Επερώτηση ΛΑ.Ο.Σ με θέμα τις ”λησμονησμένες υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου”
- 31 Αυγούστου 2011 17:00
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. κατέθεσε Επερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών με θέμα τις “Λησμονημένες Υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου”.
Το κείμενο της Επερώτησης των Βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. έχει ως εξής:
Προς το υπουργείο Εξωτερικών
ΘΕΜΑ: “Λησμονημένες Υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου”
κ. Υπουργέ,
Την ίδια ακριβώς ημέρα που το Κόσσοβο γιόρταζε τη Τρίτη επέτειο της Ανεξαρτησίας του (17 Φεβρουαρίου 2008), συμπληρώθηκαν 97 χρόνια από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Αυτονομία που επικυρώθηκε με το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας” στις 17 Μαΐου του 1914, το οποίο και παραμένει τυπικά ενεργό μέχρι σήμερα.
Είναι επίσης γνωστό, πως ο Ο.Η.Ε. όρισε ως τελευταία προς επίλυση εκκρεμότητα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά το θέμα της διαίρεσης της Γερμανίας, το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Το «Τείχος του Αίσχους» έχει καταρρεύσει εδώ και 21 χρόνια, όμως η τρεις φορές απελευθερωμένη Βόρειος Ήπειρος περιμένει την δικαίωσή των αγώνων του γηγενούς Ελληνικού της πληθυσμού. Υπενθυμίζεται δε, ότι ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά το διάγγελμά του στον Αμερικανικό λαό για την κατάσταση των Βαλκανίων, λίγο πριν τους βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο, αναφέρθηκε στην ύπαρξη αξιοσημείωτου αριθμού Ελλήνων στην επικράτεια της Αλβανίας.
Ενώ, όμως, η διεθνής κοινότητα δείχνει να διαθέτει, τουλάχιστον, ένα ευήκοον ους απέναντι σε ένα χρονίζον αίτημα του Ελληνισμού, οι ελληνικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να λησμονούν και να μη θέτουν με ουσιαστικό τρόπο το θέμα, σε όλες του τις διαστάσεις, σε διακρατικό, πόσο δε μάλλον σε διεθνές επίπεδο.
Η ανεπαρκής ανάδειξη του ζητήματος από τις, έως τώρα, Ελληνικές κυβερνήσεις, προκύπτει από μια σειρά γεγονότων. Πιο συγκεκριμένα:
• Η Αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο και “αντίβαρο”, στις βάσει συμβάσεων υποχρεώσεις τις απέναντι στην Ελληνική Εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, τις μέχρι και την Πρέβεζα(!) διεκδικήσεις των Τσάμηδων, τις οποίες και υπογείως στηρίζει.
• Οι αντιδράσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων υπήρξαν υποτονικές έως ανύπαρκτες σε πράξεις καταπάτησης διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας (π.χ. εποικισμός αμιγώς μειονοτικών περιοχών από Αλβανούς εκ Κοσσόβου κατά παράβαση της Σύμβασης Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες, κατεδαφίσεις και καταπατήσεις σπιτιών Ελλήνων, καταδίκη δημάρχου Χειμάρρας, σειρά «περίεργων» θανάτων Βορειοηπειρωτών κτλ.)
• Στην Ελλάδα, στα καινούργια βιβλία Ιστορίας και, πιο συγκεκριμένα, σε αυτό της Γ΄ Λυκείου, δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά στον Αγώνα Αυτονομίας του 1914, στους Βορειοηπειρώτες ευεργέτες Ζάππα, Σίνα, Αρσάκη κ.ά. Ακόμα και η εποποιία της Βορείου Ηπείρου αναφέρεται ως “Αλβανικό έπος”. Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα Αλβανικά βιβλία μιλούν για εκδιωχθέντες Τσάμηδες κτλ.
• Οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδεικνύουν αδράνεια -στα όρια της απάθειας- απέναντι στην επιζήμια για τη χώρα μας, πολυεπίπεδη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική συνεργασία Αλβανίας-Τουρκίας, με τελευταίο κρούσμα την ακύρωση από πλευράς Τιράνων της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας-Αλβανίας, μετά από προτροπή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, της Άγκυρας.
Στο προσεχές διάστημα, η Αλβανική κυβέρνηση προγραμματίζει απογραφή πληθυσμού για την 1η Οκτωβρίου 2011 συμπεριλαμβάνοντας, κατόπιν διεθνών πιέσεων, προαιρετικά(!), στοιχεία εθνικής καταγωγής. Το τελευταίο επεισόδιο μάλιστα σε αυτό το ζήτημα, αφορά στην, ύστερα από πρωτοβουλία τσάμηδων βουλευτών, επιβολή προστίμου στην επερχόμενη απογραφή, σε όσους δηλώσουν “ελληνικής καταγωγής” σε περιοχές όπου η Αλβανία δεν αναγνωρίζει ως μειονοτικές!…
Όμως, ένα σεβαστό κομμάτι της μειονότητας βρίσκεται στην μητέρα Ελλάδα εκδιωγμένο από τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν για αυτό στη Βόρειο Ήπειρο, μη έχοντας ακόμη βρει τα κατάλληλα κίνητρα, από πλευράς Ελληνικού κράτους, για να επιστρέψει στις πατρογονικές του εστίες και στις περιουσίες που έχει αφήσει πίσω. Αποτέλεσμα αυτού είναι, μετά από χιλιάδες χρόνια, τα εδάφη αυτά να κινδυνεύουν να ερημώσουν από τον γηγενή Ελληνικό τους πληθυσμό και, το χειρότερο, η ερήμωση αυτή να καταγραφεί επίσημα στην επικείμενη απογραφή.
Έχοντας η Ελλάδα αποφασίσει στο παρελθόν να θυσιάσει τη Βόρειο Ήπειρο για άλλη Εθνική υπόθεση (Συνθήκη της Φλωρεντίας 1913), είναι καιρός πια να αναλάβει η μητέρα πατρίδα τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού.
Αντ΄ αυτού, οι Ελληνικές κυβερνήσεις προβαίνουν σε ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υποχρέωση των Βορειοηπειρωτών συνταξιούχων του ΟΓΑ να αποδεικνύουν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος(!) για να την λαμβάνουν, εξωθώντας τους κατ΄ αυτόν τον τρόπο να εγκαταλείψουν την Βόρειο Ήπειρο…
Κατόπιν τούτου, ερωτάσθε:
α) Πως προτίθεσθε να κινηθείτε, βάσει του ακόμα ενεργού “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας”, για την δικαίωση κατοχυρωμένων, συμβατικώς και αιματηρώς, δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού;
β) Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για τη διασφάλιση της καταγραφής του συνόλου του πληθυσμού των Βορειοηπειρωτών στην επικείμενη απογραφή στην Αλβανία;
γ) Με ποια συγκεκριμένα κίνητρα προωθείτε την επανασύνδεση των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών με τις πατρογονικές τους εστίες;
δ) Πως προτίθεσθε να αντιδράσετε στην διαφαινόμενη Τουρκο-αλβανική συνεργασία;
Οι επερωτώντες βουλευτές:
Καρατζαφέρης Γεώργιος
Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος
Ανατολάκης Γεώργιος
Αποστολάτος Βαΐτσης
Βελόπουλος Κυριάκος
Βορίδης Μαυρουδής
Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις
Κιλτίδης Κωνσταντίνος
Κολοκοτρώνης Άγγελος
Κοραντής Ιωάννης
Μαρκάκης Παύλος
Παπανδρέου – Παπαδάκη Ουρανία
Πλεύρης Αθανάσιος
Πολατίδης Ηλίας
Ροντούλης Αστέριος
Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος