ΛΑ.Ο.Σ.
7.4.2013, 16:24:35
30.9.2011, 16:24:32

H Fitch βεβαιώνει πως η Γερμανία διατηρεί άριστη πιστοληπτική διαβάθμιση ‘AAA’

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings διαβεβαίωσε πως η πιστοληπτική αξιοπιστία και προοπτικές της Γερμανίας διατηρούνται άριστες (ΑΑΑ) και σταθερές.

«Η επιβεβαίωση της άριστης διαβάθμισης της Γερμανίας αντανακλά τη μακροχρόνια πιστοληπτική της ισχύ και την δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας της με 3,5% το 2010 μετά την ύφεση του 2009» δήλωσε η διευθύντρια της Fitch’s Sovereign group, Maria Malas-Mroueh.

«Αυτή η ισχυρή επίδοση συνεχίζεται το 2011, παρά την εξασθένιση του β’ τριμήνου που οφειλόταν εν μέρει σε προσωρινούς παράγοντες, φέρνοντας το ΑΕΠ στα προ της κρίσης επίπεδα. Η ανάπτυξη αναμένεται να μετριασθεί μεσοπρόθεσμα» τόνισε η Malas-Mroueh.

Μαζί με την ισχυρή ανάπτυξη, η γερμανική οικονομία πέτυχε ισχυρή και σταθερή βελτίωση στην αγορά εργασίας της με την ανεργία να μειώνεται για 26 συνεχείς μήνες στο 7% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο από την ενοποίηση της χώρας. Εξέλιξη στην οποία συνέβαλαν οι μεταρρυθμίσεις μιας δεκαετίας και οι πρόσφατες κυβερνητικές πολιτικές.

Η Γερμανία έχει επίσης μία από τις ισχυρότερες καθαρές επενδυτικές θέσεις στον κόσμο (42% του ΑΕΠ το 2010) αποτελώντας διεθνές επενδυτικό καταφύγιο όπως φαίνεται από τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων των ομολόγων της. Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει πως παράγοντας-κλειδί για την σταθερότητα της γερμανικής οικονομίας παραμένει η επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης.

«Με μερίδιο 40% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών στο ΑΕΠ έναντι αντίστοιχα 2% των δεσμεύσεων της χώρας στα πακέτα διάσωσης και με δεδομένη την έκθεση του τραπεζικού τομέα της στους κινδύνους χρεοκοπίας των περιφερειακών οικονομιών, ο κίνδυνος διάδοσης της κρίσης κρατικών χρεών στη Γερμανία παραμένει υψηλός» υπογραμμίζει η Malas-Mroueh.

Σημειώνεται πως η έκθεση του τραπεζικού τομέα στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης είναι σχετικά μικρή σαν ποσοστό του ενεργητικού του. Συγκεντρώνεται όμως σε έναν αριθμό τραπεζών που θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο παρά τη βελτίωση της κατάστασης του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά το 2009. Ο οίκος εκτιμά πως ο κλάδος χρειάζεται περαιτέρω αναδιάρθρωση και κεφαλαιακή ενίσχυση για την οχύρωση του στους κινδύνους.

Τέλος, όσον αφορά το δημόσιο χρέος της χώρας σημειώνεται η ταχεία άνοδός του από 66% του ΑΕΠ το 2008 σε 83,2% το 2010, αλλά τονίζεται συγχρόνως η κυβερνητική δέσμευση σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που υποδηλώνει τη προσήλωση της χώρας στη δημοσιονομική πειθαρχία που επιζητείται για το σύνολο της Ευρώπης.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε