Μείωση ρευστότητας τραπεζών κατά 40 δισ. ευρώ
- 23 Νοεμβρίου 2011 20:30
- Αριθμός σχολίων: 0
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ
Ο κίνδυνος ρευστότητας συνέχισε να αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, εκτός του ότι παρέμειναν αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, είχαν να αντιμετωπίσουν και τη σημαντική εκροή καταθέσεων και την απομείωση της αξίας του ενεχύρου μέσω του οποίου αντλούν χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011 η επίδραση των δύο αυτών παραγόντων μείωσε τη ρευστότητα των τραπεζών κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, που διατυπώνονται στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Η διατήρηση των μέτρων παροχής ρευστότητας από το Ευρωσύστημα και τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας συνέβαλαν και το 2011 αποφασιστικά στο μετριασμό των πιέσεων επί της ρευστότητας και στην αποφυγή φαινομένων πιστωτικής ασφυξίας.
Χωρίς τα μέτρα αυτά, οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να προβούν σε ραγδαία συρρίκνωση του ενεργητικού τους, με συνέπεια τη σημαντική υποχώρηση της χρηματοδότησης της οικονομίας και ακολούθως τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγούσαν σε ακόμη μεγαλύτερης έκτασης ύφεση από αυτήν που καταγράφεται μέχρι στιγμής, τονίζει η ΤΤΕ.
Επιπροσθέτως, η απομόχλευση θα επηρέαζε περαιτέρω αρνητικά τις καταθέσεις, καθώς η μείωση των δανείων, μέσω της αλληλεπίδρασης που υπάρχει μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων, έχει αρνητική επίπτωση στις καταθέσεις που τηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έτσι, και μέσω του ανατροφοδοτικού μηχανισμού καταθέσεων-δανείων θα γινόταν ακόμη πιο δυσχερής η χρηματοδότηση της οικονομίας καθώς θα επιδεινωνόταν και η ρευστότητα των τραπεζών.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τις προαναφερθείσες πρωτόγνωρες πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε επίπεδο (-1,2%) κατά πολύ καλύτερο του ρυθμού μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ (-6,2%).
Επίσης, χωρίς τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των πιέσεων επί της ρευστότητάς τους, οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να μην ανανεώσουν ακόμη και επικερδή δάνεια, με αρνητικές συνέπειες για την κερδοφορία και ακολούθως την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Αφήστε το σχόλιό σας