26.1.2012,

H «καυτή πατάτα» του ευρω-χρέους στην ατζέντα των G20

Στείλτο Email

Με την διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, υπό το βάρος των ζοφερών προβλέψεων του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και με μείζον θέμα την «αντιμετώπιση» των γερμανικών ενστάσεων απέναντι στις εκκλήσεις των περισσοτέρων χωρών – μελών για υιοθέτηση πιο ευέλικτων πολιτικών που θα στοχεύουν σε αναπτυξιακές προοπτικές, ξεκινά στην Ουάσιγκτον η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη.

Στην ατζέντα των G20 υπάρχει χώρος μόνο για ένα  θέμα: την αναζήτηση λύσεων για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Και πολλά ‘ανοικτά μέτωπα’ με το ελληνικό ζήτημα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προβληματισμού όλων, κυρίως λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει σε μια πιθανή επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Οι 20 καλούνται να συναινέσουν – ει δυνατόν –  στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και στις κινήσεις που πρέπει να κάνουν από κοινού, την ώρα μάλιστα που το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Κι εδώ μείζον θέμα θα είναι η προσπάθεια να καμφθεί η Γερμανία που προσώρας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αντιτίθεται σε κάθε έκκληση για υιοθέτηση πολιτικών τόνωσης της ανάπτυξης, υπερασπιζόμενη τις … εμμονές της για αυστηρή δημοσιονομική «υγεία» και για αποφυγή πληθωριστικών εξάρσεων σε μια οικονομία που πλέον από το μόνο που κινδυνεύει εμφανώς είναι η ύφεση!!!

Η αποστολή φαντάζει δύσκολη καθώς ούτε την προηγούμενη  φορά που συγκεντρώθηκαν οι ισχυροί  της παγκόσμιας οικονομίας κατάφεραν  να δώσουν μια «ισχυρή και συντονισμένη» απάντηση στις αγωνίες και τους φόβους των αγορών.

Επισήμως οι υπουργοί των 20 παραδέχονται ότι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση των ελλειμμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι ΗΠΑ κατεβαίνουν με αίτημα για νέα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, ενώ οι Γερμανοί – Ευρωπαίοι μένουν προσκολλημένοι στα εσωτερικά προβλήματα της Ευρωζώνης και στη «συνταγή» της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ακόμα και στο  τελευταίο Eurogroup, όπου μετείχε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, κατέστη σαφές πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Διάσταση που θα μεταφερθεί οσονούπω και στις επικείμενες συνελεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συνεπώς το … μπαλάκι  περνάει στο γήπεδο των αναδυόμενων οικονομιών, πρωτίστως της Κίνας, που προσέρχονται στην Ουάσινγκτον με στόχο να πείσουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν επί ίσοις όροις στην διαχείριση παγκόσμιων κρίσεων. Εξάλλου ήδη το έχουν δείξει με την ενεργό επένδυσή τους στο ευρωπαϊκό χρέος και οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) να δεσμεύονται πως θα μελετήσουν και νέους τρόπους για την παροχή βοήθειας στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά στα  άλλα θέματα της Ατζέντας των G20, αυτά θα αφορούν στην ανάπτυξη των φτωχών χωρών, τη διατροφική ασφάλεια και σε προγράμματα υποδομών στην Αφρική.