14.10.2011,

«Σάκος του μποξ» η Ελλάδα στο αρχηγείο των Χριστιανοδημοκρατών

Σε σάκο πυγμαχίας μετατράπηκε η Ελλάδα τη νύχτα της Τετάρτης στο αρχηγείο των Χριστιανοδημοκρατών, το Κόνρατ Αντενάουερ Χάους, στο Βερολίνο.

Σε προσυνεδριακή συγκέντρωση ενόψει του συνεδρίου του κόμματος τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Λειψία με θέμα το ευρώ, πολλά κομματικά στελέχη έβαλαν εναντίον της χώρας μας σαν να επιδίδονταν σε ασκήσεις μποξ.

 

Στην αρχή, βέβαια, τίποτε δεν έδειχνε ότι η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν κυρίως βουλευτές, ευρωβουλευτές και ανώτατα κομματικά στελέχη, θα πάρει βίαιη τροπή.

 

Ο πρώτος ομιλητής, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – γνωστός για την εμμονή του στο fair play – περιορίστηκε σε σύντομη ανάλυση της κρίσης στην ευρωζώνη και παρουσίασε ένα πλάνο με πέντε σημεία για την έξοδο από αυτήν με πρώτο την Ελλάδα: «Οταν το ελληνικό χρέος δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο – και προφανώς δεν είναι – τότε θα πρέπει να μειωθεί ανάλογα, ώστε η χώρα να αποκτήσει αξιόπιστη προοπτική» είπε, εννοώντας προφανώς το σχεδιαζόμενο από τον ίδιο «κούρεμα» κατά 50%-60%.

 

Τα άλλα τέσσερα σημεία ήταν πρώτον, η δημοσιονομική σταθερότητα για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δεύτερον, η ενίσχυση των ταμείων στήριξης, όπως το EFSF, τρίτον, η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, και τέταρτον, η δημιουργία νέων πολιτικών θεσμών στην ευρωζώνη, όπως η οικονομική διακυβέρνηση.

 

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Αν λάβει κανείς υπόψη, ότι το 99% των συναλλαγών τους αφορούν χρηματιστικά παράγωγα, δεν έχουν δηλαδή καμιά σχέση με την πραγματική οικονομία, τότε δεν έχουν εντελώς άδικο οι Αριστεροί, όταν μιλούν για καζίνο» είπε.

 

«Αν κατορθώσουμε να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα τους επόμενους 2-3 μήνες, τότε θα βγούμε σίγουρα νικητές από την κρίση» διαβεβαίωσε.

Τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη άρχισαν, όταν πήρε τον λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ.

«Ο έλληνας ομόλογός μου, Γ. Παπαντωνίου, είπε μόνο τη μισή αλήθεια σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο ”Spiegel”» είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα

«Το 1997 μου έκανε όντως την πρόταση, η μια όψη του ευρώ να φέρει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτουΕκείνο που ξεχνά ωστόσο είναι η απάντησή μου, που έλεγε, ότι δεν χρειάζεται να νοιάζεται για τα ιερογλυφικά του, επειδή η Ελλάδα δεν θα μπει ποτέ στη νομισματική ένωση». Το ακροατήριο τον επευφήμησε για την «αποκατάσταση» της αλήθειας.

«Η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη παράνομα, ως λαθρεπιβάτης» συνέχισε. «Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα δίλλημα: Ή να την πετάξουμε από το πλοίο ή να την εγκαταλείψουμε σε μια βάρκα. Η χριστιανική αγάπη απαγορεύει ωστόσο τέτοιες πράξεις. Η καλύτερη λοιπόν λύση είναι προφανώς αυτή που επέλεξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

 

Στη συζήτηση με το κοινό, που επακολούθησε, το γρονθοκόπημα εμπλουτίστηκε με στοιχεία ελεύθερης πάλης. «Η Ελλάδα, χώρα που κυβερνάται από δύο οικογένειες, έχει μια ασύμβατη με τη δική μας κουλτούρα. Βρίσκεται κατά λάθος στην ευρωζώνη» είπε ένας ομιλητής. «Δεν επιτρέπεται ίσως να την αφήσουμε να πνιγεί, μπορούμε όμως να την πετάξουμε από το τρένο. Το ”σύστημα Ελλάδα” που χαρακτηρίζεται από νωθρότητα και διαφθορά, δεν έχει θέση στην κοινότητά μας». Αρκετοί παριστάμενοι συνόδευαν τα λόγια του με χαχανητά.

 

«Οι Έλληνες είναι ανίκανοι να στήσουν αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του συνδικάτου δημοσιονομικών υπαλλήλων. «Αντί γι αυτό, είναι πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη αποκάλυψη της γερμανικής τηλεόρασης, ότι οι πλούσιοι Έλληνες αγοράζουν σωρηδόν πανάκριβα ακίνητα στο Βερολίνο. Έτσι πλένουν προφανώς το μαύρο χρήμα τους».

 

Την τάξη ανέλαβε να αποκαταστήσει ο κ.Σόιμπλε. Το πώς μπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη, είπε, είναι ασφαλώς συζητήσιμο θέμα. Σήμερα ωστόσο βρίσκεται στους κόλπους της και είναι μπλεγμένη σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι με τους άλλους εταίρους. Τυχόν έξοδός της από αυτήν θα μπορούσε λοιπόν να προκαλέσει χρεοκοπία και σε άλλες χώρες.

 

«Αυτό θα προκαλούσε μαζική ψύχωση, με καταστρεπτικά αποτελέσματα για το σύνολο της ευρωζώνης» είπε. Μπροστά σε τέτοιο κίνδυνο, λοιπόν, είναι πιο συμφέρον να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα εντός, παρά εκτός της νομισματικής ένωσης.

 

Ο κ.Σόιμπλε απέρριψε επίσης την άποψη, ότι οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να κάνουν χρηστή διαχείριση του κράτους τους.

 

«Κάθε λαός έχει τις δικές του αρετές και ικανότητες» είπε. «Εμείς είμαστε προφανώς καλύτεροι στην είσπραξη φόρων. Το στήσιμο ενός αποδοτικού φορολογικού συστήματος απαιτεί όμως υψηλή τεχνογνωσία και κυρίως χρόνο».
Η Γερμανία, τόνισε, προσφέρεται να βοηθήσει και σε αυτό τον τομέα, την Ελλάδα. Η προσφορά αυτή έγινε και κατά το δείπνο που παρέθεσε πρόσφατα στην καγκελαρία ηΆνγκελα Μέρκελ προς τιμή του Γιώργου Παπανδρέου«Η καγκελάριος διηγήθηκε ότι ρώτησε τους υπουργούς Οικονομικών των 16 κρατιδίων, στους οποίους υπάγεται η είσπραξη των φόρων, αν θα ήταν πρόθυμοι να στείλουν έμπειρους υπαλλήλους στην Αθήνα για να συμβάλουν στην αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών. Όλοι είπαν αμέσως ”ναι”»είπε«Στο ερώτημά της προς τον έλληνα πρωθυπουργό, αν αποδέχεται την προσφορά, έλαβε επίσης καταφατική απάντηση». Απομένει, πρόσθεσε, η κατάφαση αυτή να μην μείνει στα λόγια.

 

Πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία έχει μια συνομιλία του με «τον έλληνα υπουργό Οικονομικών» (δεν ανέφερε όνομα). Η αποκάλυψη αυτή δείχνει, ότι παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι δυο υπουργοί συζητούσαν ανοικτά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

 

«Του είπα, αν θα έπρεπε να σκεφτούν όντως την επάνοδο στη δραχμή, έτσι ώστε μέσω της υποτίμησης του νομίσματος να μπορέσουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η απάντησή του ήταν ένα κατηγορηματικό ”όχι”. ”Εχουμε αποφασίσει να μείνουμε πάση θυσία στην ευρωζώνη. Εάν προχωρήσουμε στην υποτίμηση, τότε θα εξατμισθεί εντελώς η πίεση για τον εκσυγχρονισμό. Ετσι θα χάσουμε τα πάντα”»είπε ο κ. Σόιμπλε.

 

Το ενδιαφέρον είναι, πρόσθεσε, ότι οι περισσότεροι Έλληνες, παρά τις τεράστιες περικοπές των εισοδημάτων τους, τάσσονται επίσης υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Κι αυτό καταξιώνει την ακολουθούμενη πολιτική.

 

Οι μάλλον νηφάλιες αυτές δηλώσεις δεν εμπόδισαν τον βαυαρό Τέο Βάιγκελ να περάσει στο κίκμποξ. «Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει εθελοντικά από την ευρωζώνη, δεν πρόκειται να την εμποδίσει σε αυτό ούτε η βαυαρική πολιτοφυλακή, ούτε κανείς άλλος» είπε. «Δυνατότητα αποκλεισμού της φυσικά δεν υπάρχει. Μακροπρόθεσμα όμως πρέπει να επιβάλουμε έναν μηχανισμό, που θα αποβάλλει από τη νομισματική ένωση χώρες που παραβιάζουν ασύστολα τους κανόνες της».

 

Ο κ.Βάιγκελ προέβη στη συνέχεια σε βαθμολόγηση των ελλήνων πολιτικών αρχηγών. «Δεν είμαι φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, αλλά με εντυπωσιάζει αφάνταστα το γεγονός ότι ο σημερινός πρωθυπουργός δηλώνει πωςξέρει καλά ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί ποτέ πάλι στη Βουλή λόγω της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζει» είπε. «Εξίσου εντυπωσιασμένος είμαι από την Ντόρα Μπακογιάννη, που αν και αντιπολιτευόμενη, ψήφισε για το καλό της χώρας υπέρ του κυβερνητικού προγράμματος».

 

Αρνητικός ήταν, αντίθετα, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία. «Στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχθηκε τους όρους που επέβαλε για τη βοήθεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» είπε. «Η Ελλάδα αποτελεί, λόγω του αδελφού μας κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, τη μεγάλη εξαίρεση. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να την πετάξει αμέσως έξω από τις γραμμές του». Η αίθουσα δονήθηκε από τα χειροκροτήματα.

 

Τον τελικό λόγο είχε όμως ο κ.Σόιμπλε. Η κριτική στα κακώς κείμενα στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη, είπε. Από την άλλη όμως, τόνισε, «δεν επιτρέπεται να μιλάμε για τους άλλους με τρόπο, που δεν θέλουμε να μιλάνε οι άλλοι για μας».

 

Αν αυτό θα εισακουσθεί από την κομματική βάση, είναι πάντως αμφίβολο. Η χθεσινή συζήτηση έδειξε το μέγεθος της συσσωρευμένης οργής που υπάρχει κατά της Ελλάδας και δίνει μια πρόγευση για το τι μέλλει γενέσθαι στις υπόλοιπες προσυνεδριακές συγκεντρώσεις, καθώς και στο συνέδριο του κόμματος στις 13-15 Νοεμβρίου. «Η γρονθοπατινάδα θα γίνει κομματικό σπορ» λέει αναλυτής. «Και η Άνγκελα Μέρκελ με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχουν μεγάλες δυσκολίες να υπερασπιστούν τη θέση τους, ότι η χώρα πρέπει να μείνει οπωσδήποτε στην ευρωζώνη».

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε