29.1.2012,

Κύρια σημεία συνέντευξης Προέδρου Λαός κ. Γ. Καρατζαφέρη

Στείλτο Email

«Είμαι ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος για 18 μήνες συνεχώς, μονότονα, μιλάω για συναίνεση. Με πολιτικό κόστος. Προσπαθώ να τους συνεφέρω όμως. O καθένας θέλει το δικό του προνόμιο, την δική του καρέκλα, την δική του εξασφάλιση. Τους λείπει το μεγαλείο, το περίσσευμα καρδιάς, ο Πατριωτισμός. Αυτή είναι η μικρότητα του πολιτικού κόσμου της χώρας. Δεν θέλουν να συνεννοηθούν. Δεν θέλουν να καταλάβουν».

Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης.

 

Μια χώρα που δεν παράγει είναι καταδικασμένη

Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα σήμερα, αν πηγαίναμε στην Ευρώπη και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί μαζί. Θα μας αντιμετώπιζαν διαφορετικά. Θα έβλεπαν ότι υπάρχει μία σύμπνοια στα θέματά μας. Γνωρίζετε πόσο εύκολο για μένα είναι να “πετάξω την μπάλα στην εξέδρα” και να το “παίξω” Σαμαράς; Όμως ένας πολιτικός αρχηγός, πρέπει να είναι υπεύθυνος απέναντι στον λαό. Ποιος θα πει την αλήθεια στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη; Ποιος θα του πει πως ακόμη και αν μηδενίζουμε το χρέος μας θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε και να μεγαλώνει η τρύπα γιατί δεν μπορούμε να παράγουμε τίποτα; Ποιος θα πει στον Έλληνα πολίτη πως πρέπει να μαζευτούμε, να ζήσουμε με λιγότερα λεφτά;

Φανταστείτε πως αυτή την στιγμή η Ελλάδα εισάγει τα πάντα. Δεν μπορεί να βγάλει ούτε.. πινέζες.

Και δεν ομιλώ μόνο για αυτό το κατάντημα της χώρας. Μιλάω και για τους λαθρομετανάστες που εξαιτίας τους φεύγουν από την χώρα μας 12 δισεκατομμύρια το χρόνο, αλλά και για τις πολυεθνικές εταιρείες που βγάζουν τις εισπράξεις τους έξω από την Ελλάδα κάθε βδομάδα. Φανταστείτε 27 δισεκατομμύρια διαρροή κεφαλαίων. Αν τα αθροίσεις είναι 40 δισεκατομμύρια. ¨Ότι και να κάνουμε, όσο και να προσπαθήσουμε με διαρροή 40 δισ κάθε χρόνο, δεν θα ορθοποδήσουμε ποτέ.

 

Βραχύβια η επόμενη κυβέρνηση

Η επόμενη κυβέρνηση, αν τελικά κατορθώσει να είναι αυτοδύναμη, έτσι όπως είναι η κατάσταση, δεν θα μπορέσει να αντέξει ούτε ένα εξάμηνο. Για τον λόγο αυτό και ανέθεσα στον Βουλευτή μας τον Μάκη τον Βορίδη, την σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος του Κόμματος, ώστε να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας στην πατρίδα. Δημιουργήθηκαν τριμελείς επιτροπές, για πάνω από 200 διαφορετικά θέματα σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Όταν θα έρθει η ώρα θα είμαστε έτοιμοι.

 

Δεν απέτυχε το μνημόνιο. Απέτυχε η εφαρμογή του

Όταν ψηφίζαμε το Μνημόνιο ήταν άλλες εποχές και άλλες καταστάσεις. Πριν το ψηφίσουμε είχα ρωτήσει επανειλημμένα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς: “Υπάρχει εναλλακτική λύση;” Κανείς δεν είχε απάντηση. Ή το ψηφίζαμε και είχαμε μισθούς και συντάξεις, ή πτωχεύαμε.

Δεν απέτυχε όμως το μνημόνιο. Απέτυχε η εφαρμογή του. Θυμάστε πως από την πρώτη στιγμή είχα συνοδέψει την ψήφιση του Μνημονίου με την ανάγκη μιας Οικουμενικής κυβέρνησης.

Σας θυμίζω και πάλι ότι το “ΟΧΙ στο μνημόνιο” την εποχή εκείνη… πλήρωνε πολλά!

 

Δουλειά για όλους

Είμαι αντίθετος και στις δύο μορφές εφεδρείας που προτείνονται. Και από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση θεωρεί την εφεδρεία σαν.. βελούδινη απόλυση και η αντιπολίτευση μιλά για 9 χρόνια πληρωμής του μισθού στο σπίτι. Κάποιοι θα κάθονται για 9 χρόνια και θα πληρώνονται.

Εγώ έχω την δική μου άποψη. Όποιος θελήσει να κάνει μια επένδυση στην Ελλάδα εγώ του δίνω το προσωπικό να λειτουργήσει, με μοναδική του υποχρέωση να καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Να που μπορεί να διατεθεί το πλεονάζον προσωπικό στον δημόσιο τομέα.

 

Το “colpo grosso” του Ταμείου Επενδύσεων

Έχω μιλήσει για την μεγάλη λεηλασία που ετοιμάζεται στην Ευρώπη με αυτό το ταμείο των 20 δισεκατομμυρίων για επενδύσεις. Το μεγάλο κόλπο. Έβαλαν μια εταιρεία, την Black Rock να ελέγχει τις τράπεζες και να βγάζει τις διάφορες επισφάλειες. Λένε λοιπόν: “η τάδε επιχείρηση χρωστά τόσα εκατομμύρια στην τράπεζα. Δεν μπορείτε να πάρετε τόσα, μπορείτε για παράδειγμα να πάρετε μέχρι 10 εκατομμύρια”. Τότε έρχεται μια γερμανική εταιρεία, τραβά από το ταμείο επενδύσεων – όχι δικά της λεφτά – 15 εκατομμύρια και σε αγοράζει…

Σε ένα χρόνο αν συμβεί αυτό δεν θα έχει μείνει ούτε μια ελληνική επιχείρηση.

 

Χαμένες ευκαιρίες

Όταν μίλαγα για την ΑΟΖ ήταν ο καιρός κατάλληλος. Τώρα είναι πια αργά. Τους το έλεγα πως έρχεται μπόρα στην Βόρεια Αφρική. Δεν με άκουγαν.

Τώρα δεν υπάρχει ούτε Μουμπάρακ, ούτε Καντάφι. Τώρα με ποιον στην Αίγυπτο θα υπογράψεις την ΑΟΖ του Καστελόριζου, ή με ποιoν στην Λιβύη την ΑΟΖ της Γαύδου; Ο Ερντογάν το πρώτο του ταξίδι μετά τις εκλογές στην Τουρκία είδατε ότι το έκανε στην Αίγυπτο. Όμως τελικά αυτό που κάνει είναι και αυτό που μας σώζει. Αυτή η μεγαλομανία του Ερντογάν, που δημιουργεί τριγμούς στην περιοχή της Μεσογείου γίνεται αιτία ανησυχίας της Αμερικής, η οποία μάλιστα βλέπω πως εκεί προσεγγίζει και την Ρωσία. Αυτή ακριβώς η στάση του, οδήγησε την Αμερική να στρέψει ξανά μετά από πολλά χρόνια το βλέμμα στην Ελλάδα.

 

Προσεχώς… αισιόδοξοι

Θα περάσουμε δυο, τρεις μήνες πολύ δύσκολους. Μια περίοδο που πολλοί, κυρίως από την αριστερά, θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το χάος. Ίσως όμως από τη νέα χρονιά, να αρχίσουμε να έχουμε μια εισροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές και έτσι να αρχίσουμε να βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία.