10.9.2011,

Βρετανία: Eπιστρατεύεται η ομάδα Cobra

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Λονδίνο για να προεδρεύσει επείγουσας συνεδρίασης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra έπειτα από την τρίτη νύκτα βίαιων επεισοδίων, λεηλασιών και εμπρησμών σε συνοικίες του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ, του Μπρίστολ και του Λίβερπουλ.

Η Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία ανέπτυξε αστυνομικές ενισχύσεις για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας στο Λονδίνο, δημοσιοποίησε σήμερα ότι 334 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ένα αγόρι 11 ετών. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 69 από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια.

Κτίρια παραδόθηκαν τη νύκτα στις φλόγες στο Κρόιντον, το Πέκαμ και του Λιούισαμ στο νότιο Λονδίνο, ενώ το κύμα βίας εξαπλωνόταν στους δρόμους του Χάκνεϊ, στα ανατολικά, του Κλάπαμ, στο νότο, του Κάμντεν, στο βορρά και του Ιλινγκ, στα δυτικά. Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου.

Αφήστε το σχόλιό σας

1 σχόλιο στο Βρετανία: Eπιστρατεύεται η ομάδα Cobra

  1. Ο/Η nvassili λέει:

    Οι ταραχές του Λονδίνου, ταραχές ενός άνισου κόσμου.

    Για όσους απορούν με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο βόρειο Λονδίνο και αλλού, καλό θα ήταν να αναλογιστούν την ευρύτερη εικόνα της Βρετανίας. Η Βρετανία είναι μια χώρα διαιρεμένη με το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών να μεγαλώνει σε αστρονομικούς ρυθμούς. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού είναι πάνω από 100 φορές πιο πλούσιο του φτωχότερου 10% της κοινωνίας. Το χάσμα είναι τεράστιο. Οι διαφορές μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, η αύξηση των ανισοτήτων είναι η κύρια αιτία για όσα γίνονται σήμερα εκεί. Σε σύγκριση ενός βρετανού λευκού άνδρα με τα ίδια προσόντα, την ίδια ηλικία και το ίδιο επάγγελμα, ένας μετανάστης από το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές μουσουλμάνος στο θρήσκευμα έχει μηνιαίο εισόδημα 13-21% χαμηλότερο. Σχεδόν το ήμισυ του των σπιτιών που ανήκουν σε μετανάστες από το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές και που βρίσκονται στις περιοχές του Brixton ζούνε στην απόλυτη φτώχεια.
    Φαινόμενα που συνήθως περιγράφονται ως «κοινωνικά προβλήματα» (εγκληματικότητα, προβλήματα υγείας) είναι συχνότερα σε άνισες κοινωνίες από άλλες όπου το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων δεν είναι τόσο μεγάλο. Δυστυχώς όμως όπως και στην σχεδόν ολόκληρη υπόλοιπη Ευρώπη η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών στη Βρετανία δημιούργησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μία χώρα η οποία φέρει επάξια τον τίτλο μιας από τις πιο άνισες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.

Σχολιάστε