύψους της συμμετοχής των χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στη νέα στήριξη της Ελλάδας.
Αναφορικά με τα επίσημα θέματα της Συνόδου, από την καθιερωμένη επιστολή που έστειλε χθες ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες προκύπτει ότι βασικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι η ανάληψη δράσης για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή την αποφυγή της ύφεσης.
Στόχος η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο «27» σε τρεις τομείς:
1) την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων,
2) την αξιοποίηση στο έπακρο των ευκαιριών που δίνει η ενιαία αγορά,
3) τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, με δεδομένο ότι η επιβράδυνση της οικονομίας οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας με πλέον ευάλωτους τους νέους, ο πρόεδρος της Ε.Ε. θα επιδιώξει μια διπλή δέσμευση στη Σύνοδο Κορυφής για λήψη μέτρων σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.
Σε εθνικό επίπεδο, οι δράσεις θα επικεντρωθούν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας των νέων, προφανώς μέσω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης της εργασίας.
Σε κοινοτικό επίπεδο, θα προγραμματιστεί μια ανακατανομή των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, μέσω της μεταφοράς πόρων από άλλες γραμμές προς την κατεύθυνση της απασχόλησης των νέων και της χρηματοδότησης προγραμμάτων που θα ευνοούν την πρόσληψη, την κατάρτιση ή τη μαθητεία.
Σχετικά με την ενιαία αγορά, οι «27» θα αποφασίσουν την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης όλων των οδηγιών που έχουν αποφασιστεί και αφορούν στην εξάλειψη των εμποδίων στην απελευθέρωση των αγορών. Θα προωθηθούν επίσης περαιτέρω δράσεις, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις.
Διασφάλιση χρηματοδότησης
Τέλος, για τις ΜΜΕ, οι αποφάσεις θα αποσκοπούν στη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους από το τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθεί από την ΕΚΤ, που παρέχει απεριόριστη ρευστότητας στις ευρωπαϊκής τράπεζας, να λάβει ειδική μέριμνα που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να «κλειδώσουν» και επίσημα, τη Δευτέρα, τη σύσταση του ΕΜΣ. Η μόνη εκκρεμότητα, που παραμένει, αφορά μόνο στο ύψος των πόρων του, δεδομένου ότι ναι μεν έχει αποφασιστεί να ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες ασκούνται έντονες πιέσεις από κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους και κυβερνήσεις προς την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αποδεχθεί αύξηση τουλάχιστον μέχρι τα 750 δισ. ευρώ.
Πάντως, το θέμα της αύξησης δεν θα κριθεί τη Δευτέρα, αλλά στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (1-2 Μαρτίου). Ο ΕΜΣ θα παρέχει στήριξη σε χώρες με δημοσιονομικά πρόβλημα, ακόμη και προληπτικά, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες, που θα επωφελούνται, θα έχουν αποδεχθεί και υπογράψει προηγουμένως τη νέα διακριτική συνθήκη για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η νέα δημοσιονομική συνθήκη, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη δέσμευση των χωρών για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η οποία θα κατοχυρωθεί σε κάθε χώρα είτε με συνταγματική πράξη είτε με ανάλογης ισχύος μέτρο (πρωτογενές δίκαιο). Η υπογραφή της νέας συνθήκης είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου.
Στην ατζέντα μόνο υπό προϋποθέσεις
Εντός της ατζέντας, υπό προϋποθέσεις, θα είναι το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης που θα συνέλθει τη Δευτέρα αφού οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα έχουν καθαρή εικόνα για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Καθοριστικό ρόλο για τον υποβιβασμό του θέματος της Ελλάδας στη σύνοδο θα είναι σύμφωνα με κορυφαίο Γερμανό αξιωματούχο ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την πρόοδο υλοποίησης του ελληνικού μνημονίου. Τούτο διότι στην παρούσα φάση η τρόικα έχει θέσει τις απαιτήσεις μέσα σε ένα τετρασέλιδο κείμενο όπου περιέχονται όλες τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά το βασικό δημοσιονομικό σενάριο τα μεγέθη έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί σε ό,τι αφορά το 2011 και το 2012, αλλά όχι και τη δεύτερη διετία του μνημονίου τη διετία 2013 -2014 η οποία θα εξεταστεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τα μέσα Μαρτίου όταν οι εκπρόσωποι των ελεγκτών μας θα επανέλθουν για να οριστικοποιήσουν το νέο μνημόνιο με τους αναθεωρημένους στόχους.
Προηγουμένως βέβαια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI, προκειμένου οι ελεγκτές να ολοκληρώσουν το σύνολο του μακροοικονομικού σεναρίου μαζί με το τελικό όφελος της διαγραφής του 50% του χρέους που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι ιδιώτες επενδυτές δηλαδή οι τράπεζες τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Μέχρι τότε η Ελλάδα αναμένεται να έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ μόνο με τις έγγραφες δεσμεύσεις που θα πρέπει να στείλουν σε Ε.Ε. ΔΝΤ και ΕΚΤ τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας.