8.10.2011,

H Ομάδα Δράσης της Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ ευρωπαίων ηγετών και κοινοτικών αξιωματούχων ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 18 Οκτωβρίου.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο την ίδια ώρα η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ προσφέρει τη την τεχνογνωσία της για τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών δομών της Ελλάδας. Ο γερμανός τεχνοκράτης δεν θεωρεί πάντως χαμένη υπόθεση την Ελλάδα. «Αντιθέτως, σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια προκειμένου να ξανασταθεί στα πόδια της. Και σε αυτόν τον στόχο έχουν συμφωνήσει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Γιώργος Παπανδρέου. Η Ομάδα Δράσης στηρίζει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια».

«Η βελτίωση των δομών πρέπει να είναι βιώσιμη»

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος περιγράφει τον τρόπο δραστηριοποίησης της Taskforce και αναφέρει τα τρία κυριότερα πεδία της: Είσπραξη φόρων, έλεγχος δαπανών και βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου.
Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο προκειμένου να αναβαθμίσει τον διοικητικό της μηχανισμό, υποστηρίζει ο Χορστ Ράιχενμπαχ. Και αυτό κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους να είναι δυσβάσταχτο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ακριβώς στην περίοδο της ύφεσης θα πρέπει να προετοιμάζουμε την ανάκαμψη. Συνιστά μέρος της δουλειάς μας και των ελληνικών υπηρεσιών να φροντίσουμε έτσι ώστε η ανάκαμψη να έχει μια δυναμική εξέλιξη και η βελτίωση των δομών να είναι στην Ελλάδα βιώσιμη», επισημαίνει ο Χορστ Ράιχενμπαχ.

«Υπάρχουν ακραίες θέσεις που απορρίπτουν τη βοήθεια»

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις υπουργείων στην Ελλάδα δεν έχουν περιορίσει την ευχέρεια κινήσεων της Taskforce, λέει ο επικεφαλής της και διευκρινίζει: «Μέχρι τώρα τουλάχιστον όχι. Πιστεύω ότι η δουλειά της Taskforce προσλαμβάνεται ως προσφορά βοήθειας, τουλάχιστον από τα υπουργεία. Και κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αθήνα σχημάτισα την εντύπωση ότι ο περισσότερος κόσμος μας υποδέχεται ευνοϊκά. Όμως, φυσικά και υπάρχουν ακραίες θέσεις που απορρίπτουν τη βοήθεια και δεν θέλουν τις αλλαγές».

Είναι αποτρέψιμη η χρεοκοπία της Ελλάδας ρωτάται ο επικεφαλής της Taskforce. «Αυτός είναι ο στόχος του δεύτερου πακέτου βοήθειας που εγκρίθηκε τον Ιούλιο. Και ελπίζω να έλθουμε πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο όταν επικυρωθεί το πακέτο αυτό από τη Γερμανία και άλλες χώρες», τονίζει ο Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε