10.9.2011,

Τοποθέτηση Προέδρου ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, τόνισε τα εξής:

 

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.):

«Νομίζω ότι η “πεθερά” δεν φοράει ωτοασπίδες γιατί ο κ. Υπουργός σαφέστατα μίλησε εδώ σε μας για να ακούσει κάποια πράγματα και η πεθερά.

Χαίρομαι για το άνοιγμα, περαιτέρω, των σχέσεων με το Ισραήλ, -ήταν μονόδρομος για την εξωτερική πολιτική της χώρας- βέβαια θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει τότε ως κυβέρνηση της ΝΔ με τον κ.  Μητσοτάκη. Υπήρξαν κάποιες εμπλοκές. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και χάσαμε και έδαφος από την εν συνεχεία σχέση που ανέπτυξε το Ισραήλ με την Τουρκία.

Βέβαια, είμαι σίγουρος ότι ανάμεσα στις προθέσεις, σκέψεις και τις διαθέσεις της κυβέρνησης είναι μία ομόλογη σχέση που ουδέποτε θα επιτρέψουμε να μεταβληθεί σε εξάρτηση και απλώς το θέτω έτσι σαν μία σκέψη και μία προϋπόθεση.

Επίσης, όλη αυτή η διαδικασία και αυτό το άνοιγμα δεν πρέπει να αποστρέψει το βλέμμα της Ελλάδος καθόλου από το βασικό αντίπαλο του Ισραήλ που δεν είναι η περιοχή του, αλλά το Ιράν. Ένα Ιράν το οποίο αισθάνεται, σαφέστατα, στριμωγμένο, με αυτά τα οποία γίνονται στη Μ. Ανατολή και με ευθύνη εκείνων που γίνονται και έχουν ως τελικό στόχο να το ακρωτηριάσουν, αποκόπτοντας τη Χαμάς, τη Χεσμπολάχ κτλ. πράγμα για το οποίο  δεν ξέρω ποια απάντηση θα υπάρξει. Εκεί, λοιπόν, θέλω να είμαστε προσεκτικοί, γιατί εν πάση περιπτώσει όταν έχουν γίνει συζητήσεις ευθέως από την Πρεσβεία του Ιράν σε ανύποπτο χρόνο,  ότι «το βεληνεκές μας φθάνει μέχρι τη Σούδα», πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή σκυτάλης στη Βόρειο Αφρική, όπως αυτή μεθοδεύεται από τις Η.Π.Α. για ίδιον σκοπό και με τελικό στόχο να μπορέσει να ελέγξει πλήρως τα τεκταινόμενα στην Τεχεράνη, δεν θα είναι τόσο εύκολη ή τόσο βατή.

Τέλος, κάπου στην άκρη του μυαλού μου, μεταφέρω κάποιες σκέψεις, οι οποίες δεν είναι προς άμεση εκτέλεση αλλά προς μια διαδικασία. Φοβούμαι ότι οι ίδιοι που μας οδήγησαν σ’ ένα ’22 ή επέτρεψαν ένα ’74, μήπως οδηγούν κάπου τα πράγματα… Να είμαστε προετοιμασμένοι. Πιστεύω ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι δύο σοβαροί μήνες και για τα εθνικά θέματα, πέρα απ’ τα οικονομικά.

Όμως αυτή ταύτη η συνεργασία και συνύπαρξη-συλλειτουργία με το Ισραήλ είναι καλοδεχούμενη. Εδώ που βρίσκονται τα πράγματα, και από τις εξελίξεις, βέβαια, στη γείτονα νομίζω ότι ο Ερντογάν, για να επιβληθεί αποτελεσματικά στο στρατό μετά τα εσωτερικά του θέματα, ίσως χρειαστεί να δημιουργήσει συνθήκες κάποιου επεισοδίου για την καλύτερη εδραίωσή του. Ελπίζω να είμαστε προσεκτικοί και να έχουν γίνει οι αντίστοιχες σκέψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών. Κι εμείς θέλουμε, βεβαίως, την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Εξωτερικών -όπου είναι ο κ. Κοραντής- με μια ευχή που διατυπώνω και ελπίζω να μεταφερθεί στο Υπουργείο: να λιγοστέψει η σύνθεση… Όταν συζητάμε τέτοια θέματα είναι πάρα πολύς ο κόσμος που μπαίνει μέσα. Φθάνει να είναι ένας ή δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα και ως εκεί. Με μια σύνθεση μεγαλύτερη απ’ ότι στην δική μας επιτροπή νομίζω ότι χάνεται λίγο η ουσία».

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε