23.1.2012,

Φορολογικές διαπραγματεύσεις

Τελικά ποιος θέλει τα χαράτσια που επιβάλλονται κάθε τρεις και λίγο χωρίς να μειώνεται και το έλλειμμα; Αυτό το ερώτημα γεννάται από τις νέες προτάσεις της τρόικας για τη φορολογία που είναι πιο… ανθρώπινες σε σχέση με όσα έχουν επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” η τρόικα -μέσω έκθεσης που συνέταξαν τα μέλη της – πρότεινει την πλήρη κατάργηση της πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για μισθούς ως 300 ευρώ, την αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με άλλες που θα ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και μείωση του ΦΠΑ στο 19%.

Επίσης προτείνουν στο χαράτσι των ακινήτων να μην υπολογίζονται τα γκαράζ και οι αποθήκες να υπολογίζονται στη μισή από την ισχύουσα φορολογική αξία.

Παράλληλα θέλουν να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας καθώς έχει αποφέρει στο Δημόσιο περίπου 20 εκ. ευρώ ωστόσο έχει προκαλέσει τη διάλυση ολόκληρων κλάδων, όπως η εμπορία αυτοκινήτων πολυτελείας και ό,τι έχει να κάνει με τα γιωτ.

Για τα τσιγάρα η τρόικα θέλει η τιμή να παραμείνει η ίδια, ωστόσο προτείνουν να αυξηθεί η τιμή του καπνού, καθώς την βρίσκουν δυσανάλογα μικρή.

Ύστερα από έρευνα μηνών επί των φορολογικών θεμάτων στη χώρα μας, οι τροικανοί κατέληξαν σε προτάσεις μεταξύ των οποίων και οι παραπάνω, που θεωρείται ότι θα γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα ενταχθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Τα μέτρα συζητήθηκαν και την περασμένη Παρασκευή στο συνάντηση Βενιζέλου και τρόικας, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Θέματος” το σενάριο που θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό προς έγκριση θα προβλέπει κατάθεση συγκεκριμένων διατάξεων του νέου φορολογικού εντός του Νοεμβρίου.

Αυτές θα αφορούν διαδικαστικά θέματα, όπως η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αφήστε το σχόλιό σας

1 σχόλιο στο Φορολογικές διαπραγματεύσεις

  1. Ο/Η paris λέει:

    Κάποιοι και πολύ σωστά, έχουν χαρακτηρίσει τη χώρα γενικότερα και όχι μόνο την οικονομία της, σαν βαρέλι δίχως πάτο.
    Εγώ θα πρόσθετα και γεμάτο τρύπες στα τοιχώματά του.
    Ένα τέτοιο βαρέλι δεν προσπαθείς να το επισκευάσεις, αλλά απλώς το αλλάζεις με ένα καινούργιο.
    Σχετικά με την “κατασκευή” αυτού του καινούργιου βαρελιού, εγώ έχω να κάνω κάποιες προτάσεις, που πιθανόν θα σοκάρουν κάποιους, (ειδικά η πρώτη), αλλά θα ήθελα να τους θυμήσω ότι καμία πρόταση δεν θα σόκαρε ή δεν θα ήταν μη εφαρμόσιμη, αν η χώρα είχε την τύχη να την κυβερνά έλληνας.
    Οι προτάσεις μου λοιπόν είναι τηλεγραφικά οι ακόλουθες :
    1). Λογιστικοποίηση της νομισματικής μονάδας, και απόσυρση απ’ την κυκλοφορία του χρήματος με την μορφή που έχει σήμερα. Συγκέντρωσή του σε μία κρατική (όχι βεβαίως την τράπεζα ελλάδος που δεν είναι τέτοια), τράπεζα-εφορία, γιά να μη διαταραχθούν οι συναλλαγές μας με τους έξω (που θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ). Μία κάρτα οικονομικών (και όχι μόνον) συναλλαγών γιά τον κάθε πολίτη. Αυτό, γιά μένα, δεν είναι απλώς εκ των ών ούκ άνευ, αλλά το όν ούκ άνευ. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα γνωρίζει, πού, από ποιόν και πώς παράχθηκε και το τελευταίο λεπτό που κυκλοφορεί στη χώρα, και σε ποιανού την τσέπη βρίσκεται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και επίσης εξαλείφονται, φοροδιαφυγή, φοροκλοπή, λαθρεμπόριο, παραοικονομία, διαφθορά, ληστείες με στόχο το χρήμα, εμπόριο ναρκωτικών κλπ.
    2). Απέλαση όλων των μεταναστών “νομιμοποιημένων” και παράνομων, (στην ελλάδα μετά την 1/1/90 δεν υπάρχει ούτε ένας νόμιμος μετανάστης).
    3). Άρση όλων των ελληνοποιήσεων από 1-1-1990, και επανεξέτασή τους από ειδικό όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν και λαϊκοκοινωνικοί φορείς.
    4). Αναστολή, ειδικά γιά την ελλάδα, και γιά κάποιο ικανό χρονικό διάστημα, του ευρωπαϊκού “κεκτημένου”, γιά ελεύθερη εγκατάσταση πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στη χώρα μας, αλλά και συνταξιοδότησής τους από τη χώρα μας, με ενός χρόνου ένσημα (ρουμάνοι, βούλγαροι, πολωνοί, λιθουανοί κλπ).
    (Σ.Σ: Εδώ πρέπει να πώ ότι πρόσφατα διάβασα κάπου ότι ο αριθμός, αυτών που ανήκουν στις περιπτώσεις 2 και 4, ανέρχεται στα 5.800.000 άτομα και βεβαίως βαίνει συνεχώς αυξανόμενος).
    5). Ασφυκτική φύλαξη και έλεγχος των συνόρων της χώρας μας, όχι από ειδικούς ή μη ειδικούς φρουρούς, αλλά από το στρατό.
    6). Ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των ελλήνων, όχι σαν φιλοσοφική θεώρηση, αλλά σαν απαραίτητη καθημερινή πρακτική.

Σχολιάστε