18.1.2012,

Ποιοι είναι οι κυνηγοί των επωνύμων που χρωστούν

 

Ένας ακόμη επιχειρηματίας, ο Γεώργιος Α. Πετζετάκις της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών και Ελαστικών, έπεσε στα χέρια της οικονομικής αστυνομίας για χρέη προς το Δημόσιο ύψους άνω των 2.000.000 ευρώ. Πρόκειται για τον τρίτο γνωστό πρόσωπο που συλλαμβάνεται μέσα σε διάστημα λίγων ημερών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Έχουν προηγηθεί οι συλλήψεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Παναγιώτη Πανούση και του κομμωτή των επωνύμων Nicolas – Νικολάου Παπακωνσταντίνου Τζιβανάκη.

 

Στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής πέρα από τη νέα υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος και δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος που εγκαινίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπούτσης τον περασμένο Ιούλιο, έχουν ριχτεί τόσο ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ πρώην αντιεισαγγελέας Γιάννης Διώτης αλλά και ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Η οικονομική αστυνομία συνεργάζεται με τις εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί όπως επίσης συνεργασία έχουν και οι κ.κ. Πεπόνης και Διώτης.

 

Ο ταξίαρχος Νικ. Μάρκου

 

Οι τελευταίες συλλήψεις έγιναν από την οικονομική αστυνομία, που εποπτεύεται από εισαγγελέα και στελεχώνεται από έμπειρα στελέχη, με γνώσεις σε θέματα χρηματοοικονομικής, τραπεζικών εφαρμογών, φοροτεχνικών εφαρμογών, λογιστικής, πληροφορικής, διερεύνησης ψηφιακών πειστηρίων, τηλεπικοινωνιών και δικτύων και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επικεφαλής της οικονομικής αστυνομίας είναι ο ταξίαρχος Νικόλαος Μάρκου.

 

Τα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας, έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία οποιασδήποτε αστυνομικής υπηρεσίας, και σε αρχεία άλλων υπηρεσιών, αρχών, οργανισμών και φορέων. Μάλιστα, κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης που διενεργούν, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο. Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, όταν εντοπίσουν επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τους συλλαμβάνουν στο πλαίσιο του αυτοφώρου όπως ορίζει η νέος νόμος που καταρτίστηκε επί Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια οι συλληφθέντες παραπέμπονται στις δικαστικές αρχές. Το «πράσινο φως» για την σύλληψη δίνει ο αρμόδιος εισαγγελέας που εποπτεύει τις σχετικές έρευνες.

 

Ο Διώτης και το ΣΔΟΕ

 

Ο πρώην αντεισαγγελέας Ιωάννης Διώτης από την πρώτη ημέρα ανάληψης των νέων καθηκόντων του ως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ είχε τονίσει ότι το σώμα θα είναι αμείλικτο με τους φοροφυγάδες επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και καθυστερήσεις. Στις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ είναι ο εντοπισμός και η καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), οι απάτες και παρατυπίες, οι παραβάσεις που σχετίζονται με προμήθειες, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, οι παράνομες χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και γενικά οι οικονομικές απάτες σε βάρος του Δημοσίου. Το ΣΔΟΕ, που συνεργάζεται στενά με την οικονομική αστυνομία, πραγματοποιεί και προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στο Φ.Π.Α.. Άμεση συνεργασία υπάρχει και με το οικονομικό τμήμα της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας στην οποία παραπέμπονται υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος με ενδείξεις διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιεί μεταβαίνει συχνά στο ΣΔΟΕ.

 

 

Η λίστα και ο Πεπόνης

 

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου ο κ. Πεπόνης έχει πλέον στα χέρια του την περιβόητη λίστα με τα ονόματα όλων των οφειλετών του δημοσίου, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά. Ο οικονομικός εισαγγελέας για να λάβει τη λίστα, χρειάστηκε να αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τρία αιτήματα και να απειλήσει ακόμη και την επιβολή κυρώσεων. Οι έως τώρα κινήσεις δείχνουν ότι έχει αποφασίσει να εντοπίσει τα πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη.

 

Οι οικονομικός εισαγγελέας στο στάδιο αυτό «τσεκάρει» τα στοιχεία της λίστας (για να τα διασταυρώσει έχει ζητήσει στοιχεία από τη ΔΥΟ και ΦΑΒΕ Κηφισιάς). Αναμένεται στη συνέχεια να προχωρήσει στις ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο. Θα τηρηθεί δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία για τις «προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής», στις οποίες το βεβαιωμένο χρέος που δεν έχει καταβληθεί ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Έτσι για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ήδη δικαστική εκκρεμότητα για την οφειλή οι υπόχρεοι για την καταβολή θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη με την διαδικασία των αυτοφώρου.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε