Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εκλογές
- 22 Σεπτεμβρίου 2011 14:00
«Με τη σημερινή συζήτηση πρέπει να κλείσουμε όλα τα νέα μέτρα και γι΄ αυτό παρακαλώ να τελειώσουμε την τεχνική τους επεξεργασία. Συζήτηση για την πολιτική διαχείριση και τα πολιτικά σενάρια, θα μιλήσουμε την άλλη εβδομάδα σε νέα μας συνεδρίαση».
Με αυτή τη φράση ο κ. Παπανδρέου μετέφερε την ερχόμενη εβδομάδα (και εφόσον οριστικοποιηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες) τη συζήτηση για τις πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης, γνωρίζοντας τόσο το κλίμα στην
κοινοβουλευτική του ομάδα, όσο και τα σενάρια που συνεχίζουν να «τρέχουν», ενώ η τοποθέτηση αυτή λειτούργησε ως «φρένο» για κάποια από τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής που θα ζητούσαν να γίνει δήλωση από τον πρωθυπουργό που θα έκλεινε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού δεν έγινε εν κενώ. Το κοινοβουλευτικό του επιτελείο αλλά και πολλοί υπουργοί γνώριζαν από πρώτο χέρι τι συζητείται αυτές τις ημέρες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος μετέφερε τις οριστικές του αποφάσεις για την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως σας έχει πληροφορήσει από χθες το 24h.gr, η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον έκρυθμη. Υπάρχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούσαν με καταψήφιση κάποια από τα μέτρα πριν ανακοινωθούν (εκεί στόχευσε η μετάθεση για ένα χρόνο της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης).
Υπάρχουν βουλευτές που προτείνουν στον Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλία συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέχρι να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για την 6η δόση, για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου αλλά και για το σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας με «hair cut» και στο τέλος αυτού του δρόμου να γίνουν εκλογές.
Και μόνο εφόσον ο κ. Σαμαράς αρνιόταν μία τέτοια πρόταση η κυβέρνηση να συνέχιζε ως έχει. Εκεί ήθελε να δώσει μία απάντηση ο κ. Παπανδρέου με την χθεσινή πρωτοβουλία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα «greek statistics» απαντώντας στην πρόκληση Σαμαρά από τη ΔΕΘ για εξεταστική με πρωτοβουλία της ΝΔ «για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο».
Και υπάρχει και μία τρίτη ομάδα βουλευτών που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δε θα αντέξει την υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και προτείνουν άμεση προσφυγή στις κάλπες» ώστε να αποφασίσει ο λαός ποιος θα τα εφαρμόσει».
Οι απαντήσεις σε αυτές τις ανησυχίες φαίνεται ότι θα αργήσουν κατά μία εβδομάδα και ενώ η κυβέρνηση σήμερα το πρωί περνά ένα κρίσιμο τεστ, την ονομαστική ψηφοφορία για το έκτακτο τέλος στα ακίνητα, που όπως ανακοινώθηκε επισήμως από δύο, θα εφαρμοστεί για τέσσερα χρόνια.