21.1.2012,

Νεοδραχμή, ένα νόμισμα με μια όψη…

  • 16 Ιανουαρίου 2012 12:50
  • Αριθμός σχολίων: 1

 

Ενώ η πλειονότητα των Ελλήνων συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, προτείνουν ως λύση την επάνοδο στη δραχμή. Οι εταίροι μας, βέβαια, δεν δύνανται, βάσει ισχύοντος δικαίου, να μας θέσουν εκποδών. Εντούτοις, αν κλείσουν τις «στρόφιγγες» της χρηματοδότησης θα αναγκαστούμε να εξέλθουμε μόνοι μας και να κόψουμε εθνικό νόμισμα, μια νεοδραχμή, που στη συνέχεια θα υποτιμηθεί ίσως και 60% του ευρώ, αφού θα έχει προηγηθεί, χρεοκοπία, στάση πληρωμών, αναστολή της λειτουργίας των τραπεζών, κατάρρευση επιχειρήσεων και διεθνών συναλλαγών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, και φυσικά κοινωνικό χάος!

Και αν κάποιοι όντως πιστεύουν σε αυτήν τη λύση ισχυριζόμενοι ότι «περνούσαμε καλύτερα με τη δραχμή», θα πρέπει να τους θυμίσουμε ότι οι καταστάσεις έχουν αλλάξει. Τότε υπήρχε «επιχειρείν», υπήρχε παραγωγή, κτηνοτροφία, γεωργία. Σήμερα, όμως, δυστυχώς η χώρα μας παράγει ελάχιστα και εισάγει σχεδόν το 80% των αγαθών που καταναλώνει, από το πετρέλαιο μέχρι το βρεφικό γάλα. Από την επικράτηση της πελατειακής νοοτροπίας του για τουλάχιστον 20 χρόνια κραταιού ΠΑΣΟΚ το όνειρο του «επιχειρείν», αντικαταστάθηκε από το όνειρο μιας θέσης στο δημόσιο, το οποίο μπορούσες να επιτύχεις με δύο βασικά «προσόντα», την κάρτα της κλαδικής και την αφισοκόλληση. Σταδιακά ο Έλληνας άφησε την παραγωγή, απομακρύνθηκε από την επιχειρηματικότητα και επιδίωξε να «τρυπώσει» στο δημόσιο, με αποτέλεσμα τον υδροκεφαλισμό του.

Φτάσαμε, λοιπόν, σήμερα να απολαμβάνουμε κυρίως εισαγόμενα αγαθά τα οποία, με μια νεοδραχμή σαφώς υποτιμημένη σε σχέση με το ευρώ, θα αγοράζουμε πολύ ακριβότερα. Και αν τώρα περνάμε άσχημα, έχοντας όλοι δει τις αποδοχές μας να υποτιμούνται, τα πράγματα με μια υποτιμημένη δραχμή θα είναι πολύ χειρότερα, γιατί και αν ακόμη έχουμε αρκετά χαρτονομίσματα στη τσέπη, αυτά θα έχουν πολύ μικρή αγοραστική δύναμη.

Το επιχείρημα δε όσων ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θα γίνει τότε πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, σαφώς και είναι ανεδαφικό. Αυτοί προσελκύονται από το μικρό κόστος παραγωγής που στην ελληνική αγορά δεν θα είναι μικρό, γιατί οι εισαγόμενες πρώτες ύλες θα είναι πανάκριβες. Ακόμη, αναζητούν φορολογικούς παράδεισους και όχι χώρες σαν την Ελλάδα με τον ΦΠΑ στο 23% και βέβαια γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, «λαδώματα» και διετείς διαδικασίες αδειοδότησης. Αναφορικά δε με το χρέος, αυτό θα γίνει ακόμη πιο δυσθεώρητο, καθώς θα συνεχίσει να υφίσταται σε ευρώ, αλλά θα μπορεί να αποπληρωθεί μόνο σε υποτιμημένη δραχμή.

Ποιους, λοιπόν, εξυπηρετεί η έξοδος από την ευρωζώνη και η υποτιμημένη νεοδραχμή; Αναμφίβολα όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, τις οποίες θα πολλαπλασιάσουν, καθώς και όσους από ιδεολογική εμμονή ονειρεύονται την Ελλάδα σαν μια εξαθλιωμένη κομμουνιστική χώρα, σαν μια Αλβανία της εποχής του Χότζα. Η επάνοδος στη δραχμή θα είναι ολέθρια. Η χώρα θα γυρίσει τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω, γεγονός που εν τέλει θα επηρεάσει όλους καθώς, όσο και αν κάποιοι είναι παρωπιδικά στραμμένοι στο «εγώ» τους, στην πραγματικότητα, «κανείς μας δεν είναι νησί αποκομμένο στο αρχιπέλαγος της ζωής… είναι κομμάτι μιας στεριάς. Γι’ αυτό μη στείλεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπάει η καμπάνα, χτυπάει για σένα…»

 

Σίσσυ Αλιγιζάκη

Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΛΑ.Ο.Σ

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

1 σχόλιο στο Νεοδραχμή, ένα νόμισμα με μια όψη…

  1. Ο/Η ananhpsas-komsomolos λέει:

    Πολύ καλό το άρθρο! Δραχμή = Βόρειος Κορέα! και επικύψεις στόν Τσίπρα και τόν κάθε Τσίπρα….

Σχολιάστε