11.1.2012,

Ο εφιάλτης της πετρελαϊκής κρίσης απειλεί και την Ελλάδα. Εχουμε αποθέματα για 90 ημέρες!

 

 

Εαν το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ δε θα μπορεί να διακινηθεί το 40% των παγκοσμίων ποσοτήτων πετρελαίου, θα αποσταθεροποιηθεί η αγορά του αργού και οι τιμές θα εκτοξευθούν σε πρωτόγωρα επίπεδα.

Μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση βρίσκεται προ των πυλών καθώς όπως όλα δείχνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρονται να κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

 

Αυτο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην Ελλάδα καθώς προμηθεύομαστε μεγάλες ποσότητες μαύρου χρυσού από το Ιράν και μάλιστα επί πιστώσει.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Οπως δήλωσε στο Νewsit ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Εταιρειών Πετρελαιοειδών Γιώργος Μασσαλής “εάν οι απειλές που εκτοξεύει το Ιράν γίνουν πραγματικότητα τότε μοιραία δυστυχώς η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οι προμηθευτές πετρελαιοειδών από το εξωτερικό απαιτούν προκατοβολικά την καταβολή της αξίας του αργού πετρελαίου. Το Ιράν όμως μας προμηθεύει πετρέλαιο επί πιστώσει με αποτέλεσμα τα ελληνικά διυλιστήρια να προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες από τη χώρα αυτή. Εάν το εμπάρκγο γίνει πραγματικότητα και αυτό θα εχει επιπτώσεις και στην ελληνική εσωτερική αγορά διότι όταν τα διυλιστήρια δεν έχουν τις ικανές ποσότητες που απαιτούνται για να διυλήσουν μοιραία και τα έτοιμα προϊόντα που παράγουν θα είναι μειωμένα”

 

 

 

ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ 90 ΗΜΕΡΕΣ

“Υπάρχει μια κοινοτική οδηγία” εξηγεί ο κυριος Μασσαλής ” που επιβάλλει στα ελληνικά διυλιστήρια να κρατούν αποθέματα ασφαλείας για 90 ημέρες. Εαν αυτό έχει τηρηθεί τότε η χώρα για 90 ημέρες έχει επάρκεια καυσίμων με μια λελογισμένη χρήση. Αν όμως προκύψει πανικός από τους καταναλωτές αυτά τα αποθέματα θα διυληστουν τάχιστα και θα υπάρξει πρόβλημα στην αγορά”.

 

Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Τα Στενά του Ορμούζ βρίσκονται μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συνδέουν τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ με τον Ινδικό Ωκεανό. Από εκεί διακινούνται 15,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/3 της παγκόσμιας διακίνησης μαύρου χρυσού.

 

 

 

Οπως δήλωσε στο Νewsit o διεθνολόγος Αλέξανδρος Κούτσης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικός στα Αραβικά θέματα “το Ιραν απειλεί να κλείσει τα στενά του Ορμουζ γιατί οταν συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής εμπάρκο από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε, η Σαουδική Αραβία πρότεινε να αντικαταστήσει στη διεθνή αγορά ότι έλλειμα θα υπάρχει σε αργό πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και εάν θέλει η Σαουδική Αραβία δε μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο.

Το Ιραν μπορεί να απειλείσει οτι θα βομβαρδίσει όποιο πλοίο ή δεξαμενόπλοιο προσπαθήσει να πλεύσει μέσα από τα στενά. Αυτή η απειλή θα οδηγήσει τα ασφάλιστρα για τα πλοία στα ύψη που σημαίνει αυξησηση της τιμής τους πετρελαίου. Ο άλλος τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ιραν ειναι να στείλει τον στόλο του να εμποδίσει την διεύλευση πλοίων και να αντιμετωπίσει τον αμερικανικό στόλο που πλέει στην περιοχή. Δε νομίζω ότι το Ιραν θέλει ή είναι ικανό να εμπλακεί με τον αμερικανικό στόλο. Από την άλλη, αν πάμε το σενάριο παρακατω, το Ιραν βομβαρδίσει ένα πλοίο η Αμερική θα βομβαρδίσει το Ιράν. Είναι διατεθειμένη να μπει η Αμερική σε μια ακόμη περιπέτεια που επίσης θα επηρρεάσει την τιμή του πετρελαίου;”.

 

“Επειδή το 40% των παγκοσμίων ποσοτήτων που διακινούνται περνούν μέσα από τα στενά του Ορμούζ εάν η απειλή του Ιραν για κλείσιμο των Στενών γίνει πραγματικότητα τότε η αγορά του αργού θα αποσταθεροποιηθεί και οι τιμές θα εκτοξευθούν πιθανότατα σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στις τιμές των προϊόντων που διατίθενται από τα διυλιστήρια με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στον καταναλωτή” επισημαίνει ο κύριος Μασσαλής.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΠΕΙ ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

“Θεωρω οτι κάποτε να αρχίσουμε να εφαρμοζουμε την αρχή του Τσώρτσιλ που έλεγε πως οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν φίλους αλλά μόνο συμφέροντα” τονίζει ο διεθνολόγος και συνεχίζει “επομένως εάν αφαιρέσουμε τον όρο μεγάλες απο τις δυνάμεις, εμείς σαν Ελλάδα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα συμφέροντα μας. Ο κύριος Σαρκοζί θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική εναντίον του Ιραν και σύμβουλος του ειναι ο κύριος Λέβι, υπερμαχητής των Ισραηλινών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή. Εαν λοιπόν εμείς θέλουμε να ακολουθήσουμε τη γραμμή Σαρκοζί πρέπει να μας εγγυηθεί πριν αποφασισουμε να κάνουμε δηλώσεις οτι έχουμε τις δεξαμενές πετρελαίου διαθέσιμες για εμάς. Εαν δεν μπορει να το κάνει αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει να διατρέξει κινδύνους. Η Γαλλία έχει εξασφαλίσει την ενέργειά της από τη Λιβύη, το Μαρόκο και την Αλγερία, εμείς δεν έχουμε εξασφαλίσει τίποτα.

 

Επομένως πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τα οικονομικά και εθνικά μας συμφέροντα πριν ακολουθήσουμε τις μονομερείς πολιτικές εφαρμογής εμπάρκο εναντίον του Ιραν”, είπε τέλος κύριος Κούτσης.

ΠΗΓΗ: NEWSIT Ισμήνη Λέντζου

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε