4.1.2012,

Πώς δε θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός σε περίπτωση κουρέματος των ομολόγων

«Αν το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα φθάσει στο 40%, οι ζημιές στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα είναι ο πιο ελεγχόμενος από τους κινδύνους, που θα προκληθούν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δηλώνει τραπεζικό στέλεχος στο 24h.gr.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως, εφόσον οι προτάσεις για την αύξηση των απομειώσεων στα ομόλογα ανέλθουν στο 40%, αυτό θα συνεπάγεται για τις ελληνικές τράπεζες ζημιές 12 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 6,1 δισ. ευρώ, βάσει των αρχικών όρων του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Όπως υπογραμμίζει, οι ζημιές αυτές θα είναι «αφόρητες» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά αντίστοιχο, και ίσως μεγαλύτερο, θα είναι το βάρος για τα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, που θα πρέπει να εγγράψουν πρόσθετες επισφάλειες από την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.

Αλλά οι ζημιές αυτές είναι μετρήσιμες και ελεγχόμενες από το σύστημα. Αυτό, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν ελέγχεται, είναι το «εφιαλτικό» σενάριο της ενεργοποίησης των συμβολαίων ανταλλαγής έναντι πιστωτικής αθέτησης (Credit Default Swaps – CDS) του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που το διαφαινόμενο κούρεμα των χρεογράφων (εκτιμάται μεταξύ 35%-40%) θα εκτιμηθεί από τις αγορές ως πιστωτικό γεγονός και καταστήσει πληρωτέα τα CDS.

Χρηματιστής του Λονδίνου, που μετέχει στην αγορά των CDS, δηλώνει πως τυχόν ενεργοποίηση των συμβολαίων θα συνεπάγεται ότι οι εκδότες τους θα πρέπει να εκταμιεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των ασφαλίστρων, ανάλογα με το εύρος του credit event. Αυτό θα οδηγούσε σε πρόσθετες ζημιές τους τραπεζικούς κολοσσούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που ενεπλάκησαν στην έκδοση CDS. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μια διάχυση της τραπεζικής πλέον κρίσης.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αντιμετωπίζουν τους φόβους της μετάδοσης, στην περίπτωση που θα πρέπει να πληρωθούν τα CDS, και για το λόγο αυτό αναζητούν φόρμουλα, ώστε το μεγαλύτερο κούρεμα του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων να μην πυροδοτήσει τα ασφάλιστρα και, την ίδια στιγμή, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να διατηρήσει τον εθελοντικό της χαρακτήρα.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε